Όλοι γνωρίζουμε πως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στις μέρες μας είναι απλησίαστη. Αυτό σημαίνει πως η εξοικονόμηση ενέργειας και άρα η οικονομία στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος η απερίσκεπτη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να μειώσουμε την κατανάλωση; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και να είστε σίγουροι ότι ο λογαριασμός σας θα μειωθεί κατά πολύ.
Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα
Οι ηλεκτρικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα όταν βρίσκονται στην πρίζα ακόμα και αν είναι κλειστές. Όταν πχ. η τηλεόραση είναι stand by, δηλαδή το λαμπάκι είναι αναμμένο, συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα και ας είναι κλειστή. Το ίδιο ισχύει για το ηχοσύστημα, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή και διάφορες άλλες συσκευές. Υπάρχουν πολύμπριζα στην αγορά με σύστημα on-off έτσι ώστε πατώντας τον διακόπτει off οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτό κλείνουν καθώς το πολύμπριζο διακόπτει την παροχή ρεύματος.
Αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων
Αντικαταστήστε τις παλιές λάμπες του σπιτιού σας με λάμπες LED. Οι λάμπες LED προσφέρουν πολύ μεγάλη οικονομία ως και 80% ενώ η ποιότητα του φωτισμού είναι πολύ καλύτερη.
Κλείστε τα φώτα που δεν χρειάζεστε πραγματικά
Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσα φώτα αφήνουμε ανοιχτά ενώ στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε γιατί δεν βρισκόμαστε στο δωμάτιο. Υιοθετώντας τη συνήθεια να σβήνετε τα φώτα του σπιτιού κάθε φορά που φεύγετε από ένα δωμάτιο που θα δείτε τους λογαριασμούς του ρεύματος να μειώνονται.
Χρησιμοποιήστε τον φυσικό φωτισμό.
Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε το φως του ήλιου ειδικά αν έχετε σπίτια με μεγάλα παράθυρα και γενικότερα ανοίγματα. Ανοίξτε τα πατζούρια και τις κουρτίνες του σπιτιού και αφήστε το ηλιακό φως να σας χαρίσει απλόχερα φυσικό φωτισμό κατά την διάρκεια της μέρας.
Αντικαταστήστε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές.
Οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές είναι γενικά ενεργοβόρες. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα ανακύκλωσης/εξοικονόμησης ενέργειας και να αλλάξετε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές σας με καινούργιες σχεδιασμένες έτσι ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες συσκευές καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ενέργεια και να τις χρησιμοποιείτε με σύνεση. Ενημερωθείτε αναλυτικά για την κατανάλωση ρεύματος των ηλεκτρικών συσκευών που διαθέτετε από το φυλλάδιο που τις συνοδεύει.
6. Θέρμανση και ψύξη
Η θέρμανση ή η ψύξη με ηλεκτρικό ρεύμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή διότι είναι πολύ εύκολο ο λογαριασμός σας να εκτοξευτεί. Ρυθμίστε κλιματιστικά σας στους 26 βαθμούς και αντικαταστήστε τα με inverter τα οποία έχουν σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση. Για τη θέρμανση του χώρου σας με καλοριφέρ μπορείτε να προμηθευτείτε έναν ψηφιακό θερμοστάτη έτσι ώστε το καλοριφέρ να λειτουργεί μόνο όταν η θερμοκρασία του σπιτιού σας πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο π.χ 19- 20 βαθμούς.
Χρησιμοποιήστε ηλιακό θερμοσίφωνα
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πλέον οικονομική λύση για το ζεστό νερό χρήσης σε ένα σπίτι προσφέροντας μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τύπους θερμοσίφωνων. Μπορείτε να εξετάσετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα αν το σπίτι σας δεν διαθέτει καθώς θα κάνετε γρήγορα απόσβεση. Εάν ωστόσο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ένας τρόπος για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα όταν ανάβετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα είναι να μειώσετε την θερμοκρασία στον θερμοστάτη του. Προφανώς δεν πρέπει ποτέ να τον ξεχνάτε αναμμένο αλλά να έχετε το νου σας να τον σβήνετε σε 30-40 λεπτά. Προσπαθήστε επίσης να κάνετε πιο σύντομα ντους έτσι ώστε να μην ξοδεύετε πάρα πολύ ζεστό νερό.