Τα αυγά ποσέ έχουν γίνει μια από τις αγαπημένες επιλογές για πρωινό ή brunch, κυρίως λόγω της ευελιξίας τους και της ικανότητάς τους να συνοδεύουν τέλεια ποικίλες γεύσεις. Είτε τα απολαμβάνετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο, είτε σε ένα brioche με τυρί και ζαμπόν, είτε προσθέτοντάς τα σε σαλάτες, τα αυγά ποσέ προσφέρουν μια πλούσια και κρεμώδη υφή που δύσκολα αντιστέκεται κανείς.
Αν και η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής τους μπορεί να φανεί λίγο περίπλοκη για κάποιους, υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να απολαύσετε τέλεια αυγά ποσέ χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων.
Πώς να φτιάξετε αυγά ποσέ σε φούρνο μικροκυμάτων
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 αυγό
- 1/3 φλιτζανιού νερό
- ½ κουταλάκι γλυκού ξίδι (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι
- 1 πιατάκι
- 1 τρυπητή κουτάλα
Εκτέλεση:
- Σπάστε προσεκτικά το αυγό μέσα στο φλιτζάνι, προσέχοντας να μην σπάσει ο κρόκος.
- Προσθέστε το νερό και το ξίδι στο φλιτζάνι.
- Καλύψτε το φλιτζάνι με το πιατάκι και τοποθετήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Ψήστε το αυγό σε μεσαία ή υψηλή θερμοκρασία για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ισχύ του φούρνου σας.
- Αφαιρέστε προσεκτικά το πιατάκι και ελέγξτε αν το αυγό έχει πήξει. Αν όχι, ψήστε για ακόμα 20 δευτερόλεπτα.
- Με την τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε το αυγό από το νερό και στραγγίξτε το καλά.
Έτοιμο το αυγό σας! Μπορείτε να το σερβίρετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, να το προσθέσετε σε σαλάτες ή να το συνοδεύσετε με άλλα υλικά της αρεσκείας σας.
Παραδοσιακή μέθοδος για αυγά ποσέ
Αν προτιμάτε την κλασική μέθοδο για την παρασκευή αυγών ποσέ, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά:
- 9 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι
- 1 κουταλάκι γλυκού κόκκους πιπεριού
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλό αλάτι
- 3-4 αυγά
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ξίδι, τους κόκκους πιπεριού, το φύλλο δάφνης και το αλάτι.
- Σε ένα μπολ, ρίξτε τις υπόλοιπες 5 κουταλιές της σούπας ξίδι και σπάστε προσεκτικά τα αυγά μέσα. Αφήστε τα για 1-2 λεπτά για να δημιουργηθεί μια ελαφριά κρούστα γύρω από τα αυγά.
- Δημιουργήστε μια δίνη στο νερό της κατσαρόλας χρησιμοποιώντας ένα σύρμα χειρός και ρίξτε με προσοχή ένα-ένα τα αυγά μέσα στο νερό.
- Αφήστε τα αυγά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα με την τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος.
- Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι, κόψτε τα περιττά κομμάτια ασπραδιού και αφήστε τα αυγά να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Συνοψίζοντας
Τα αυγά ποσέ, είτε φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο είτε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του φούρνου μικροκυμάτων, παραμένουν μια λαχταριστή επιλογή για το τραπέζι σας. Δοκιμάστε και τις δύο μεθόδους και βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας.