Prima.grPrima.grPrima.gr
Notification
Font ResizerAa
  • Μόδα
  • Ομορφιά
  • Celebrities
  • Royals
  • Ευεξία
  • Σπίτι
  • Food
  • Κατοικίδιο
  • Ταξίδια
  • Διακόσμηση
  • Αγορές
Reading: Θέλετε δέρμα που λάμπει; Έχετε πονεμένο γόνατο; Η λύση είναι μία και λέγεται κολλαγόνο.
Share
Font ResizerAa
Prima.grPrima.gr
  • Μόδα
  • Ομορφιά
  • Celebrities
  • Royals
  • Ευεξία
  • Σπίτι
  • Food
  • Κατοικίδιο
  • Ταξίδια
  • Διακόσμηση
  • Αγορές
Search
Follow US
© 2024 Prima.gr. All Rights Reserved.
Prima.gr > Ευεξία > Υγεία > Θέλετε δέρμα που λάμπει; Έχετε πονεμένο γόνατο; Η λύση είναι μία και λέγεται κολλαγόνο.
ΟμορφιάΥγεία

Θέλετε δέρμα που λάμπει; Έχετε πονεμένο γόνατο; Η λύση είναι μία και λέγεται κολλαγόνο.

Κάτια Εμμανουήλ
Last updated: 20 Σεπτεμβρίου, 2022 9:11 μμ
Κάτια Εμμανουήλ Published 20 Σεπτεμβρίου, 2022
Share
6 Min Read
SHARE

Το κολλαγόνο είναι μια κολλώδης πρωτεΐνη που μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως η κόλλα που συγκρατεί το σώμα. Στην πραγματικότητα, η λέξη κολλαγόνο προέρχεται από την ελληνική λέξη κόλλα. Είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/3 της συνολικής πρωτεΐνης του σώματός μας.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 29 τύποι κολλαγόνου και από αυτούς τους τύπους, οι τύποι Ι, ΙΙ και ΙΙΙ αποτελούν το 80-90% του κολλαγόνου στο σώμα με τον τύπο Ι να είναι μακράν ο πιο άφθονος. Το κολλαγόνο είναι εξαιρετικά σημαντικό και βρίσκεται όχι μόνο στο δέρμα μας, αλλά στους τένοντες, στους συνδέσμους των αρτηριακών τοιχωμάτων, στους χόνδρους, στα οστά, στα αιμοφόρα αγγεία, στην εντερική οδό, στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, στους κερατοειδείς και ακόμη και στα δόντια. Ο οργανισμός μας χρειάζεται 30 γραμμάρια κολλαγόνου ημερησίως για να καλυφθεί η συνολική μεταβολική ανάγκη.

Το κολλαγόνο παίζει πολλούς εντυπωσιακούς ρόλους στο σώμα. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε μερικές από αυτές τις λειτουργίες, καθώς και μερικές συμβουλές για να πάρετε περισσότερο κολλαγόνο από τη διατροφή σας.

1. Το κολλαγόνο προάγει τη νεανική όψη του δέρματος

Το κολλαγόνο που καταναλώνετε δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με περισσότερο κολλαγόνο στο σώμα σας, καθώς το κολλαγόνο διασπάται πρώτα στα συστατικά του αμινοξέα κατά την πέψη. Ωστόσο, η αύξηση της ποσότητας της διαθέσιμης γλυκίνης (και της βιταμίνης C), μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει κολλαγόνο. Αυτό μπορεί να ωφελήσει πολλά όργανα του σώματός σας, αλλά ίσως το πιο δελεαστικό, το δέρμα σας. Το δέρμα αποτελείται από κολλαγόνο. Καθώς γερνάμε το σώμα μας παράγει λιγότερα ινίδια κολλαγόνου που συμβάλλουν στη χαλάρωση, χαλάρωση του δέρματος και τις ρυτίδες. Επιπλέον, η σύγχρονη διατροφή είναι πολύ υψηλή σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Αυτό το γεγονός μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις μας για κολλαγόνο, καθώς η ζάχαρη καταστρέφει το κολλαγόνο.

2. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων

Το κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την υγεία των αρθρώσεων. Είτε υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις ως αθλητής, είτε αισθάνεστε δύσκαμπτη είτε πάσχετε από ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις, το κολλαγόνο μπορεί να είναι βασικός παράγοντας στο σχέδιο θεραπείας σας. Το διατροφικό συμπλήρωμα κολλαγόνου τύπου II έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας φλεγμονώδους αυτοάνοσης νόσου του αρθρικού ιστού.

3. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να μειώσει τη φλεγμονή

Ο ρόλος που μπορεί να παίξει το κολλαγόνο στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η γλυκίνη, το πιο άφθονο αμινοξύ στο κολλαγόνο, είναι ένα καλά τεκμηριωμένο κυτταροπροστατευτικό αμινοξύ και έχει αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδες, προστατεύει τον γαστρικό βλεννογόνο και ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων της εντερικής επένδυσης. Μια υγιής επένδυση του βλεννογόνου είναι απαραίτητη για την παραγωγή γαστρικών υγρών (συμπεριλαμβανομένου του υδροχλωρικού οξέος) και τη διατήρηση των ισορροπιών των πεπτικών ενζύμων

4. Μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα

Το κολλαγόνο δεν είναι ιδανική πηγή πρωτεΐνης για την οικοδόμηση των μυών, επειδή περιέχει χαμηλή συγκέντρωση του αμινοξέος λευκίνη, το οποίο είναι το πιο «αναβολικό» αμινοξύ που σχετίζεται με την ανάπτυξη των μυών. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να παρέχει κάποια αξία, καθώς περιέχει λίγη λευκίνη, μαζί με πολλή γλυκίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ενδογενή σύνθεση της κρεατίνης, ενός φυσικού μορίου που βελτιώνει την απόδοση.

5. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, τη γνώση και τον ύπνο

Η γλυκίνη είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, περίπου οι μισές από τις ανασταλτικές συνάψεις κατά μήκος του νωτιαίου μυελού χρησιμοποιούν γλυκίνη, Η γλυκίνη ως ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ηρεμίας μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας τη διανοητική διαύγεια. Η γλυκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ύπνο και βελτιώνει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και την κόπωση που προκαλείται από τον περιορισμό του ύπνου.

6. Μπορεί να βελτιώσει την επούλωση των πληγών

Κάθε φορά που δημιουργείται στο σώμα μας κάποια πληγή, αμέσως ενεργοποιείται το κολλαγόνο για να βοηθήσει στην αποκατάσταση και την επούλωσή της, οπότε χρειαζόμαστε αυξημένο κολλαγόνο για να «κολλήσουμε» ουσιαστικά τις πληγές ξανά μεταξύ τους. Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της πρόσληψης κολλαγόνου σε ασθενείς που αναρρώνουν από έλκη κατάκλισης επιτάχυνε τον χρόνο επούλωσης. Οι επίδεσμοι πληγών με βάση το κολλαγόνο έχουν χρησιμοποιηθεί για κάλυψη των πληγών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως επίδεσμοι σε ασθενείς με έλκη για την επιτάχυνση του χρόνου ανάρρωσης.

Τροφές που υποστηρίζουν τη σύνθεση κολλαγόνου από το σώμα σας

1. Εάν τρώτε κρέας, μην τρώτε μόνο τον άπαχο μυ. Προτιμήστε κομμάτια κρέατος που είναι πλούσια σε ζελατίνη όπως πχ το ποντίκι μοσχαριού. Φάτε επίσης πέτσα. Όπως το δέρμα μας, έτσι και το δέρμα των ζώων είναι πλούσιο σε κολλαγόνο.
2. Φάτε ζελέ ή χρησιμοποιείστε ζελατίνη
3. Πιείτε ζωμό από βρασμένα κόκαλα. Προτιμήστε το κότσι που είναι πλούσιο σε ζελατίνη
4. Εάν δεν θέλετε να τρώτε άφθονες ποσότητες δέρματος, ζελατίνης ή βραστά κόκαλα, μπορείτε απλά να αγοράσετε υδρολυμένο κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής..

You Might Also Like

Οδηγός συμπληρωμάτων διατροφής για τα μαλλιά
Πώς το στρες επηρεάζει την επιδερμίδα σας και πώς να το αντιμετωπίσετε
Οδηγός για σχήματα νυχιών: Ανακαλύψτε ποιο θα αναδείξει τα χέρια σας
5 ιδέες για νύχια για μεγαλύτερες γυναίκες (γιατί τα διασκεδαστικά μανικιούρ δεν έχουν ηλικία)
Serum προσώπου: Ο απόλυτος οδηγός για λαμπερή επιδερμίδα
Previous Article Λευκή κρεβατοκάμαρα: 27 ιδέες για να δημιουργήσετε τον δικό σας χώρο χαλάρωσης.
Next Article Street style: πώς να είσαι στυλάτη με φούτερ
- Advertisement -
Ad imageAd image

You Might also Like

Σημάδια μετά την ακμή: Αυτό είναι το συστατικό που προτείνει αισθητικός ιατρός για καθαρό δέρμα

24 Μαρτίου, 2025

Ombre nails: Πώς να πετύχεις το τέλειο ντεγκραντάρισμα χρώματος

9 Ιουνίου, 2025

Τι χρειάζεστε για να κάνετε μανικιούρ με ημιμόνιμο βερνίκι στο σπίτι;

8 Δεκεμβρίου, 2024

Τα άστρα μίλησαν: Καλοκαιρινά Νύχια 2025. Ποιο μανικιούρ σου ταιριάζει ανάλογα με το ζώδιό σου

24 Μαΐου, 2025

Do’s και Don’ts για υγιή νύχια

13 Ιουνίου, 2024

9 τάσεις μακιγιάζ που θα κυριαρχήσουν το 2025

30 Ιανουαρίου, 2025

5 εύκολες συμβουλές για υγιή και πυκνά μαλλιά κατευθείαν από έναν ειδικό

25 Ιουλίου, 2024

Καλοκαιρινό μανικιούρ 2025: Τι χρώμα και σχήμα να διαλέξεις σύμφωνα με το ζώδιό σου

29 Απριλίου, 2025

prima

  • Όροι Χρήσης
  • GDPR Privacy policy
  • Σχετικά με εμάς
  • Contact
Subscribe Newsletter
Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
[mc4wp_form]

Find Us on Socials

© 2025 Prima.gr. All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?