Prima.grPrima.grPrima.gr
Notification
Font ResizerAa
  • Μόδα
  • Ομορφιά
  • Celebrities
  • Royals
  • Ευεξία
  • Σπίτι
  • Food
  • Κατοικίδιο
  • Ταξίδια
  • Διακόσμηση
  • Αγορές
Reading: Ξεχάστε ότι ξέρατε: Επιστήμονες ανέπτυξαν μοναδική μέθοδο για τέλειο βραστό αυγό
Share
Font ResizerAa
Prima.grPrima.gr
  • Μόδα
  • Ομορφιά
  • Celebrities
  • Royals
  • Ευεξία
  • Σπίτι
  • Food
  • Κατοικίδιο
  • Ταξίδια
  • Διακόσμηση
  • Αγορές
Search
Follow US
© 2024 Prima.gr. All Rights Reserved.
Prima.gr > Food > Ξεχάστε ότι ξέρατε: Επιστήμονες ανέπτυξαν μοναδική μέθοδο για τέλειο βραστό αυγό
Food

Ξεχάστε ότι ξέρατε: Επιστήμονες ανέπτυξαν μοναδική μέθοδο για τέλειο βραστό αυγό

Prima
Last updated: 13 Φεβρουαρίου, 2025 11:36 πμ
Prima
Published: 13 Φεβρουαρίου, 2025
Share
3 Min Read
SHARE

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τέλειου βραστού αυγού, χρησιμοποιώντας μαθηματικούς τύπους και λεπτομερή πειράματα. Η νέα αυτή μέθοδος, που ονομάστηκε περιοδικός βρασμός, επιτρέπει τη δημιουργία αυγών με βελούδινο κρόκο και σταθερό αλλά μαλακό ασπράδι.

Η πρόκληση του τέλειου αυγού

Το βράσιμο ενός αυγού μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η επίτευξη του τέλειου αποτελέσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ασπράδι και ο κρόκος πήζουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες: ο κρόκος χρειάζεται πιο ήπια θέρμανση, ενώ το ασπράδι απαιτεί αρκετή θέρμανση για να πήξει σωστά. Με τις παραδοσιακές μεθόδους, ο κρόκος συχνά γίνεται κιμωτώδης και το ασπράδι είτε παραμένει ημίρρευστο είτε γίνεται σκληρό.

Για να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο βρασμού. Έβρασαν εκατοντάδες αυγά, ανέλυσαν τη δομή τους και χρησιμοποίησαν μαθηματικούς τύπους για να κατανοήσουν πώς η θερμότητα επηρεάζει τη σύσταση του αυγού. Έτσι, ανακάλυψαν μια διαδικασία που επιτρέπει τη βελτίωση της υφής και της γεύσης.

Η μέθοδος του περιοδικού βρασμού

Σύμφωνα με τη μέθοδο που προτείνουν οι επιστήμονες, τα αυγά μετακινούνται κάθε δύο λεπτά ανάμεσα σε δύο δοχεία με διαφορετικές θερμοκρασίες νερού. Στο ένα δοχείο το νερό βράζει, ενώ στο άλλο η θερμοκρασία είναι στους 30°C . Με αυτόν τον τρόπο, το ασπράδι πήζει σταδιακά, ενώ ο κρόκος διατηρεί την κρεμώδη υφή του.

Μετά το βράσιμο, τα αυγά ψύχονται γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό και ξεφλουδίζονται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαδικασία αυτή είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι, αρκεί να υπάρχει λίγη εξάσκηση και λίγος περισσότερος χρόνος.

Χημεία και γευσιγνωσία επιβεβαιώνουν τη μέθοδο

Για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, οι επιστήμονες εξέτασαν τη χημική σύσταση των αυγών που παρασκευάστηκαν με τη νέα διαδικασία. Επίσης, παρουσίασαν αυτά τα αυγά σε οκτώ γευσιγνώστες μαζί με αυγά που είχαν βραστεί με παραδοσιακές μεθόδους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υφή και η γεύση των αυγών που βράστηκαν με τον περιοδικό βρασμό ήταν σαφώς ανώτερες.

