Πήρατε επιτέλους την απόφαση να συμμαζέψετε το χάος της βιβλιοθήκης σας και αποφασίσατε ότι ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε ή να χαρίσετε κάποια από τα άπειρα βιβλία που έχετε και απλά μαζεύουν σκόνη. Κάντε στον εαυτό σας αυτές τις 5 ερωτήσεις για καθένα από τα βιβλία που έχετε. Tην πρώτη φορά μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό παίρνει χρόνο, αλλά γρήγορα θα μπορείτε να εστιάσετε στη σωστή ερώτηση για κάθε βιβλίο και να λάβετε αποφάσεις πιο γρήγορα.
Ερώτηση 1: Έχω πολλαπλά αντίγραφα ή παρόμοια βιβλία;
Χρειάζεστε μόνο ένα αντίγραφο από κάθε βιβλίο, οπότε αν έχετε πολλαπλάσια αυτό δεν είναι καθόλου έξυπνο. Αυτό ισχύει και για τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα βιβλία Kindle. Εάν έχετε ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο, δεν χρειάζεται να διατηρήσετε και την έντυπη έκδοση ή το αντίστροφο. Επιλέξτε το ένα ή το άλλο.
Αυτό ισχύει επίσης για πράγματα όπως τα λεξικά, για παράδειγμα, όπου μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο λεξικό, αλλά αν έχετε πολλαπλάσια, απλώς κρατήστε το καλύτερο και τα υπόλοιπα χαρίστε τα.
Ερώτηση 2: Είναι το βιβλίο ξεπερασμένο ή εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και σχετικό;
Αυτό ισχύει κυρίως για βιβλία αναφοράς, αλλά και για πολιτικά και οικονομικά είδη βιβλίων. Εδώ περιλαμβάνονται και παλιά σχολικά βοηθήματα αν είστε π.χ. καθηγητές. Κανείς δεν χρειάζεται να διατηρεί έναν άτλαντα που είναι 30 ετών και δεν αντικατοπτρίζει πλέον με ακρίβεια τα ονόματα χωρών ή άλλων τόπων, για παράδειγμα.
Ερώτηση 3: Το έχω διαβάσει αυτό πριν και θα το διαβάσω ξανά;
Αυτή η ερώτηση μπορεί πραγματικά να χωριστεί σε δύο μέρη.
Βιβλία που δεν έχετε διαβάσει ποτέ
Εάν έχετε βιβλία στο σπίτι σας που δεν έχετε διαβάσει ποτέ, γιατί τα κρατάτε; Σίγουρα, είναι εντάξει να έχετε έναν μικρό αριθμό βιβλίων στην κατηγορία που σχεδιάζετε να διαβάσετε για πρώτη φορά, εφόσον σκοπεύετε πραγματικά να τα διαβάσετε. Ωστόσο, εάν ένα βιβλίο έχει μαραζώσει στο ράφι σας για χρόνια και απλώς μαζεύει σκόνη και δεν είχατε καμία πραγματική διάθεση να το διαβάσετε μέχρι τώρα, γιατί να το κρατάτε;
Βιβλία που έχετε διαβάσει μια φορά. Θα τα διαβάσετε στην πραγματικότητα ξανά;
Το ερώτημα για τα βιβλία που έχετε ήδη διαβάσει είναι, θα το διαβάσετε ξανά; Πρέπει να βγάλετε από το μυαλό σας την ιδέα ότι τα βιβλία δείχνουν την ευφυΐα σας ή ότι σας κάνουν να φαίνεστε κουλ, ή όποια θέση πιστεύετε ότι μπορεί να σας δώσει ένα βιβλίο. Γιατί πραγματικά, τελικά, τα βιβλία προορίζονται για ανάγνωση. Εάν δεν έχετε καμία επιθυμία να διαβάσετε ξανά ένα βιβλίο, θα πρέπει να φύγει. Για παράδειγμα ποιος θέλει να ξαναδιαβάσει ένα βιβλίο μυστηρίου όταν ξέρεις ήδη το τέλος;
Ερώτηση 4: Γιατί θέλω να κρατήσω αυτό το βιβλίο;
Εάν έχετε φτάσει σε αυτήν την ερώτηση για ένα βιβλίο και δεν έχετε αποφασίσει να το αποχωριστείτε ακόμα, πρέπει να καταλάβετε ποιο είναι το κίνητρό σας για να το κρατήσετε. Σίγουρα οι άνθρωποι κρατούν βιβλία για πολλούς λόγους.
