Η εγκυμοσύνη είναι μία σημαντική περίοδος για μια γυναίκα γιατί πρέπει να φροντίσει διατροφικά δύο πλάσματα, εκείνη και το μωρό της. Κρίνεται αναγκαίο η μητέρα να γνωρίζει τις δυσκολίες με τις οποίες πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων και να διασφαλίσει την υγεία της και του μωρού της. Το σώμα της γυναίκας αλλάζει, οι ορμόνες της αφηνιάζουν ενώ ένας νέος άνθρωπος δημιουργείται μέσα της, γεγονότα τα οποία αρκούν για να δημιουργήσουν απορίες και ανησυχίες στην εγκυμονούσα. Είναι προφανές πως για να γεννηθεί ένα μωρό υγιές, πρέπει να έχει διαθέσιμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα χρησιμοποιήσει ως δομικά υλικά για την ανάπτυξη του οργανισμού του, και τα οποία η μητέρα πρέπει να του παρέχει μέσα από τη δική της διατροφή.
Ας δούμε αρχικά πως πρέπει να κατανεμηθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια των 9 μηνών:
Το πρώτο τρίμηνο η αύξηση του βάρους πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή και να ανέρχεται συνολικά σε 1,5 kg, ενώ κατά το επόμενο τρίμηνο η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι μεγαλύτερη αγγίζοντας το 1-1,5 kg επιπλέον κάθε μήνα.Τους τελευταίους 3 μήνες θα πρέπει να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο ώστε να παραμείνει σε λογικά πλαίσια, δηλαδή μία συνολική αύξηση στη τη διάρκεια των 9 μηνών κατά 9-12 kg.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την εγκυμοσύνη μπορεί να επιφέρει πολλές ανωμαλίες στην υγεία του εμβρύου, διότι το stress στο οποίο υποβάλλεται ο οργανισμός είναι διπλό, αφού πρέπει να εκπληρώσει τις ανάγκες του μεγάλου όγκου σώματος της μητέρας, παράλληλα με τις αυξημένες ανάγκες του εμβρύου που συνεχώς αναπτύσσεται. Επίσης μία γυναίκα που έχει πολύ αυξημένο βάρος πριν την εγκυμοσύνη πρέπει να γνωρίζει πως θα πάρει επιπλέον κιλά κατά την κύηση, τα οποία αφού προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα αυξημένα κιλά της, θα είναι πολύ δύσκολο να τα χάσει μετά τον τοκετό.
Πριν την εγκυμοσύνη:
Το συμπέρασμα είναι πως πριν την εγκυμοσύνη είναι συνετό να ακολουθηθεί ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, ώστε πρώτον να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και δεύτερον να εφοδιαστεί ο οργανισμός με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υπάρχουν διαθέσιμα κατά τη διάρκειά της. Βάση πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη επαρκούς ποσότητας σιδήρου, αφού οι αποθήκες του οργανισμού πρέπει να είναι γεμάτες ώστε να μην υπάρχει έλλειψη κατά την εγκυμοσύνη όπου αυξάνονται οι ανάγκες σε σίδηρο. Επίσης, οι βιταμίνες A,D,E,K πρέπει να υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες στις αποθήκες του οργανισμού.
tip: Η βιταμίνη Ε είναι η βιταμίνη της γονιμότητας, επομένως αν έχετε προβλήματα σύλληψης μπορεί να σας βοηθήσει!
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
Το διαιτολόγιο μίας εγκύου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τις 1800 θερμίδες, πρέπει να είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και να παρέχει επαρκείς πρωτεΐνες για την ανάπτυξη του μωρού. Κατά προσέγγιση το 15% ενέργειας πρέπει να παρέχεται από πρωτεΐνες, το 35% από λίπος και το 50% από υδατάνθρακες. Κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξάνονται οι ανάγκες σε ενέργεια και πρωτεΐνες, ενώ στο τρίτο αυξάνονται λίγο περισσότερο από το δεύτερο. Καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων όμως, διότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νεογνικής θνησιμότητας.
Μία φυσιολογική ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών και ένας σωστός συνδυασμός φυτικών, θα σας παρέχει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης, μέσω της κατανάλωσης κρέατος, γάλακτος, αυγών, τυριού, γιαουρτιού και φυτικών τροφών. Η σόγια είναι μία πλήρης πηγή πρωτεΐνης, επομένως είναι απαραίτητη τροφή για τις εγκύους που δεν καταναλώνουν κρέας.
Για την κάλυψη των υδατανθρακικών αναγκών της, η έγκυος γυναίκα πρέπει να καταναλώνει μαύρο ψωμί, όσπρια, δημητριακά, λαχανικά, πατάτες, φρούτα και προϊόντα από πιτυρούχο αλεύρι.
Το λίπος της διατροφής πρέπει να παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, μέσω της κατανάλωσης ελαιόλαδου, λιπαρών ψαριών και ξηρών καρπών. Η σημασία του λίπους είναι πολύ ιδιαίτερη για τα μωρά, αν αναλογιστούμε πως είναι υπεύθυνα για την σωστή λειτουργία των πνευμόνων τους και του κεντρικού νευρικού τους συστήματος.
Σπουδαίο ρόλο παίζουν και οι βιταμίνες, αφού βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στην απορρόφηση των τροφών, και πρέπει οι έγκυες να φροντίσουν να λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες ημερησίως από κάθε βιταμίνη. Ιδιαίτερα σημαντικές βιταμίνες για τις εγκυμονούσες είναι η βιταμίνη D για τα οστά του μωρού, και η βιταμίνη Β9 ή αλλιώς φυλλικό οξύ για την παραγωγή του αίματος.
Από τα ανόργανα συστατικά, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος πρέπει οπωσδήποτε να προσεχθούν να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, διότι είναι υψίστης σημασίας για την ομαλή ανάπτυξη του βρέφους.
Εάν δεν τρέφεται σωστά η μητέρα, αυτή πρώτα θα υποφέρει διότι το έμβρυο προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, εις βάρος της υγείας της μητέρας. Πρόκειται για έναν φυσικό μηχανισμό ο οποίος προστατεύει το έμβρυο, αφού ο μητρικός οργανισμός είναι αρκετά ώριμος ώστε να ανταπεξέλθει ευκολότερα σε μία επικίνδυνη κατάσταση. Επομένως καλό θα ήταν να φροντίσετε να τρέφεστε σωστά πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διασφαλίσετε την υγεία του μωρού σας και τη δική σας.