Τα μαλλιά μας είναι μέρος της ταυτότητάς μας και του πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας – γι’ αυτό η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμησή μας και την αυτοπεποίθησή μας.
Η τριχόπτωση, γνωστή και ως «αλωπεκία», μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη και να επηρεάζει όχι μόνο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και τα γένια ή τις τρίχες του σώματος. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι η αλωπεκία επηρεάζει κυρίως τους άνδρες, αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς επηρεάζει και τις γυναίκες, καθώς και άτομα όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.
Ας δούμε μερικούς από τους πιο κοινούς τύπους τριχόπτωσης που επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
1. Telogen effluvium
Τα μαλλιά αναπτύσσονται σε διάφορες φάσεις: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή. Στην τελογενή φάση, τα παλιά μαλλιά ξεκουράζονται ενώ νέα αναπτύσσονται στη θέση τους και τα παλιά τελικά πέφτουν. Κανονικά, περίπου το 10% των μαλλιών σας βρίσκεται στην τελογενή φάση, αλλά στο telogen effluvium, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 30% ή και περισσότερο, με αποτέλεσμα αυξημένη τριχόπτωση.
Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης προκαλείται συνήθως από διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου των μαλλιών, που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ασθένεια, κακή διατροφή, στρες ή φαρμακευτικά προϊόντα. Η τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως 3-4 μήνες μετά το στρεσογόνο γεγονός. Όταν ο κύκλος των μαλλιών επιστρέψει στο φυσιολογικό, τα μαλλιά αρχίζουν συνήθως να αναπτύσσονται ξανά.
2. Ανδρογενετική αλωπεκία
Η ανδρογενετική αλωπεκία, γνωστή και ως ανδρική ή γυναικεία τριχόπτωση, είναι ένας συνδυασμός γενετικών και ορμονικών αιτιών. Στους άνδρες, τα μαλλιά συνήθως αραιώνουν σε σχήμα «Μ», με την αραίωση να ξεκινά από τους κροτάφους και την κορυφή του κεφαλιού – η γνωστή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών. Στις γυναίκες, τα μαλλιά γίνονται πιο αραιά σε όλο το κεφάλι, κυρίως στο πάνω και μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής.
3. Alopecia areata
Η alopecia areata είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί τριχόπτωση σε διάσπαρτες περιοχές του κεφαλιού ή του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας τριχόπτωση. Η απώλεια μαλλιών σε αυτή την περίπτωση συνήθως ξεκινά με μικρές φαλακρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια μαλλιών (alopecia totalis), αν και αυτό είναι σπάνιο. Η αλωπεκία areata μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε φύλου, ηλικίας και εθνικότητας.
4. Ουλωτική αλωπεκία
Γνωστή και ως cicatricial alopecia, η ουλωτική αλωπεκία αναφέρεται σε μια ομάδα ασθενειών που καταστρέφουν τους θύλακες των τριχών, οι οποίοι στη συνέχεια αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Η αλωπεκία αυτή είναι μόνιμη, καθώς οι θύλακες των τριχών δεν μπορούν να αναγεννηθούν.
Δείτε επίσης: Τριχόπτωση μετά τον τοκετό: Αιτίες και λύσεις
5. Traction alopecia
Η traction alopecia εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και προκαλείται από παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έλξη του άξονα της τρίχας, όπως από σφιχτά χτενίσματα, πλεξούδες ή τσιμπιδάκια. Η συνεχιζόμενη έλξη μπορεί να καταστρέψει τους θύλακες των τριχών, οδηγώντας σε φαλακρές κηλίδες, κυρίως στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής ή στους κροτάφους.
Πότε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας
Είναι φυσιολογικό να χάνετε μερικές τρίχες κάθε μέρα, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εάν παρατηρήσετε ξαφνική τριχόπτωση, ανάπτυξη φαλακρών κηλίδων, απώλεια τριχών σε τούφες ή σημάδια φλεγμονής στο τριχωτό της κεφαλής, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες.