Ακόμα κι αν προσέχετε πολύ όταν πλένετε λευκά ρούχα, δεν είναι ασυνήθιστο τα λευκά ρούχα και τα λευκά είδη να κιτρινίζουν με την πάροδο του χρόνου. Τα περισσότερα λευκά υφάσματα μπορούν να λευκανθούν χρησιμοποιώντας προϊόντα πλυντηρίου όπως λευκαντικό με βάση το οξυγόνο, λουλάκι, χλωρίνη ή φυσικές μεθόδους όπως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου για την αφαίρεση των υπολειμμάτων κίτρινου ή θολού γκρι. Οι εύκολες λύσεις για το κιτρίνισμα περιλαμβάνουν επίσης λευκό ξύδι και διάλυμα αλατιού, μείγμα μαγειρικής σόδας-υπεροξειδίου-νερού, οδοντόκρεμα, χυμό λεμονιού και ασπιρίνη.
Τι προκαλεί όμως το κιτρίνισμα των λευκών ρούχων;
Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η νικοτίνη από τον καπνό του τσιγάρου ή τα λιπαρά υπολείμματα μαγειρέματος μπορεί να κάνουν τα υφάσματα να κιτρινίζουν.
Το κιτρίνισμα στις μασχάλες στα πουκάμισα συμβαίνει λόγω μιας αντίδρασης μεταξύ του αντιιδρωτικού και των αλάτων του σώματος. Ο ιδρώτας είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες κίτρινων λεκέδων στα λευκά ρούχα οι οποίοι εμφανίζονται όταν τα μέταλλα στον ιδρώτα σας αναμειγνύονται με τις χημικές ουσίες στα αποσμητικά, τα αντιιδρωτικά και τις διάφορες κρέμες σώματος. Διαφορετικά αποσμητικά και αντιιδρωτικά έχουν διαφορετικά συστατικά και όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν αυτοί οι λεκέδες.Ο ρυθμός εφίδρωσης επηρεάζει επίσης τη σοβαρότητα των κίτρινων λεκέδων. Επίσης, κάθε άτομο έχει μια μοναδική σύνθεση ιδρώτα που επηρεάζει πόσο θα λερωθούν τα λευκά σας. Ο χαρακτηριστικός λεκές στο γιακά είναι φτιαγμένος από έναν συνδυασμό ιδρώτα, ελαίων σώματος και νεκρού δέρματος.
Τα ρούχα που δεν αποθηκεύονται σωστά μπορεί να αντιδράσουν με τα οξέα σε ένα χαρτόκουτο ή σε ξύλινα ράφια και να κιτρινίσουν. Εάν αποθηκεύσετε τα λευκά σας σε αυτά τα κουτιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χημικές ουσίες θα εισχωρήσουν στο ύφασμα, θα το λεκιάσουν ή θα προκαλέσουν αποχρωματισμό.
Οι κατασκευαστές ρούχων βάφουν τα λευκά ρούχα λευκά με λευκαντικούς παράγοντες. Αυτοί οι λευκαντικοί παράγοντες μπορεί να αποσυντεθούν κατά την αποθήκευση, αφήνοντας πίσω τους ένα κιτρινωπό χρώμα στα ρούχα. Συνήθως το λευκό χρώμα μπορεί να αποκατασταθεί με μια νέα επεξεργασία ενός εμπορικά διαθέσιμου λευκαντικού παράγοντα κατά το πλύσιμο στο πλυντήριο.
Άλλοι παράγοντες που κάνουν τα λευκά ρούχα να κιτρινίζουν είναι η υπερβολική ποσότητα λευκαντικού, το ακατάλληλο πλύσιμο και το ανεπαρκές ξέβγαλμα.
Πώς να αποτρέψετε το κιτρίνισμα των λευκών ρούχων
Ταξινομήστε τα ρούχα και πλύνετε μόνο λευκά ρούχα μαζί.
Χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό υψηλής ποιότητας που περιέχει αρκετά ένζυμα για να αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης.
Μην χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό ή μαλακτικό υφασμάτων. Η υψηλή θερμότητα ενός στεγνωτηρίου ρούχων μπορεί να «ψήσει» τα υπολείμματα στις ίνες και να τις κάνει να δείχνουν γκρι ή κίτρινες.
Χρησιμοποιήστε αποσμητικά που δεν περιέχουν αλουμίνιο και αφήστε το αποσμητικό να στεγνώσει εντελώς πριν φορέσετε ένα λευκό μπλουζάκι ή πουκάμισο.
Πώς να αποθηκεύσετε τα λευκά ρούχα για να αποτρέψετε το κιτρίνισμα
Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα ή τα λευκά είδη είναι εντελώς χωρίς λεκέδες, καθαρά και στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε.
Πλένετε και στεγνώνετε πάντα τα χέρια σας πριν χειριστείτε ένα λευκό ρούχο γιατί η λοσιόν ή οι κρέμες μπορεί να αποχρωματίσουν τα λευκά αντικείμενα.
Επιλέξτε ένα δροσερό, στεγνό χώρο για αποθήκευση για να αποφύγετε ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας.
Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο τύπο αποθήκευσης για να αποφύγετε το κιτρίνισμα. Μια επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε κουτιά αποθήκευσης που πωλούνται για αρχειακή αποθήκευση που δεν περιέχουν οξέα και λιγνίνη. Ή, χρησιμοποιήστε ένα δοχείο από χυτό πολυπροπυλένιο με το νούμερο 5 ή τα γράμματα «PP» στο σύμβολο του τριγώνου ανακύκλωσης που δεν εκπέμπει επιβλαβείς αναθυμιάσεις.