Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί το τέλος της Αποκριάς και είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Η Καθαρά Δευτέρα συνδυάζεται παραδοσικά με διάφορα έθιμα.
Παραδοσιακά εδέσματα
Τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα είναι κυρίως:
Λαγάνα: Η λαγάνα, ένα άζυμο ψωμί, αποτελεί το βασικό φαγητό της ημέρας. Συμβολίζει το σώμα του Χριστού και την πνευματική κάθαρση.
Ταραμάς: Ο ταραμάς, μια κρεμώδης πάστα από αυγά ψαριού, συνοδεύει την λαγάνα και συμβολίζει την αφθονία.
Χαλβάς: Ο χαλβάς, ένα γλυκό με βάση το ταχίνι, προσφέρεται ως γλυκό της ημέρας και συμβολίζει την γλυκιά πλευρά της ζωής.
Θαλασσινά: Σε παράκτιες περιοχές, και όχι μόνο, συνηθίζεται η κατανάλωση νηστίσιμων θαλασσινών όπως χταπόδι, γαρίδες, όστρακα κτλ
Κούλουμα
Η εξόρμηση στην ύπαιθρο για πικ-νικ και γλέντι ονομάζεται “κούλουμα”. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού, όμως, επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι. Στην ύπαιθρο οι άνθρωποι πετούν χαρταετούς, τρώνε νηστίσιμα φαγητά και χορεύουν.
Πέταγμα χαρταετού
Το πέταγμα χαρταετού αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα της Καθαράς Δευτέρας. Συμβολίζει την κάθαρση από τα βάρη και την άνοδο προς τον ουρανό. Μάλιστα οι άνθρωποι παλιότερα πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να εισακούσει τις προσευχές τους και να τις πραγματοποιήσει.
Γαϊτανάκι
Το γαϊτανάκι, ένα παραδοσιακό έθιμο με ρίζες στη Μικρά Ασία, χορεύεται από ομάδες ανθρώπων που πλέκουν και ξεπλέκουν ένα πολύχρωμο σχοινί.
Τοπικά έθιμα
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα έθιμα που διατηρούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Μουτζουρώματα: Στην Κρήτη, άνδρες με μουτζούρες τραγουδούν και χορεύουν, σατιρίζοντας την επικαιρότητα. Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος συναντάμε στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!
Κρεμάλα: Σε άλλες περιοχές, στήνεται μια κρεμάλα όπου κρεμούν ένα ομοίωμα που συμβολίζει τα κακά πνεύματα.
Ο βλάχικος γάμος της Θήβας: Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.
Καρναβάλι: Σε κάποιες περιοχές, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, διατηρώντας τοπικές ιδιαιτερότητες και θρησκευτικές παραδόσεις. Γενικά, τα έθιμα που τη συνοδεύουν συμβάλλουν στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην ημέρα.