Ο Σεπτέμβρης έκανε την εμφάνισή του και μαζί με αυτόν γονείς και παιδιά προετοιμάζονται για την επιστροφή στα θρανία. Αυτό συνήθως προκαλεί πονοκέφαλο στους γονείς, αφού η ομαλή προσαρμογή και η ομαλή μετάβαση των παιδιών στην σχολική πραγματικότητα δεν είναι πάντα εύκολη σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί.
Μερικές οδηγίες επιβίωσης για …τις δύσκολες ώρες.
Συζητήστε για την νέα καθημερινότητα
Η πρώτη μέρα στο σχολείο, ή η επιστροφή σε αυτό ανεξαρτήτως βαθμίδας, μπορεί να δημιουργήσει αγωνία, άγχος και φόβο στο παιδί. Από την ανεμελιά του καλοκαιριού, τα μπάνια, το καθημερινό παιχνίδι και τις βόλτες με τους φίλους θα βρεθεί σε μία νέα πραγματικότητα πρωινού ξυπνήματος, διαβάσματος και υποχρεώσεων. Για να περιορίσετε τον φόβο αυτό, μιλήστε μαζί του για τη νέα σχολική χρονιά και αν το παιδί είναι μικρό και κάνει μετάβαση σε νέα βαθμίδα κανονίστε μια βόλτα μαζί με το παιδί σας στο νέο σχολείο. Τονίστε τις θετικές πλευρές του σχολείου, μιλήστε για τους φίλους που θα κάνει ή θα ξανασυναντήσει εκεί και θυμίστε του όμορφες στιγμές περασμένων τάξεων.
Επιστροφή του πρωινού ξυπνήματος
Μπορεί για 3 μήνες τα πιτσιρίκια να είχαν ξεχάσει το πρωινό ξύπνημα, ωστόσο θα πρέπει να αρχίζουν να προσαρμόζονται ξανά στη σχολική πραγματικότητα. Η προσαρμογή αυτή σε σχολικά ωράρια πρέπει να γίνεται σταδιακά, οπότε καλό θα είναι από την αρχή του μήνα να αρχίσετε να βάζετε το ξυπνητήρι ξανά στην καθημερινότητα του παιδιού. Έτσι, την πρώτη ημέρα θα είναι πανέτοιμο για τον αγιασμό.
Αγοράστε τα σχολικά είδη νωρίς
Ακόμα αν το παιδάκι σας πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο δεν χρειάζεται να περιμένετε την πρώτη ημέρα ή την σχολική λίστα για να του αγοράσετε τα απαραίτητα σχολικά. Αρχικά, κάντε μια εκκαθάριση σε περσινά αντικείμενα, προκειμένου να δείτε ποια θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και φέτος. Κάντε μαζί με το παιδί μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο και χαζέψτε ή αγοράστε εφόσον χρειάζεται την σχολική τσάντα, κασετίνα, κάποια μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, χρωματιστά τετράδια, αυτοκόλλητα ντύματα και όλα αυτά τα κλασικά είδη που φιγουράρουν κάθε χρονιά στην σχολική λίστα. Έτσι θα έχετε και χρόνο να κάνετε την έρευνα αγοράς σας, ιδίως για τα πιο ακριβά είδη, και δεν θα στριμωχτείτε τελευταία στιγμή στα βιβλιοπωλεία και το παιδί θα έχει έναν λόγο να ανυπομονεί για την έναρξη του σχολείου.
Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και το κατάλληλο τάπερ για το κολατσιό του παιδιού και το παγούρι για το νερό του. Με τόσα σχέδια που κυκλοφορούν στην αγορά σίγουρα θα βρει κάτι του γούστου του και θα βάλει την προσωπική του πινελιά στα πράγματα που θα το συνοδεύουν.
Οργανώστε τον χώρο του
Ξεκινήστε, προετοιμάζοντας και καθαρίζοντας μαζί το δωμάτιο. Ζητείστε του να ξεσκαρτάρει τα περσινά του βιβλία και βάλτε σε κούτες ή κατεβάστε στην αποθήκη τα παλιά βιβλία μαζί ώστε τα ράφια του να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα καινούρια βιβλία και τετράδια. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά αλλάζουν και οι ανάγκες τους. Φροντίστε πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά να εντοπίσετε αν υπάρχουν ανάγκες για αλλαγές πχ στην διαρρύθμιση με αγορά ενός μεγαλύτερου γραφείου ή επιπλέον ραφιών, μάζεμα και αποθήκευση παιχνιδιών που δεν θέλουν πια κτλ.
Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να οργανώνετε την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές του, φτιάχνοντας ένα πλάνο με το πρόγραμμα του. Για τα παιδιά είναι απαραίτητο να βλέπουν την αποτυπωμένη την καθημερινότητα τους ώστε να ξέρουν κάθε μέρα τις υποχρεώσεις τους. Στην αγορά κυκλοφορούν πολύ όμορφα τετράδια οργάνωσης, ημερολόγια και φυσικά υπάρχουν πάντα τα δωρεάν εκτυπώσιμα στο διαδίκτυο. Αν το παιδί σας είναι λίγο μεγαλύτερο και καλλιτεχνική φύση μπορεί να φτιάξει τα λεγόμενα bullet journals ώστε να καθορίζει εκείνο το πρόγραμμμά του και να βάζει στόχους.