Στο βαθμό που η διατήρηση συγκεκριμένων βιβλίων, όπως τα κλασικά, έχει να κάνει με τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης αντίληψης κουλτούρας ή θέσης που προσπαθείτε να περάσετε στους άλλους, μην το κάνετε. Τα βιβλία πρέπει να διαβάζονται και να τα απολαμβάνετε και όχι να τα χρησιμοποιείτε μόνο για διακόσμηση ή προβολή στο σπίτι σας. Αν αγαπάτε τα κλασικά και τα ξαναδιαβάζετε συνέχεια, οπωσδήποτε κρατήστε τα. Αλλά μην κρατάτε τα κλασικά που μισούσατε να διαβάζετε στο σχολείο και δεν έχετε σκεφτεί καν να τα διαβάσετε, ποτέ, από τότε, μόνο και μόνο επειδή φαίνονται καλά στο ράφι σας.
Άλλοι πιθανοί λόγοι που κάποιος μπορεί να θέλει να κρατήσει ένα βιβλίο περιλαμβάνουν ότι έχει συναισθηματική ή/και ότι έχει αντιληπτή οικονομική αξία.
Τα σπάνια βιβλία είναι σπάνια για κάποιο λόγο. Δεν υπάρχουν πολλά υπογεγραμμένα αντίγραφα πρώτης έκδοσης, για παράδειγμα, οπότε είναι πιθανό να μην έχετε πολλά από αυτά. Κρατήστε μόνο τα πραγματικά σπάνια ή υψηλής χρηματικής αξίας βιβλία που έχετε.
Να είστε προσεκτικοί ότι κρατάτε βιβλία για τους σωστούς συναισθηματικούς λόγους. Υπάρχουν βιβλία που αλλάζουν τη ζωή, που διαβάζεις ξανά και ξανά και νιώθεις ότι οι χαρακτήρες είναι μέλη της οικογένειας. Κρατήστε αυτά τα βιβλία. Έπειτα, υπάρχει συναισθηματισμός που αφορά περισσότερο το πλαίσιο στο οποίο διαβάζετε το βιβλίο, όχι το ίδιο το βιβλίο. Για παράδειγμα, θυμάστε να διαβάσατε αυτό το βιβλίο σε μια πραγματικά υπέροχη στιγμή στη ζωή σας και όταν κοιτάτε το βιβλίο νιώθετε νοσταλγία για εκείνη τη χρονική περίοδο. Αλλά αυτό δεν αφορά το πραγματικό βιβλίο. Σκεφτείτε αν σας άρεσε το πραγματικό βιβλίο ή πραγματικά απεχθάνεστε να το διαβάσετε και τώρα δεν θυμάστε καν την πλοκή πολύ καλά; Σε αυτή την περίπτωση, ξεφορτωθείτε το γιατί τα βιβλία προορίζονται για να διαβάζονται, όχι να είναι συλλέκτες σκόνης.
Ερώτηση 5: Θα μπορούσα να βρω αυτό το βιβλίο εύκολα για να το διαβάσω ξανά;
Τέλος, η τελευταία ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι αν χρειαζόταν ή έπρεπε να ξαναδιαβάσετε ένα βιβλίο που ξεφορτωθήκατε θα μπορούσατε να το βρείτε εύκολα; Αν ας πούμε το βιβλίο έχει εξαντληθεί ή είναι δύσκολο να το βρείτε, αυτό είναι ένα σκεπτικό για τη διατήρηση του. Αλλά αν υπάρχουν 2 αντίγραφα στη βιβλιοθήκη, δεν το έχετε ανοίξει τα τελευταία χρόνια παρά την αόριστη ανάμνησή σας ότι σας άρεσε και νιώθετε ότι τελικά θα θέλατε να το ξαναδιαβάσετε, αφήστε το να πάει.