Είναι εύκολο να αναβάλλετε πράγματα όπως ένας αποταμιευτικός λογαριασμός όταν έχετε πρώτα να πληρώσετε λογαριασμούς, δάνεια και άλλα καθημερινά έξοδα. Ανεξάρτητα από την οικονομική κατάστασή σας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για ένα οικονομικά υγιές μέλλον. Ακολουθούν 6 πράγματα που συνιστούν οι οικονομικοί σύμβουλοι να κάνετε με τα χρήματά σας πριν κλείσετε τα 30. Εννοείται πως ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε αυτά τα πράγματα. Αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την αποταμίευση, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.
Θέστε ξεκάθαρους στόχους για τα χρήματά σας.
Ο καθορισμός στόχων είναι σημαντικός σε όλους τους τομείς της ζωής όπου θέλετε να πετύχετε ή να βελτιωθείτε, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν πρόκειται για χρήματα. Η ηλικία μετά τα 20 πρέπει να είναι μια περίοδος προβληματισμού τόσο για τους βραχυπρόθεσμους όσο και για τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους. Θέλετε να αποκτήσετε ένα σπίτι μέχρι τα 30 σας, για παράδειγμα; Τώρα είναι η ώρα να χτίσετε ένα δραστικό σχέδιο με σκοπό την επίτευξη αυτών των στόχων, συμπεριλαμβανομένου του πόσα χρήματα θέλετε να εξοικονομήσετε ή να επενδύσετε στο μέλλον.
Εάν δεν έχετε πολλά να βάλετε σε έναν λογαριασμό αυτήν τη στιγμή, μην το αφήσετε να σας εμποδίσει να ξεκινήσετε από την αρχή. Είτε πρόκειται για μερικές χιλιάδες ευρώ είτε για μερικές εκατοντάδες ευρώ, είτε απλά για 50 ευρώ είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με αυτό που έχετε το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να χτίζετε με τα χρόνια.
Φτιάξτε — και τηρήστε — έναν προϋπολογισμό.
Αν θέλετε να είστε καλύτεροι με τα χρήματά σας, πρέπει να ξέρετε πόσα μπαίνουν και πόσα βγαίνουν. Αν και είναι κουραστική, η δημιουργία ενός προϋπολογισμού μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε καλύτερα πού πηγαίνουν τα χρήματά σας και πόσα έχετε διαθέσιμα να διαθέσετε σε αποταμιεύσεις ή επενδυτικά κεφάλαια.
Για να ξεκινήσετε, προσδιορίστε τα βασικά έξοδά σας (την πληρωμή ενοικίου ή αυτοκινήτου, για παράδειγμα) και τα μεταβλητά σας έξοδα (όπως είδη παντοπωλείου και φαγητό έξω). Ανακαλύπτοντας τι ακριβώς ξοδεύετε, μπορείτε να μάθετε πόσα απομένουν για να τοποθετήσετε σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή επενδυτικό λογαριασμό. Ακόμα κι αν ξεκινάτε από κάτι μικρό, θα είστε σε πλεονεκτικότερη θέση στο μέλλον.
Να είστε υπεύθυνοι με τις πληρωμές σας.
Το πιστωτικό αποτέλεσμά σας είναι η οικονομική σας φήμη και η διατήρηση της σε καλή κατάσταση είναι απαραίτητη. Το να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως κάθε φορά και να είστε υπεύθυνοι με τη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας μπορεί να βοηθήσει πολύ, ειδικά αν στο μέλλον σκέφτεστε να πάρετε δάνειο για αγορά σπιτιού ή επιχειρηματικό.
Κάντε ανοιχτές συζητήσεις με τον σύντροφό σας.
Είναι σημαντικό σε μια σχέση να μιλάτε ειλικρινά για τα οικονομικά . Οι ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις για τα χρήματα είναι ζωτικής σημασίας. Η διαφάνεια σχετικά με τις οικονομικές προσδοκίες και η συνεργασία σε κοινούς στόχους χτίζει εμπιστοσύνη και δεν δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον.
Εξοικονομήστε χρήματα για μια δύσκολη στιγμή.
Προβλέψτε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου ώστε να λειτουργήσει σαν ταμείο έκτακτης ανάγκης. Τα ταμεία έκτακτης ανάγκης μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικό μαξιλάρι για απρόβλεπτα γεγονότα και συνήθως στοχεύουν σε έξοδα διαβίωσης μεταξύ τριών μηνών έως ενός έτους. Μην χρησιμοποιήσετε τα χρήματα από το ταμείο έκτακτης ανάγκης παρά μόνο για πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Συνεχίστε την οικονομική σας εκπαίδευση.
Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τα προσωπικά οικονομικά, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε για να λάβετε καλές οικονομικές αποφάσεις. Είτε πρόκειται για ένα βιβλίο, ένα podcast ή ένα διαδικτυακό εργαστήριο, ενημερωθείτε. Κάθε εργαλείο που προσθέτετε σας δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσετε το οικονομικό σας μέλλον.
Εάν δεν έχετε αρχίσει να σκέφτεστε την αποταμίευση, τώρα είναι η τέλεια στιγμή.
Υπάρχει μια κινέζικη παροιμία που αρέσει στους ανθρώπους να τη μοιράζονται και να την ξαναμοιράζονται στον οικονομικό κόσμο: «Η καλύτερη εποχή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πριν από 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα». Τώρα αντικαταστήστε το «φύτεψε ένα δέντρο» με το «επένδυσε τα χρήματά σου». Είτε βρίσκεστε στο κατώφλι των 30 είτε το έχετε ξεπεράσει αρκετά, αυτές οι οικονομικές στρατηγικές δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε όταν αρχίζετε να σκέφτεστε σοβαρά την αποταμίευση και την επένδυση, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.