Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι έλυσαν τον γρίφο του τέλειου βραστού αυγού, χρησιμοποιώντας μαθηματικούς τύπους και λεπτομερή πειράματα. Η νέα αυτή μέθοδος, που ονομάστηκε περιοδικός βρασμός, επιτρέπει τη δημιουργία αυγών με βελούδινο κρόκο και σταθερό αλλά μαλακό ασπράδι.
Η πρόκληση του τέλειου αυγού
Το βράσιμο ενός αυγού μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η επίτευξη του τέλειου αποτελέσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ασπράδι και ο κρόκος πήζουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες: ο κρόκος χρειάζεται πιο ήπια θέρμανση, ενώ το ασπράδι απαιτεί αρκετή θέρμανση για να πήξει σωστά. Με τις παραδοσιακές μεθόδους, ο κρόκος συχνά γίνεται κιμωτώδης και το ασπράδι είτε παραμένει ημίρρευστο είτε γίνεται σκληρό.
Για να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο βρασμού. Έβρασαν εκατοντάδες αυγά, ανέλυσαν τη δομή τους και χρησιμοποίησαν μαθηματικούς τύπους για να κατανοήσουν πώς η θερμότητα επηρεάζει τη σύσταση του αυγού. Έτσι, ανακάλυψαν μια διαδικασία που επιτρέπει τη βελτίωση της υφής και της γεύσης.
Η μέθοδος του περιοδικού βρασμού
Σύμφωνα με τη μέθοδο που προτείνουν οι επιστήμονες, τα αυγά μετακινούνται κάθε δύο λεπτά ανάμεσα σε δύο δοχεία με διαφορετικές θερμοκρασίες νερού. Στο ένα δοχείο το νερό βράζει, ενώ στο άλλο η θερμοκρασία είναι στους 30°C . Με αυτόν τον τρόπο, το ασπράδι πήζει σταδιακά, ενώ ο κρόκος διατηρεί την κρεμώδη υφή του.
Μετά το βράσιμο, τα αυγά ψύχονται γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό και ξεφλουδίζονται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαδικασία αυτή είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι, αρκεί να υπάρχει λίγη εξάσκηση και λίγος περισσότερος χρόνος.
Χημεία και γευσιγνωσία επιβεβαιώνουν τη μέθοδο
Για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, οι επιστήμονες εξέτασαν τη χημική σύσταση των αυγών που παρασκευάστηκαν με τη νέα διαδικασία. Επίσης, παρουσίασαν αυτά τα αυγά σε οκτώ γευσιγνώστες μαζί με αυγά που είχαν βραστεί με παραδοσιακές μεθόδους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υφή και η γεύση των αυγών που βράστηκαν με τον περιοδικό βρασμό ήταν σαφώς ανώτερες.
Η μέθοδος παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Communications Engineering και τράβηξε την προσοχή ειδικών στη μαγειρική επιστήμη. Μάλιστα, μία από τις ερευνήτριες ανέφερε ότι ο κρόκος που παρασκευάζεται με τη νέα μέθοδο είναι τόσο κρεμώδης που μπορεί να απλωθεί σε ψωμί, όπως το βούτυρο.
Το μέλλον του τέλειου βραστού αυγού
Αυτή η νέα μέθοδος ενδέχεται να φέρει επανάσταση στην κουζίνα, ειδικά για όσους αγαπούν τις πειραματικές συνταγές. Παρόλο που απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με το παραδοσιακό βράσιμο, το αποτέλεσμα αξίζει την προσπάθεια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από ερασιτέχνες, αλλά και από επαγγελματίες σεφ, όπου η ακρίβεια και η γεύση είναι κρίσιμες.