Η κουζίνα, αν και είναι η καρδιά του σπιτιού, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις όταν πρόκειται για την καθαριότητα. Ακόμα και οι πιο σχολαστικοί άνθρωποι μπορεί να παραβλέπουν κάποια σημεία που αποτελούν εστίες βακτηρίων. Σκεφτείτε τις περιοχές και τα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιείτε καθημερινά κατά την προετοιμασία του φαγητού όπως είναι πάγκοι κουζίνας, χερούλια, νεροχύτες, σφουγγάρια, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και πολλά άλλα. Συχνά αγγίζονται καθημερινά, επομένως είναι σημαντικό να τα απολυμάνετε είτε κάθε μέρα είτε μερικές φορές την εβδομάδα για να αποφύγετε συσσωρευμένα βακτήρια και διασταυρούμενη μόλυνση.
Ας δούμε λοιπόν τα 7 πιο βρόμικα σημεία στην κουζίνα και πώς να τα αντιμετωπίσουμε σωστά.
1. Σφουγγάρια και πανιά κουζίνας
Γιατί είναι βρώμικα: Τα σφουγγάρια και τα πανιά κουζίνας είναι σαν μαγνήτες για τα βακτήρια, καθώς παραμένουν υγρά και έρχονται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα.
Λύση:
Συχνή αλλαγή: Αντικαταστήστε τα σφουγγάρια κάθε 1-2 εβδομάδες.
Αποστείρωση: Βάλτε τα σφουγγάρια στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλή θερμοκρασία ή στο φούρνο μικροκυμάτων με ένα ποτήρι νερό για 1-2 λεπτά.
Καλό στέγνωμα: Αφήστε τα πανιά να στεγνώσουν καλά ανάμεσα στις χρήσεις.
2. Νεροχύτης
Γιατί είναι βρώμικος: Ο νεροχύτης δέχεται όλα τα υπολείμματα φαγητού και τα μικρόβια από τα πιάτα. Πιθανότατα υπάρχουν μικρόβια που κρύβονται στην επιφάνεια, ειδικά στις σχισμές όπου ο νεροχύτης ενώνεται με τον πάγκο, γύρω από την αποχέτευση και στα πώματα απόρριψης σκουπιδιών.
Λύση:
Καθημερινός καθαρισμός: Ο νεροχύτης της κουζίνας πρέπει να απολυμαίνεται μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος, πλύσιμο πιάτων.Καθαρίστε τον νεροχύτη με απορρυπαντικό και σφουγγάρι μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και μην ξεχνάτε τα χερούλια, τη βρύση και τους πάγκους κοντά στο νεροχύτη.
Απολύμανση: Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό με βάση το χλώριο μία φορά την εβδομάδα.
Σιφώνι: Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και το σιφόνι τακτικά.
3. Πάγκοι κουζίνας
Γιατί είναι βρώμικοι: Οι πάγκοι έρχονται σε επαφή με ωμά τρόφιμα, προκαλώντας διασταυρούμενη μόλυνση.
Λύση:
Καθαρισμός μετά από κάθε χρήση: Καθαρίστε τον πάγκο με απορρυπαντικό και νερό, ειδικά μετά την επαφή με ωμά κρέατα ή πουλερικά.
Απολυμαντικό: Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό σπρέι τακτικά.
4. Επιφάνειες κοπής
Γιατί είναι βρώμικες: Οι σανίδες κοπής, ειδικά οι ξύλινες σανίδες, μπορούν να φιλοξενούν βακτήρια στις μικροσκοπικές γωνίες και σχισμές που εμφανίζονται μετά από μία ακόμη χρήση. Είναι σημαντικό να έχετε τουλάχιστον δύο ξεχωριστές σανίδες κοπής: μία για φρούτα και λαχανικά και μία για κρέατα. Αυτό θα μειώσει τη διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία του γεύματος
Λύση:
Ξεχωριστές επιφάνειες κοπής: Χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
Καθαρισμός: Πλύνετε τις επιφάνειες κοπής με σαπούνι και νερό μετά από κάθε χρήση.
Αποστείρωση: Βάλτε τις επιφάνειες κοπής στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλή θερμοκρασία.
5. Χερούλια ντουλαπιών και κουμπιά συσκευών
Γιατί είναι βρώμικα: Κάθε συσκευή στην κουζίνα σας έχει κάποιο τύπο πίνακα ελέγχου ή λαβή που αγγίζεται κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Είναι σημαντικό να θυμάστε να πλένουμε όλα αυτά τα πόμολα, τα κουμπιά ή τις επιφάνειες αφής εβδομαδιαίως, επειδή συχνά παραβλέπονται όταν καθαρίζουμε την κουζίνα μας. Ειδικά ότι αγγίζετε όταν μαγειρεύετε ή χειρίζεστε ωμά τρόφιμα καθώς μεταφέρονται βακτήρια από τα χέρια μας.
Λύση:
Καθαρισμός: Φροντίστε να καθαρίσετε τα χερούλια από τα ντουλάπια της κουζίνας, τις λαβές της συσκευής και τους πίνακες ελέγχου χρησιμοποιώντας απολυμαντικό μαντηλάκι ή απολυμαντικό καθαριστικό με σπρέι και καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα.
6. Ψυγείο
Γιατί είναι βρώμικο: Μέσα στο ψυγείο μπορούν να αναπτυχθούν μούχλα και βακτήρια, ειδικά σε παλιά τρόφιμα ή σε διαρροές.
Λύση:
Τακτικός καθαρισμός: Καθαρίστε το εσωτερικό του ψυγείου μία φορά την εβδομάδα.
Ελεγχος τροφίμων: Απομακρύνετε τα χαλασμένα τρόφιμα αμέσως.
Σφράγιση τροφίμων: Φυλάξτε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία.
7. Κάδος απορριμμάτων
Γιατί είναι βρώμικος: Ο κάδος απορριμμάτων είναι το σπίτι των βακτηρίων και των οσμών.
Λύση:
Συχνή αλλαγή σακούλας: Αλλάζετε τη σακούλα του κάδου τακτικά.
Καθαρισμός κάδου: Καθαρίστε τον κάδο με απολυμαντικό μία φορά την εβδομάδα.
Συμβουλές για μια πιο καθαρή κουζίνα
Πλύσιμο χεριών: Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού.
Αποφύγετε τα σφουγγάρια: Αντικαταστήστε τα σφουγγάρια με χαρτοπετσέτες για συγκεκριμένες εργασίες.
Καθαρισμός μετά από κάθε χρήση: Καθαρίστε τις επιφάνειες μετά από κάθε χρήση.
Απολυμαντικά: Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα τακτικά.
Με αυτές τις συμβουλές, η κουζίνα σας θα είναι όχι μόνο καθαρή, αλλά και υγιεινή.
Θυμηθείτε: Η καθαριότητα είναι το κλειδί για μια υγιεινή ζωή!