Μερικοί άνθρωποι φτάνουν στα ραντεβού τους πάντα νωρίς, δεν ξεχνάνε ποτέ να πληρώσουν έναν λογαριασμό και φαίνονται πάντα οργανωμένοι κάθε φορά που τους βλέπετε. Ποιο είναι το μυστικό τους; Απλά έχουν οργανώσει τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να οργανώσετε ένα ντουλάπι.
Δεν χρειάζεται να πιστεύουμε ότι αυτοί οι στόχοι είναι απρόσιτοι. Με λίγο προγραμματισμό, μπορούν όλοι να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο οργάνωσης. Με τη σωστή νοοτροπία, συμβουλές και εργαλεία, η οργάνωση μπορεί να γίνει αυτόματη.
Διαβάστε τις 7 καλύτερες συμβουλές στην ερώτηση “πώς να οργανώσετε τη ζωή σας’
1. Κάντε τρεις σημαντικές ερωτήσεις
Πριν ασχοληθείτε με οποιοδήποτε είδος οργάνωσης, είναι σημαντικό να απαντήσετε σε τρεις ερωτήσεις:
α) Ποιοι τομείς της ζωής σας θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη βελτίωση; Είναι ο χώρος, ο χρόνος, τα οικονομικά, οι σχέσεις ή ενδεχομένως συνδυασμός αυτών; Σκεφτείτε αν οι αλλαγές είναι ρεαλιστικές για εσάς, τον χρόνο σας και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς σας.
β) Τι συγκεκριμένα δεν λειτουργεί; Μπορείτε ακόμα και να συμβουλευτείτε έναν ουδέτερο παρατηρητή, όπως έναν επαγγελματία διοργανωτή για ιδέες βελτιστοποίησης, εάν έχετε κολλήσει.
γ) Αναρωτηθείτε τι λειτουργεί. Χτίστε πάνω στην επιτυχία. Αν είστε στρατηγικοί στη διαχείριση του χρόνου στη δουλειά, αλλά όχι τόσο στο σπίτι, σκεφτείτε: υπάρχει κάποιο σύστημα ημερολογίου που σας κρατά σε καλό δρόμο στο γραφείο; Εφαρμόστε το και στο σπίτι. Είναι η λογοδοσία κάτι που σας παρακινεί; Αν ναι, ίσως θελήσετε να βρείτε κάποιον για να σας κρατά σε καλό δρόμο για κάθε νέα συνήθεια που θέλετε να ακολουθήσετε.
2. Δώστε προτεραιότητα στη φυσική κατάσταση και την αυτοφροντίδα
Το να αφιερώνετε χρόνο για φυσική κατάσταση και φροντίδα του εαυτού σας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά είναι εύκολο να αναβάλετε αυτές τις εργασίες για αργότερα. Ξεκινήστε από μικρά πράγματα, όπως με μια βόλτα στη γειτονιά. Το θέμα είναι να αφιερώσετε έστω και πέντε λεπτά όποτε μπορείτε, μέχρι να σας γίνει συνήθεια. Εάν αισθάνεστε καλά σωματικά και ψυχικά, το πιθανότερο είναι ότι θα αισθανθείτε κίνητρο να θέλετε να αντιμετωπίσετε την οργάνωση και σε άλλους τομείς της ζωής σας.
3. Βρείτε το στυλ ημερολογίου που σας ταιριάζει
Η χρήση ενός ημερολογίου/οργανωτή, είτε είναι φυσικός είτε ψηφιακός, μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση της ημέρας σας. Βρείτε αυτό που ταιριάζει στο στυλ σας. Ίσως σας αρέσει να βάζετε τα πράγματα στη σειρά και να σημειώνετε κάθε λεπτομέρεια, ή ίσως είστε από εκείνους τους ανθρώπους που προτιμούν να σημειώνουν απλώς τα ραντεβού ή τις υποχρεώσεις τους.
Τα ημερολόγια μας κρατούν οργανωμένους προσφέροντας μια οπτική αναπαράσταση της εποχής μας. Αποσύρουν όλες τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε, τα μέρη που πρέπει να βρίσκεστε και άλλες πληροφορίες από τον εγκέφαλό σας και τις βάζουν σε ένα μέρος όπου μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Το σωστό ημερολόγιο μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, να δημιουργήσει υπευθυνότητα και να μας προσφέρει τη δυνατότητα να δίνουμε προτεραιότητα στον χρόνο μας και να σχεδιάζουμε σωστά.
4. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ενοποιήσετε τις οικονομικές σας πληροφορίες
Ο προγραμματισμός για το μέλλον μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε και τα οικονομικά σας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται σκεφτείτε τη δημιουργία διαθήκης, μην καθυστερείτε άλλο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε σπίτι ή έχετε παιδιά. Έγγραφα όπως το πληρεξούσιο, η κηδεμονία για τα παιδιά και οι οδηγίες για την υγεία συζητούνται καλύτερα πριν συμβεί μια κρίση υγείας.
Για τα καθημερινά οικονομικά, διαχειριστείτε τους οικονομικούς σας λογαριασμούς σωστά καθώς αυτό σας επιτρέπει να δείτε μια ευρύτερη εικόνα για τους στόχους δαπανών και επενδύσεων σας. Βοηθά επίσης να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας με πάγια εντολή ειδικά αν είστε πολυάσχολοι και κινδυνεύουν να ξεχαστούν.
5. Αφιερώστε 15 λεπτά στο τέλος κάθε ημέρας για να προγραμματίσετε την επόμενη
Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε πολλαπλές υποχρεώσεις, όπως η εργασία, η ανατροφή των παιδιών και οι κοινωνικές υποχρεώσεις. Είναι εύκολο να αποσπαστείτε αν δεν υπάρχει σχέδιο. Μερικοί άνθρωποι προγραμματίζουν τη λίστα υποχρεώσεων κάθε μέρας το πρωί ωστόσο αν δεν είστε από τους τύπους που συνήθως τρέχουν τα πρωινά αφιερώστε 15 λεπτά στο τέλος κάθε ημέρας για να προγραμματίσετε το αύριο. Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα πλάνο παρά να το δημιουργήσετε εκείνη την στιγμή.
6. Διαχειριστείτε την ψηφιακή σας ζωή για να εξοικονομήσετε χρόνο μακροπρόθεσμα
Τα τηλέφωνα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των περισσότερων ανθρώπων, αλλά μπορούν επίσης να αφαιρέσουν την προσοχή που δίνετε σε ότι είναι σημαντικό. Βάλτε όρια στη χρήση του τηλεφώνου σας και στον χρόνο που ξοδεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για μια πιο οργανωμένη ψηφιακή ζωή διαγράψτε ότι δεν χρησιμοποιείτε στο τηλέφωνό σας. Η διαγραφή παλιών φωτογραφιών ή βίντεο, παρωχημένων στιγμιότυπων οθόνης, εφαρμογών που δεν σας είναι χρήσιμες και η απεγγραφή από υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν εξυπηρετούν πλέον τη ζωή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και χώρο.
7. Χρησιμοποιήστε τα μαθήματα από το προηγούμενο διάστημα για να προγραμματίσετε το επόμενο
Επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε. Φτιάξτε λίστες εκκρεμοτήτων που μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε. Θυμηθείτε πως οι φιλόδοξες λίστες υποχρεώσεων οδηγούν μόνο σε αναβλητικότητα.
Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις: Τι έχει κάνει τη ζωή πιο δύσκολη ή ευκολότερη για εσάς; Τι ήταν ενθαρρυντικό και τι ενοχλητικό; Τι ήταν προκλητικό; Ποιανού η υποστήριξη ή η βοήθεια ήταν πολύτιμη; Τι έχετε μάθει για τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα;
Ξεκινάτε πάντα από μικρά, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Είναι σημαντικό να παίρνουμε μια μέρα, μια εβδομάδα ή έναν μήνα τη φορά. Χωρίζοντας τα πράγματα σε μικρότερα κομμάτια θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα τη φορά και να μειώσει το αίσθημα της υπερέντασης.