Όταν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε γρίπη, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να έχετε όρεξη να κάνετε είναι να φάτε. Είναι σίγουρα λογικό να τρώτε λίγο λιγότερο με τη γρίπη, καθώς πιθανότατα έχετε μειωμένη όρεξη. Ωστόσο, φροντίστε να επιλέξετε τις κατάλληλες τροφές για να σας παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ενώ αναρρώνετε.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε, καθώς και τι είναι απαγορευτικό όταν έχετε την εποχική γρίπη.
Μείνετε ενυδατωμένοι
Είναι εύκολο να αφυδατωθείτε με τη γρίπη. Όχι μόνο τρώτε και πίνετε λιγότερο και έχετε συνολικά μειωμένη πρόσληψη νερού, αλλά χάνετε και νερό με τον ιδρώτα και με τον πυρετό. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην προώθηση της συνολικής σωματικής λειτουργίας. Τα υγρά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ρινική συμφόρηση.
Όσον αφορά τα ενυδατικά ποτά, το νερό βρίσκεται στην πρώτη θέση. Λειτουργεί επίσης ως φυσική αποτοξίνωση για το σώμα σας. Αν παρόλα αυτά δεν είστε λάτρης του νερού ή αναζητάτε κάτι με περισσότερη γεύση, μπορείτε επίσης να πιείτε: ζωμό, τσάι από βότανα με μέλι ή/και λεμόνι, φυσικό χυμό από φρέσκα φρούτα (αν πάρετε από σούπερ μάρκετ αναζητήστε προϊόντα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα).
Αθλητικά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άλλα ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες, μπορεί επίσης να ληφθούν αν είστε αφυδατωμένοι, ειδικά αν έχετε διάρροια ή κάνετε εμετούς.
Τροφές για κατανάλωση
Το φαγητό είναι αυτό που δίνει στο σώμα σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όταν είστε άρρωστοι. Ωστόσο, το παν είναι να τρώτε τις κατάλληλες τροφές για την κατάστασή σας.
1. Ζωμός
Είτε προτιμάτε κοτόπουλο, μοσχάρι ή λαχανικά, ο ζωμός είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να φάτε όταν έχετε γρίπη. Μπορείτε να το φάτε αμέσως μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα μέχρι να αναρρώσετε πλήρως. Ο ζωμός βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης και τα ζεστά συστατικά του μπορούν να βοηθήσουν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και να ανακουφίσουν τη ρινική συμφόρηση.
2. Κοτόσουπα
Η κοτόσουπα θεωρείται παραδοσιακά ως ένα εξαιρετικό φαγητό όταν αισθάνεστε άρρωστοι καθώς είναι εύπεπτη για το στομάχι. Ο ζωμός είναι μια καλή πηγή υγρών και ηλεκτρολυτών για την πρόληψη της αφυδάτωσης ενώ το κοτόπουλο παρέχει στον οργανισμό σας πρωτεΐνη και ψευδάργυρο. Θα λάβετε επίσης βιταμίνη Α από τα καρότα και βιταμίνη C από το σέλινο και τα κρεμμύδια και αντιοξειδωτικά από τα βότανα.
3. Σκόρδο
Το σκόρδο χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική για μια ποικιλία παθήσεων εδώ και αιώνες. Αν δεν θέλετε να φάτε ωμό σκόρδο μπορείτε μα χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα σκόρδου. Μελέτη έδειξε πως ακόμα και η χρήση συμπληρωμάτων σκόρδου σε ενήλικες με γρίπη ενίσχυσε την ανοσία και μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
4. Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και επίσης τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της διάρκειας της γρίπης. Απλώς φροντίστε να επιλέξετε πλήρη γιαούρτια χωρίς πρόσθετα σάκχαρα για μέγιστο διατροφικό όφελος.
5. Φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν είστε άρρωστοι. Το σώμα σας απορροφά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C πιο αποτελεσματικά από τα τρόφιμα που τρώτε. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι: κόκκινη ή πράσινη πιπεριά, πορτοκάλια ή χυμός πορτοκαλιού, χυμός γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, μπρόκολο. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C.
6. Φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος όταν έχετε γρίπη. Είναι ποιοτικές πηγές θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως οι βιταμίνες A, C, E και K. Προσθέστε φυλλώδη πράσινα σε ένα smoothie φρούτων ή φάτε τα ωμά με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο.
7. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα σαλατικό που μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό σας όταν έχετε γρίπη. Η κατανάλωση μόνο μίας μερίδας θα προσφέρει βιταμίνες C και Ε που τονώνουν το ανοσοποιητικό, μαζί με ασβέστιο και φυτικές ίνες. Φάτε μπρόκολο μόνο του ή προσθέστε το στη σούπα.
8. Βρώμη
Όταν είστε άρρωστοι, ένα ζεστό μπολ με κουάκερ μπορεί να είναι μια καταπραϋντική, θρεπτική επιλογή τροφής. Η βρώμη είναι μια καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό όπως χαλκός, σίδηρος, σελήνιο, ψευδάργυρος, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη
9. Μπαχαρικά
Η προσθήκη ορισμένων μπαχαρικών στη διατροφή σας, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτά τα μπαχαρικά περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της συμφόρησης. Σκεφτείτε να τα προσθέσετε σε τσάι ή ζεστό νερό με λεμόνι. Οι καυτερές πιπεριές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ιγμορείων και στην ανακούφιση της συσσώρευσης βλέννας.
Τι να αποφύγετε
Η κατανόηση του τι πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε με τη γρίπη είναι ίσως εξίσου σημαντική με το να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε. Όταν είστε άρρωστοι με γρίπη, μείνετε μακριά από τα ακόλουθα:
Αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προκαλεί αφυδάτωση.
Ροφήματα με καφεΐνη. Ροφήματα όπως ο καφές, το μαύρο τσάι και τα αναψυκτικά μπορεί να σας αφυδατώσουν περισσότερο. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα ποτά μπορεί να περιέχουν ζάχαρη.
Επεξεργασμένα τρόφιμα. Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει. Με τη γρίπη, το σώμα σας προσπαθεί να αυτοθεραπευτεί, επομένως είναι σημαντικό να υποστηρίξετε τη διαδικασία με αγνά, θρεπτικά τρόφιμα.