Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.Η Ανακύκλωση στις μέρες μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πράγματα που μπορείτε να ανακυκλώστε; Αυτό μπορεί να γίνει τόσο μέσω των κλασικών μπλε κάδων ανακύκλωσης, όσο και μέσω ειδικών προγραμμάτων που εκτελούνται από επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς. Διαβάστε παρακάτω 9 πράγματα που πρέπει να ανακυκλώσετε.
1. Συσκευασίες από χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό
Απορρίψτε χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια, χάρτινη ύλη προερχόμενη από χώρους γραφείων, αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες, λευκοσιδηρές συσκευασίες πχ από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, κονσέρβες και πλαστικές συσκευασίες στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
2. Ρούχα
Ανακυκλώστε τα παλιά ρούχα που δεν χρειάζεστε πια στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ρούχων. Μετά από διαλογή αυτά που είναι σε καλή κατάσταση χαρίζονται σε συνανθρώπους μας και τα άλλα χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες. Με αυτό τον τρόπο διαχειριζόμαστε σωστά τα ρούχα που δεν μπορούν να ξαναφορεθούν. Αντί να θάβουμε ή να καίμε τα ρούχα και τα παπούτσια αυτά, τα μετατρέπουμε σε χρήσιμα υλικά.
3. Ηλεκτρικές συσκευές
Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών είναι σημαντική τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας όσο για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας μας και την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Είναι λοιπόν σημαντικό οι συσκευές να μην καταλήγουν στα σκουπίδια ή τις χωματερές. Επικοινωνήστε με τα μεγάλα πολυκαταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και ρωτήστε τους αν έχουν πρόγραμμα ανακύκλωσης με κέρδος για εσάς. Διαφορετικά απλά αφήστε τους την ηλεκτρική συσκευή σας προς ανακύκλωση.
4. Μπαταρίες
Βάλτε όλες τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σας σε ένα μικρό κουτί κάθε φορά που τις αλλάζετε και, στη συνέχεια, όταν το κουτί γεμίσει, απλώς πηγαίνετε στην πλησιέστερη επιχείρηση πχ μεγάλο σουπερμάρκετ ή πολυκατάστημα και ρίξτε τες στο κουτί ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ.
5. Στρώματα
Αντί να στείλετε το παλιό σας στρώμα για να καθίσει σε χωματερή, μάθετε εάν ο κατασκευαστής του στρώματός σας ή ο δήμος σας προσφέρει υπηρεσία ανακύκλωσης. Οι σούστες διαχωρίζονται από τα υφάσματα και ανακυκλώνονται ξεχωριστά. Τα ανακυκλωμένα στρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή υλικών για ρούχα, προϊόντα αφρού και άλλα.
6. Φάρμακα
Το να πετάτε στα κοινά σκουπίδια ή να ρίχνετε στην τουαλέτα τα παλιά, αχρησιμοποίητα φάρμακα μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χαρίστε τα στα κοινωνικά φαρμακεία αν δεν είναι ληγμένα, ή απλά πηγαίνετε τα στο φαρμακείο σας όπου θα τα διαχειριστούν αναλόγως.
7. Τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, tablet.
Οι ηλεκτρονικές συσκευές που λόγω βλάβης ή παλαιότητας δεν μας είναι πια χρήσιμες δεν πρέπει να καταλήγουν μαζί με τα κοινά απορρίμματα, επειδή στα επιμέρους τμήματά τους – ηλεκτρονικές πλακέτες, μνήμες (RAM), κάρτες ήχου, εικόνας, κτλ – περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, κάδμιο, φώσφορο και υδράργυρο ή ραδιοϊσότοπα (στρόντιο, βάριο) ενώ στις παλιές καλωδιώσεις περιέχεται χαλκός. Ανακυκλώστε τες δωρεάν στα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
8. Χριστουγεννιάτικα φώτα και κάθε είδους λαμπτήρες
Τοποθετήστε τους παλιούς σας λαμπτήρες ή τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται σε πολλά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ, εμπορικά ειδών φωτός, τους ειδικούς κάδους για τη συλλογή και ανακύκλωση των λαμπτήρων και των λαμπών.
9. Γυαλιά οράσεως
Μπορείτε να πάτε τα παλιά σας γυαλιά για ανακύκλωση. Τα παλιά γυαλιά αφού επισκευαστούν, θα διατεθούν σε συνανθρώπους μας που παρουσιάζουν διαθλαστικά προβλήματα όρασης και ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Ενημερωθείτε από Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ).