Υπάρχουν μέρες που η ιδέα και μόνο του να καθαρίσεις το σπίτι μοιάζει σαν… ανέβα στο Έβερεστ. Το νεροχύτη γεμάτος, η σκόνη κάνει πάρτι, και το πάτωμα κολλάει από κάτι που χύθηκε και κανείς δεν ξέρει τι είναι. Όταν η ενέργεια σου είναι στο ναδίρ, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να γονατίσεις για να τρίβεις μπάνια.
Ευτυχώς, υπάρχουν έξυπνες και πρακτικές λύσεις που θα σου εξοικονομήσουν ενέργεια και χρόνο – και κυρίως, δε θα σε αφήσουν να παρατήσεις την καθαριότητα εντελώς. Δες παρακάτω μερικά εύκολα tips που μπορείς να εφαρμόσεις ακόμα και τις πιο «άδειες» σου μέρες.
1. Kαθάρισε όσο μπορείς, όχι όσο “πρέπει”
Το να θες να τα κάνεις όλα σε μία μέρα δεν σε βοηθά. Ξεκίνα με το να κάνεις ό,τι προλαβαίνεις – ακόμα και 10 λεπτά είναι καλύτερα από το τίποτα. Βάλε ένα χρονόμετρο και κάνε ό,τι μπορείς μέσα σ’ αυτό το διάστημα. Θα εκπλαγείς με το πόσο προχωράς χωρίς να το καταλάβεις.
2. Βάλε προτεραιότητες
Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Φτιάξε μια μικρή λίστα με τις πιο απαραίτητες δουλειές: π.χ. να πλυθούν τα πιάτα, να σκουπιστεί η κουζίνα. Ξεκίνα από αυτά που είναι πιο πιεστικά ή που σου παίρνουν λιγότερη ενέργεια. Έτσι θα έχεις μια αίσθηση ολοκλήρωσης χωρίς να εξαντληθείς.
3.Καθάρισε όταν έχεις περισσότερη ενέργεια
Αν το βράδυ μετά τη δουλειά νιώθεις σαν να σε έχει πατήσει τρένο, δοκίμασε να μεταφέρεις τις δουλειές για πιο «δυνατές» ώρες, όπως το πρωί του Σαββάτου ή μετά από έναν καλό ύπνο. Δεν χρειάζεται να είσαι superman/ή κάθε μέρα.
4. Άφησε την τεχνολογία να κάνει τη δουλειά
Μια ρομποτική σκούπα μπορεί να μαζεύει τις τρίχες του σκύλου όσο κάθεσαι στον καναπέ. Ένα combo σκούπα-σφουγγαρίστρα κάνει τη δουλειά με ένα πέρασμα. Και οι καθαριστές αέρα κρατούν τη σκόνη μακριά, άρα καθαρίζεις λιγότερο. Χρησιμοποίησε ό,τι σου γλιτώνει κούραση!
5. Δούλεψε με καλάθια – όχι με… βόλτες
Όταν καθαρίζεις ένα δωμάτιο και βρίσκεις πράγματα που ανήκουν αλλού, μην τρέχεις μπρος-πίσω. Πάρε ένα καλάθι ή tote bag και βάλε μέσα ό,τι πρέπει να μεταφερθεί. Μόλις τελειώσεις με τον χώρο, κάνε τη «διανομή» μία και καλή.
6. Άλλαξε στάση (κυριολεκτικά)
Δεν είναι ανάγκη να είσαι όρθιος ή γονατιστός. Αν μπορείς, κάτσε σε ένα χαμηλό σκαμπό με ροδάκια και καθάρισε τον πάγκο, τα πιάτα ή τα ντουλάπια. Ακόμα και η μπανιέρα μπορεί να καθαριστεί από καθιστή θέση μέσα σε αυτήν – ναι, έχει συμβεί και λειτουργεί!
7. Κάνε ένα πράγμα κάθε φορά
Αν ξεκινήσεις με την ηλεκτρική, κάνε όλα τα σημεία του σπιτιού με τη μία: χαλιά, πατώματα, καναπέδες. Μην αλλάζεις συνέχεια εργαλείο ή δωμάτιο. Όταν κάνεις την ίδια κίνηση ξανά και ξανά, κουράζεσαι λιγότερο.
8. Επίλεξε εργαλεία με μακριά χερούλια
Μια καλή σφουγγαρίστρα ή βούρτσα με μακρύ κοντάρι σώζει μέση, ώμους και γόνατα. Δεν χρειάζεται να σκύβεις ή να ανεβαίνεις σε καρέκλες για να πιάσεις γωνίες.
9. Μοίρασέ το μέσα στην εβδομάδα
Αντί να κάνεις όλο το σπίτι Σάββατο πρωί, μοίρασε τις δουλειές: Τρίτη για ξεσκόνισμα, Τετάρτη ηλεκτρική, Πέμπτη σφουγγάρισμα. Μικρά βήματα καθημερινά = καθαρό σπίτι χωρίς ξεθέωμα.
Τελικό tip
Το θέμα δεν είναι να έχεις τέλειο σπίτι – είναι να κάνεις ό,τι μπορείς χωρίς να εξαντλείσαι. Η καθαριότητα είναι μαραθώνιος, όχι sprint. Οπότε δώσε στον εαυτό σου άδεια να ξεκουράζεται, να κάνει μικρά βήματα και να συνεχίζει.