Όταν χρησιμοποιείτε αυγά για μια συνταγή είμαστε σίγουροι πως η πρώτη κίνηση που κάνετε είναι να πετάξετε τα τσόφλια στον σκουπιδοτενεκέ. Μην το κάνετε πια. Τα τσόφλια αυγών είναι πολυχρηστικά και αποτελούνται κατά 90% από καθαρό ασβέστιο. Παρακάτω είναι 5+1 χρήσεις τους που θα σας κάνουν να μην πετάξετε τα τσόφλια ποτέ ξανά.
1. Καθαρισμός μαγειρικών σκευών
Μην τρομάζετε με το καμένο φαγητό στο κάτω μέρος του τηγανιού ή τις κατσαρόλας σας. Αυτό θα είναι παρελθόν πια όταν μάθετε αυτό το κόλπο με τσόφλι από αυγό! Θρυμματίστε μερικά τσόφλια, προσθέστε αλάτι και ζεστό νερό και τρίψτε το σκεύος σας με ένα σφουγγάρι. Τα τσόφλια των αυγών έχουν η τέλεια υφή για να αφαιρέσετε τα βρωμιά και τα καμμένα υπολείμματα από σκεύη που καθαρίζονται δύσκολα. Να είστε σίγουροι πως τα ταγάνια και οι κατσαρόλες σας θα ανακτήσουν την χαμένη τους λάμψη.
2. Ακόνισμα των λεπίδων του μπλέντερ σας
Το να ακονίσετε τις λεπίδες του μπλέντερ σας είναι μια διαδικασία είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τον κλασσικό τρόπο ακονίσματος. Ευτυχώς, και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα. Βάλτε μερικά τσόφλια στην κατάψυξη για μισή ώρα και στη συνέχεια βάλτε τα στο μπλέντερ σας. Προσθέστε λίγο νερό και ανοίξτε το μπλέντερ. Οι λεπίδες σας θα είναι σαν καινούριες.
3. Λίπασμα
Τα τσόφλια είναι γεμάτα ασβέστιο το οποίο είναι πολύ ωφέλιμο για τα φυτά σας. Αποξηράνετε τα τσόφλια κάντε τα σκόνη έτσι ώστε να είναι όσο μικρότερα γίνεται. Κρατήστε την σκόνη σε ένα βάζο και χρησιμοποιήστε το όταν το χρειάζεστε. Αναμείξτε τα τσόφλια με το χώμα της γλάστρας ή ρίξτε τα στα σημεία του κήπου που το έδαφος χρειάζεται λίπασμα.
4. Φυσικό εντομοκτόνο
Υπάρχει ένα πολύ γνωστό οργανικό παρασιτοκτόνο που ονομάζεται γη διατόμων, το οποίο είναι βασικά τα απολιθωμένα υπολείμματα πλασμάτων που αλέθονται σε λεπτή σκόνη. Αυτό λειτουργεί ως παρασιτοκτόνο επειδή μπαίνει κάτω από το κέλυφος των σκαθαριών και λειτουργεί σαν κομμάτια γυαλιού για να τα κόψει και να τα σκοτώσει. Λοιπόν, μαντέψτε, τα αλεσμένα τσόφλια αυγών μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο.
5. Μάσκα προσώπου με κέλυφος αυγού
Για να θρέψετε και να συσφίξετε το δέρμα σας: κονιορτοποιήστε τα αποξηραμένα τσόφλια αυγών σας σε ένα γουδί για να κάνετε μια λεπτή σκόνη. Στη συνέχεια χτυπήστε ένα ασπράδι αβγού μέχρι να σφίξει κάπως και προσθέστε τη σκόνη από το κέλυφος του αυγού. Απλώστε το στο πρόσωπό σας και αφήστε το να στεγνώσει. Ξεπλύνετε τη μάσκα με κρύο νερό και απολαύστε δωρεάν περιποίηση προσώπου.
6. Φάτε τα τσόφλια των αυγών
Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε τα τσόφλια των αυγών είναι να τα βράσετε ώστε να αποστειρωθούν, να τα στεγνώσετε πλήρως και τέλος να τα κονιορτοποιήσετε και τα προσθέσετε σε χυμούς, smoothies, σούπες και μαγειρευτά. Μισό τσόφλι αυγού την ημέρα καλύπτει τις βασικές σας ανάγκες σε ασβέστιο, κάτι περισσότερο από αυτό είναι περιττό. Εκτός από τα προφανή οφέλη του βιοδιαθέσιμου ασβεστίου που προέρχεται από τα τσόφλια αυγών ελεύθερης βοσκής, τα τσόφλια βελτιώνουν την οστική πυκνότητα, καθώς και βοηθούν στην επαναμεταλλοποίηση των δοντιών. Επιπλέον τα τσόφλια αυγών ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.