Ας το παραδεχτούμε: ο επαγγελματικός κόσμος είναι πιο «φιλικός» προς τους πρωινούς τύπους. Αν όμως ανήκεις στους νυχτερινούς ανθρώπους, το να είσαι σε μια πρωινή συνάντηση στις 8:30 μπορεί να μοιάζει με μικρό βασανιστήριο. Ειδικά όταν έχεις κοιμηθεί αργά δουλεύοντας, ταξιδεύοντας ή απλώς επειδή δεν λειτουργείς σωστά πριν τις 10 το πρωί.
Αν έχεις προσπαθήσει ξανά να γίνεις πρωινός τύπος αλλά δεν σου βγαίνει, δεν είσαι μόνος. Δες παρακάτω 10 πρακτικούς τρόπους για να πετύχεις το ξύπνημα χωρίς… να το μισήσεις.
1. Ξεκίνα με μικρά βήματα
Μην περιμένεις να περάσεις από τις 8:30 στις 5:00 το πρωί από τη μία μέρα στην άλλη. Άλλαξε την ώρα αφύπνισης σταδιακά – π.χ. 15 λεπτά νωρίτερα κάθε λίγες μέρες. Έτσι δίνεις στο σώμα σου τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί φυσικά, χωρίς να νιώσεις πως έχεις «τζετ λαγκ» από το ίδιο σου το ξυπνητήρι.
2. Πήγαινε για ύπνο νωρίτερα
Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σώμα σου θα αντιστέκεται στο πρωινό ξύπνημα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου. Βρες πόσες ώρες χρειάζεσαι για να νιώθεις καλά και ρύθμισε την ώρα που πέφτεις στο κρεβάτι αναλόγως.
3. Καθιέρωσε ρουτίνα ύπνου
Το σώμα δεν μπορεί να «σβήνει» μέσα σε δευτερόλεπτα. Προγραμμάτισε μια ήρεμη ρουτίνα πριν τον ύπνο:
- Απόφυγε οθόνες τουλάχιστον 1 ώρα πριν κοιμηθείς
- Κάνε ένα χαλαρωτικό ντους
- Ετοίμασε τα ρούχα σου για την επόμενη μέρα
- Δοκίμασε ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη
Το μπλε φως από τις οθόνες μειώνει τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου, και μπορεί να σε αφήσει ξύπνιο ενώ νομίζεις πως είσαι έτοιμος για ύπνο.
4. Διαμόρφωσε το περιβάλλον σου
Αν το περιβάλλον δεν σε βοηθάει, δύσκολα θα αλλάξεις συνήθειες. Οργάνωσε το δωμάτιο ώστε να σου διευκολύνει το πρωινό ξύπνημα:
- Βάλε το ξυπνητήρι μακριά από το κρεβάτι
- Ρύθμισε την καφετιέρα σου να ξεκινά αυτόματα
- Άφησε τις παντόφλες και το μπουρνούζι δίπλα σουΜικρές διευκολύνσεις κάνουν τη διαφορά.
5. Εντόπισε τι σε «ρίχνει» κάθε πρωί
Αν έχεις δοκιμάσει ξανά και δεν πέτυχε, δες τι πήγε λάθος.
- Είναι το σπίτι παγωμένο και δεν θες να σηκωθείς;
- Ξυπνάς αλλά ξανακοιμάσαι στον καναπέ;
- Ανοίγεις το κινητό και χάνεσαι στο scrolling;
Αναγνώρισε τα εμπόδια σου και σκέψου λύσεις εκ των προτέρων.
6. Βρες λόγο να σηκωθείς
Αν το μόνο που σε περιμένει το πρωί είναι ένα βαρύ πρόγραμμα, δεν έχεις κανένα κίνητρο να αφήσεις το πάπλωμα. Αντίθετα, αν έχεις κάτι που σε ευχαριστεί – έστω και 20 λεπτά για κάτι δικό σου (διάβασμα, περπάτημα, μουσική) – είναι πιο πιθανό να σηκωθείς με καλή διάθεση.
7. Δες τη μεγάλη εικόνα
Θυμήσου γιατί το κάνεις. Ίσως θες να είσαι συνεπής στη δουλειά. Ίσως θες απλά να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου πριν ξυπνήσουν οι υπόλοιποι. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δώσε του σημασία. Ο σκοπός σου πρέπει να είναι πιο δυνατός από την επιθυμία σου να ξαναπατήσεις το snooze.
8. Παρακολούθησε την πρόοδό σου
Ένα απλό ημερολόγιο στον τοίχο ή μια εφαρμογή στο κινητό μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο. Σημείωνε κάθε μέρα που πετυχαίνεις το στόχο σου και δημιούργησε αλυσίδα. Όταν τη δεις να μεγαλώνει, θα θέλεις να τη συνεχίσεις.
9. Ξύπνα νωρίς, όχι για να δουλέψεις
Το πρωινό δεν είναι απαραίτητα για «παραγωγικότητα». Μπορεί να είναι και μόνο για ηρεμία, γαλήνη, ή λίγη αυτοφροντίδα. Μην μπαίνεις κατευθείαν σε emails και υποχρεώσεις. Αφιέρωσε την πρώτη ώρα σε κάτι που σε γειώνει και σε φορτίζει θετικά.
10. Μήπως απλώς δεν χρειάζεται να ξυπνάς νωρίς;
Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για πρωινό ξύπνημα. Αν το πρόγραμμα ή το επάγγελμά σου το επιτρέπει, και λειτουργείς καλύτερα απόγευμα ή βράδυ, δεν υπάρχει λόγος να «πιεστείς». Η ουσία είναι να βρίσκεις ρυθμό που ταιριάζει στο σώμα και τη ζωή σου – όχι να ταιριάξεις με το πρόγραμμα κάποιου άλλου.
Κλείνοντας
Το να μάθεις να ξυπνάς νωρίτερα δεν είναι μια αλλαγή που γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά ένα σύνολο μικρών, σταθερών συνηθειών που «χτίζουν» ένα νέο ρυθμό ζωής. Δεν χρειάζεται να σηκώνεσαι στις 5 το πρωί για να θεωρείσαι επιτυχημένος – το σημαντικό είναι να βρεις εκείνο το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στο σώμα σου, τις ανάγκες σου και την καθημερινότητά σου.
Αν ακολουθήσεις έστω μερικά από τα παραπάνω tips, θα δεις ότι το πρωινό ξύπνημα μπορεί να γίνει πιο εύκολο – και ίσως, με τον καιρό, και κάτι που απολαμβάνεις. Το μυστικό δεν είναι να γίνεις άλλος άνθρωπος, αλλά να ανακαλύψεις πώς μπορείς να νιώσεις καλύτερα ξεκινώντας τη μέρα σου με τον δικό σου τρόπο.