Η εμφάνιση λευκών μαλλιών είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμφάνισή τους μπορεί να αποκαλύπτει στοιχεία για την κατάσταση της υγείας σας.
Η φυσική διαδικασία της γήρανσης των μαλλιών
Το φαινόμενο της λεύκανσης των μαλλιών (ή κανίτιδα) εμφανίζεται όταν τα μελανοκύτταρα – τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη – σταματούν να λειτουργούν. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη τριχών χωρίς χρώμα.
- Πότε εμφανίζονται τα πρώτα λευκά μαλλιά; Συνήθως, γύρω στα 40-50 χρόνια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και από την ηλικία των 20 ετών, γεγονός που συχνά συνδέεται με τη γενετική.
- Λευκά μαλλιά από άγχος; Σύμφωνα με ειδικούς, το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει «μέσα σε μια νύχτα» λόγω άγχους ή τραύματος – αυτό είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα.
Τα λευκά μαλλιά ως δείκτης υγείας
1. Σημάδι καρδιακών παθήσεων στους άνδρες
Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε από την European Society of Cardiology διαπίστωσε ότι οι άνδρες με λευκά μαλλιά ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, ανεξαρτήτως ηλικίας.
- Πιθανή αιτία: Το γκριζάρισμα συνδέεται με τη γήρανση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Τι λένε οι ειδικοί; Αν και η μελέτη παρουσιάζει ενδιαφέρον, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο σύνδεσμος.
2. Έλλειψη βιταμινών
Η ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη B12, μπορεί να οδηγήσει σε λεύκανση των μαλλιών.
- Πηγές βιταμίνης B12: Κόκκινο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά και εμπλουτισμένα δημητριακά.
- Ποιοι κινδυνεύουν; Άτομα με υποσιτισμό ή κακή διατροφή, αν και τέτοια φαινόμενα είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες.
3. Σημάδι αυτοάνοσων νοσημάτων
Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως:
- Λεύκη: Προκαλεί λευκές κηλίδες στο δέρμα και μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά.
- Περιοχική αλωπεκία: Όταν τα μαλλιά ξαναβγαίνουν, ενδέχεται να είναι λευκά λόγω διαταραχών στη μελανίνη.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί οι 20άρηδες και οι 30άρηδες αποκτούν λευκά μαλλιά όλο και νωρίτερα;