Μεγαλώνοντας, οι φιλίες δεν έχουν πια την ανεμελιά του σχολείου ή τις καθημερινές εξόδους της φοιτητικής ζωής. Υποχρεώσεις, παιδιά, δουλειά, μετακομίσεις… όλα παρεμβαίνουν. Όμως οι φιλίες που αντέχουν στον χρόνο είναι αυτές που κάνουν τη ζωή πιο ελαφριά, πιο ουσιαστική και -ειλικρινά- πιο αστεία. Το θέμα είναι πώς τις κρατάς ζωντανές χωρίς να νιώθεις ότι πρέπει να… προγραμματίζεις και την ανάσα σου.
οι μικρές επαφές μετράνε
Μπορεί να μην βλέπεστε κάθε εβδομάδα, αλλά ένα μήνυμα τύπου “είδα αυτό και σε σκέφτηκα”, ένα reel στο Instagram, ένα φωνητικό στο Viber – όλα αυτά κρατούν το νήμα. Δεν χρειάζονται μεγάλες δηλώσεις. Χρειάζεται συχνή, αυθόρμητη σύνδεση.
δε χρειάζεται να τα λέτε όλα κάθε φορά
Η ενήλικη φιλία δεν είναι εξομολόγηση από την αρχή κάθε φορά. Είναι και το “κάνε mute το μικρόφωνο, να φτιάξω καφέ”, είναι και το “σε παίρνω ενώ οδηγάω”. Η άνεση είναι το νέο intimacy. Μείνετε μέσα στην καθημερινότητα του άλλου – έστω και με θόρυβο φόντου.
Δείτε επίσης: Σχέσεις μετά τα 40: Τι αλλάζει και τι αξίζει
μην περιμένεις την «τέλεια ευκαιρία» να βρεθείτε
Αν περιμένεις να “ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα”, το πιο πιθανό είναι να μιλήσετε… το 2028. Βγείτε για 40 λεπτά καφέ, δείτε μια σειρά μαζί online, περπατήστε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο. Δεν χρειάζεται σπουδαίο σκηνικό – χρειάζεται πρόθεση.
άσε χώρο για την αλλαγή
Η κολλητή σου μπορεί να έγινε μαμά, να μετακόμισε, να αλλάζει παρέες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για εσένα. Αποδέξου την αλλαγή χωρίς να την ερμηνεύεις ως απόσταση. Το ίδιο θα κάνει κι εκείνη για σένα όταν αλλάξει η δική σου ζωή.
Κλείνοντας
Η φιλία στην ενήλικη ζωή είναι σαν φυτό που δεν θέλει πολύ πότισμα, αλλά θέλει φως. Λίγη φροντίδα, συνέπεια, χιούμορ – και φυσικά, να μην θεωρείς τον άλλο δεδομένο. Κάν’ το απλό, ανθρώπινο και συχνό. Κι έτσι μένει ζωντανό.