Αφράτο και λαχταριστό, το τσουρέκι είναι αγαπημένο γλυκό ακόμα και μετά το Πάσχα. Βλέπεις συνδυάζεται μοναδικά με καφέ, τσάι ή και χυμό.. όλες τις ώρες της ημέρας.
Υλικά
- 500 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκια
- 150 γραμμ. μέλι
- 150 γραμμ. νερό
- 2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 + 50 γραμμ. βούτυρο
- 2 αβγά
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 15 γραμμ. μαγιά
- 10 γραμμ. μαχλέπι
- 2 βανίλιες
- 1,5 γραμμ. μαστίχα
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
Διαδικασία
Βάζουμε στο μίξερ νερό και μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).
Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γραμμ. βούτυρο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τις βανίλιες και τη μαστίχα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια, βγάζουμε το τηγανάκι από τη από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά μέσα στο χλιαρό μείγμα και το ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια του σύρματος ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και μετά το αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γραμμ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες.
Τέλος, πλάθουμε 2 τσουρέκια, μπισομπήγουμε κομμάτια της σοκολάτας μέσα τους, τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30 λεπτά έως 1 ώρα και τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά.