Ορισμένα ροφήματα όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρασί και ο καφές και συνήθειες όπως το κάπνισμα λεκιάζουν και κιτρινίζουν τα δόντια μας ή τα κάνουν να δείχνουν πιο θαμπά. Γνωρίζετε όμως πως υπάρχουν και κάποιες τροφές που λευκαίνουν τα δόντια με φυσικό τρόπο;
Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορούν να κάνουν το χαμόγελό σας λαμπερό και λευκό. Μάλιστα κάποιες από αυτές τις τροφές δυναμώνουν τα δόντια και έτσι παραμένουν πιο ανθεκτικά και υγιή.
Αυτές είναι οι 9 τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και πάλι λευκά και αστραφτερά δόντια για ακαταμάχητο χαμόγελο.
Φράουλες
Μην σας ξεγελάει το έντονο χρώμα τους. Οι φράουλες περιέχουν ένα ένζυμο που λέγεται μαλικό οξύ και λειτουργούν σαν φυσικά αποχρωματικά. Φτιάξτε μία πάστα για λεύκανση δοντιών με πουρέ από φράουλες, αφήστε το στα δόντια σας για πέντε λεπτά, και μετά βουρτσίστε τα κανονικά με την οδοντόκρεμα. Αυτή η μέθοδος απομακρύνει την πλάκα και δίνει μία πιο λευκή εμφάνιση στα δόντια.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι μία τροφή πλούσια σε ασβέστιο το οποίο είναι απαραίτητο για` γερά δόντια και οστά. Οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο δυναμώνουν γενικά το σμάλτο των δοντιών. Το γιαούρτι περιέχει επιπλέον και φώσφορο που ενισχύει την δράση του ασβεστίου. Είναι αυτονόητο πως για την υγεία των δοντιών πρέπει να καταναλώνετε απλό γιαούρτι χωρίς σάκχαρα και πρόσθετα.
Τυρί
Το τυρί μπορεί να λειτουργήσει σαν το γιαούρτι και να σας προσφέρει ένα πολύ λαμπερό χαμόγελο. Σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ αλλά και η φέτα έχουν μεγάλη δράση και είναι σίγουρα ανάμεσα στις τροφές που λευκαίνουν τα δόντια. Η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη γάλακτος που βρίσκεται στο τυρί, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απώλεια μετάλλων από το σμάλτο των δοντιών
Γάλα
Μία κορυφαία πηγή ασβεστίου και φωσφόρου είναι το γάλα. Περίπου 276 μικρογραμμάρια ασβεστίου περιέχονται σε μία κούπα γάλα και γι αυτό είναι ιδανικό τόσο για τα οστά όσο και για τα δόντια μας.
Καρότα
Όπως και τα μήλα έτσι και τα καρότα έχουν τραγανή και σκληρή υφή και έτσι καθαρίζουν τα δόντια. Αυτό ισχύει για τα ωμά καρότα γιατί τα μαγειρεμένα είναι μαλακά και έτσι δεν κάνουν φυσικό καθαρισμό στα δόντια.
Σέλερι
Το σέλερι απομακρύνει φυσικά την πλάκα από τα δόντια. Η πλάκα είναι μία από τις κύριες αιτίες για λεκέδες στα δόντια. Για να κάνει καλό στα δόντια πρέπει να τρώγεται ωμό. Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη για τα δόντια χρησιμοποιήσετε σέλερι και καρότα σαν σνακ σε ντιπ με γιαούρτι.
Μήλα
Τα μήλα είναι τραγανά και αυτό το χαρακτηριστικό τους απομακρύνει την πλάκα από τα δόντια. Το μάσημα ενός μήλου προκαλεί την παραγωγή σάλιου και εμποδίζει την επανεμφάνιση της πλάκας. Επίσης το μήλο είναι το ιδανικό φρούτο για την απομάκρυνση των λεκέδων από τα δόντια μας.
Πορτοκάλια
Η σάρκα αυτού του γλυκού, νόστιμου φρούτου βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος στο στόμα σας που προκαλεί τερηδόνα. Ομοίως βοηθάει και η κατανάλωση αχλαδιών.
Τσίχλες με ξυλιτόλη
Οι τσίχλες βοηθούν στην παραγωγή περισσότερου σάλιου ενώ η ξυλιτόλη (μία γλυκαντική ουσία) μειώνει την παραγωγή πλάκας. Χωρίς την πλάκα οι λεκέδες δεν μπορούν εύκολα να κολλήσουν στα δόντια. Προτιμήστε τσίχλες με γεύση κανέλας που αυξάνουν πολύ περισσότερο την παραγωγή του σάλιου.