Η μέθοδος παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Communications Engineering και τράβηξε την προσοχή ειδικών στη μαγειρική επιστήμη. Μάλιστα, μία από τις ερευνήτριες ανέφερε ότι ο κρόκος που παρασκευάζεται με τη νέα μέθοδο είναι τόσο κρεμώδης που μπορεί να απλωθεί σε ψωμί, όπως το βούτυρο.

Το μέλλον του τέλειου βραστού αυγού

Αυτή η νέα μέθοδος ενδέχεται να φέρει επανάσταση στην κουζίνα, ειδικά για όσους αγαπούν τις πειραματικές συνταγές. Παρόλο που απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με το παραδοσιακό βράσιμο, το αποτέλεσμα αξίζει την προσπάθεια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από ερασιτέχνες, αλλά και από επαγγελματίες σεφ, όπου η ακρίβεια και η γεύση είναι κρίσιμες.

3 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ για να απολαύσεις με την παρέα
Υπέροχοι υγιεινοί μπροκολοκεφτέδες στον αέρα. Θα σας ενθουσιάσουν.
Υπέροχο γιαουρτογλυκό με ζελέ και φράουλες από τον Άκη Πετρετζίκη
10 DIY πρωτεϊνούχα ενεργειακά Smoothies. Φτιάξε Smoothie σπίτι, πάρε ενέργεια για όλη την ημέρα
10 βασικοί μαγειρικοί όροι της Γαλλικής κουζίνας που πρέπει να γνωρίζετε. Πόσους ξέρετε;
ByPrima
Follow:
Με κλασάτο στυλ και αδιαμφισβήτητη κομψότητα, η Prima ξεχωρίζει για την ευφυΐα την θηλυκότητα και το δυναμισμό της. Γνωρίζει ακριβώς τι θέλει και πώς να το πετύχει και μέσα από τα άρθρα της μεταφέρει στους αναγνώστες την εμπειρία και την προσωπική της άποψη. Στόχος της είναι να εμπνέει και να ενημερώνει, πάντα με στυλ και φινέτσα.
Previous Article Θα υπογράφουν σαν βασιλιάδες: Το μονόγραμμα του Νικόλαου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη
Next Article Το μυστικό για τέλειο γκαζόν κρύβεται στο μπάνιο σας. – Το viral κόλπο με χαρτί υγείας που όλοι οι κηπουροί ορκίζονται!
- Advertisement -
Ad imageAd image

You Might also Like

Σαλάτα ζυμαρικών

Απλά και υγιεινά: Σαλάτα ζυμαρικών με ντοματίνια και χυμό λεμόνι

18 Απριλίου, 2022
μπριαμ συνταγη

Επιστροφή στην παράδοση: Γευστικό μπριάμ!

8 Ιουλίου, 2022

Ελαφριά σαλάτα με ζυμαρικά – Έτοιμο και ωραίο γεύμα μέσα σε 10 λεπτά!

18 Απριλίου, 2022

Πως να παρασκευάσετε το τέλειο ριζότο. Οι 9 χρυσοί κανόνες.

31 Οκτωβρίου, 2023
Πίτσα με φετα και γαρίδες

Άρωμα καλοκαιρινής Ελλάδας: Πίτσα με φέτα και γαρίδες

21 Ιουνίου, 2022

14 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

25 Οκτωβρίου, 2022
μανιταροσουπα

Πανεύκολη & νόστιμη μανιταρόσουπα!

20 Αυγούστου, 2022

Κατάψυξη: μην βάλετε ποτέ αυτά τα τρόφιμα

10 Σεπτεμβρίου, 2022

prima

  • Όροι Χρήσης
  • GDPR Privacy policy
  • Σχετικά με εμάς
  • Contact
Subscribe Newsletter
Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
[mc4wp_form]

Find Us on Socials

© 2025 Prima.gr. All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?