Το νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει τα ζυμαρικά μας είναι γεμάτο άμυλο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απλά νερό αλλά ένας αραιός ζωμός πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα. Όσο λιγότερο νερό χρησιμοποιούμε για το βράσιμο των ζυμαρικών, τόσο πλουσιότερος και ο ζωμός που θα έχουμε στο τέλος. Με δεδομένο ότι τα ζυμαρικά βράζουν μια χαρά και σε λιγότερο νερό αρκεί να τα ανακατέψουμε μια-δυο φορές για να μην κολλήσουν δεν είναι απαραίτητο να γεμίσουμε την κατσαρόλα με νερό για να βράσουμε τα μακαρόνια.
Μπορείτε να καταψύξετε το βρασμένο αυτό νερό σε παγοθήκες για μελλοντική χρήση. Προσθέστε ένα ή δύο παγωμένους κύβους όταν φτιάχνετε σούπες, ριζότο, φαγητά κατσαρόλας ή ακόμα για να πετύχετε τη συνοχή μιας σάλτσας. Το άμυλο στο νερό των ζυμαρικών είναι ένας παράγοντας γαλακτωματοποίησης και πύκνωσης και είναι ο αιτία που δίνει συνοχή και κρεμώδη υφή στο φαγητό. Δείτε κάποιες χρήσεις που δεν φαντάζεστε.
Προσθήκη σε σάλτσες
Η νούμερο ένα χρήση του νερού που έβρασαν τα μακαρόνια είναι προσθήκη σε σάλτσες λόγω του άμυλου που περιέχει. Το άμυλο που περιέχει το νερό βοηθάει αφενός μεν τη σάλτσα να δέσει καλύτερα, αφετέρου να κολλήσει πάνω στα ζυμαρικά.
Για ωμές σάλτσες πέστο
Προσθέστε το σε ωμές σάλτσες όπως η πέστο για να τους δώσει κρεμώδη υφή. Προσθέστε το τα τελευταία λεπτά της παρασκευής και φροντίστε να είναι ζεστό για να πετύχετε την τέλεια υφή. Επιπλέον, το νερό που έχει εμπλουτιστεί με την γεύση των ζυμαρικών δρα σαν ενισχυτικό γεύσης στις σάλτσες.
Για την προετοιμασία των οσπρίων για μαγείρεμα
Χρησιμοποιείστε το νερό που έχει περισσέψει από το βράσιμο των μακαρονιών για να μουλιάσετε τα όσπρια πριν τα μαγειρέψετε. Τα όσπρια και μαλακώνουν και νοστιμεύουν.
Για ζύμη ψωμιού και πίτσας
Όλες οι ζύμες ζύμης απαιτούν προσθήκη λίγου νερού. Με το νερό των ζυμαρικών σας, είστε ήδη ένα βήμα μπροστά. Χρησιμοποιήστε το αντί του σκέτου νερού στη ζύμη για το ψωμί ή για την πίτσα σας. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει και η γεύση θα εκτοξευτεί. Απλά χρησιμοποιήστε ακριβώς την ποσότητα που απαιτεί η συνταγή.
Για το πότισμα των λουλουδιών
Το νερό των ζυμαρικών περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά οπότε να είστε σίγουροι πως τα φυτά θα το εκτιμήσουν. Το άμυλο είναι χρήσιμο για την καλλιέργεια των φυτών και των λουλουδιών, γι ‘αυτό χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τις γλάστρες σας. Αποφύγετε όμως να ποτίσετε τα φυτά σας με αλατισμένο νερό και βεβαιωθείτε πως έχει κρυώσει πριν το ρίξετε στο χώμα.
Για το πλύσιμο των πιάτων
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το εκχύλισμα από άμυλο ζυμαρικών ενεργεί ως φυσικό απορρυπαντικό.Το άμυλο διαλύει τη βρωμιά και ενεργεί ως φυσικός καθαριστικός παράγοντας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αφήσετε τα πιάτα να μουλιάσουν λίγο μέσα σε αυτό.
Για ποδόλουτρο
Το ποδόλουτρο με το ζεστό νερό των ζυμαρικών θα αναζωογονήσει τα πρησμένα και κουρασμένα πόδια σας σε χρόνο μηδέν εξαιτίας των μεταλλικών στοιχείων που περιέχει.
Για τέλεια λαχανικά στον ατμό
Βάλτε το νερό των ζυμαρικών σε μια κατσαρόλα, τοποθετήστε ένα καλάθι από πάνω και μαγειρέψτε τα λαχανικά στον ατμό. η γεύση τους θα σας εκπλήξει.
Κάντε μασάζ στα μαλλιά
Χρησιμοποιείστε το νερό από τα ζυμαρικά, κάντε μασάζ στα μαλλιά, αφήστε για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Χρησιμοποιήστε το κανονικό σας σαμπουάν και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα καθώς τα ταλαιπωρημένα σας μαλλιά θα αναζωογονηθούν και θα γίνουν πιο απαλά.