Όταν επιλέγουμε για τη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, υγιή λίπη, νερό και βασικά θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας θα δείξει την εκτίμησή του μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του, του δέρματός μας. Εξάλλου, το δέρμα είναι συχνά το πρώτο μέρος του σώματός μας που παρουσιάζει ορατά προβλήματα. Πριν καταφύγουμε αποκλειστικά σε λοσιόν, κρέμες, μάσκες και ορούς για να διορθώσουμε την κατάσταση, πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό που μας τροφοδοτεί καθώς το όμορφο, λαμπερό δέρμα ξεκινά από τον τρόπο που τρώμε.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ο ασφαλέστερος και πιο υγιεινός τρόπος για την καταπολέμηση της θαμπής επιδερμίδας και των λεπτών γραμμών. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά με βαθύ χρώμα. Οι πλούσιες αποχρώσεις είναι συνήθως σημάδι ισχυρότερων μαχόμενων ικανοτήτων ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και ζωντανό. Όσο περισσότερα χρώματα μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας, τόσο το καλύτερο.
Έτοιμοι να λάμψετε; Εδώ είναι 10 από τις καλύτερες αντιγηραντικές τροφές για να θρέψετε το σώμα σας.
1. Ρόδι
Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως θεραπευτικό φαρμακευτικό φρούτο. Υψηλά σε βιταμίνη C και μια ποικιλία από ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορεί να προστατεύσουν το σώμα μας από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σύστημά μας.
Τα ρόδια περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται punicalagins, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα, επιβραδύνοντας τα σημάδια γήρανσης. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μια ένωση που ονομάζεται urolithin, η οποία παράγεται όταν τα ρόδια αλληλεπιδρούν με βακτήρια του εντέρου, μπορεί να αναζωογονήσει τα μιτοχόνδρια. Φάνηκε ακόμη ότι αντιστρέφει τη γήρανση των μυών σε μελέτες αρουραίων.
2. Κόκκινη πιπεριά
Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, τα οποία κυριαρχούν όσον αφορά την αντιγήρανση. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C η οποία είναι καλή για την παραγωγή κολλαγόνου, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή.
Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές που είναι υπεύθυνες για τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα που βλέπετε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχουν μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.
3. Μύρτιλα
Αυτά τα μπλε βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε ένα αντιοξειδωτικό ππου ονομάζεται ανθοκυανίνη το οποίο δίνει στα μύρτιλα το βαθύ, όμορφο μπλε χρώμα τους.
Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες λόγω του ήλιου, του στρες και της ρύπανσης, μετριάζοντας τη φλεγμονώδη απόκριση και αποτρέποντας την απώλεια κολλαγόνου.
4. Παπάγια
Αυτή η νόστιμη υπερτροφή είναι πλούσια σε μια ποικιλία από αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Αυτά περιλαμβάνουν:βιταμίνες Α, Β, C, Κ και Ε, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο.
Το ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών στην παπάγια βοηθά στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης. Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο παρέχει πρόσθετα αντιγηραντικά οφέλη λειτουργώντας ως ένας από τους καλύτερους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες της φύσης. Βρίσκεται επίσης σε πολλά προϊόντα απολέπισης.
Η κατανάλωση παπάγιας (ή η χρήση προϊόντων που περιέχουν παπαΐνη) μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντάς σας λαμπερό, ζωντανό δέρμα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σε μάσκα περιποίησης.
5. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα αντιφλεγμονώδες, αντιγηραντικό λαχανικό γεμάτο με: βιταμίνες C και Κ, μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, λουτεΐνη, ασβέστιο. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου, της κύριας πρωτεΐνης στο δέρμα που του δίνει δύναμη και ελαστικότητα.
Επιπλέον η λουτεΐνη, έχει συνδεθεί με τη διατήρηση της λειτουργίας μνήμης του εγκεφάλου, καθώς και με τη βιταμίνη Κ και το ασβέστιο (τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης).
6. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι εξαιρετικά ενυδατικό και γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση και την αναπλήρωση ολόκληρου του σώματος. Είναι επίσης πλούσιο σε: βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, μαγνήσιο, φυτικής προέλευσης σίδηρος αίμης, λουτεΐνη.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου για να διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και λείο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η βιταμίνη Α που παρέχει μπορεί να προάγει δυνατά, λαμπερά μαλλιά, ενώ η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα.
7. Νεροκάρδαμο
Τα οφέλη του νεροκάρδαμου για την υγεία δεν απογοητεύουν! Το νεροκάρδαμο ή κιτρινοκάρδαμο είναι ένα είδος υδρόβιου ανθοφόρου φυτού της οικογένειας του λάχανου Brassicaceae. Το κάρδαμο είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πολυετές φυτό ιθαγενές στην Ευρώπη και την Ασία. Είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνει ο άνθρωπος. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγγανίου, φωσφόρου, βιταμινών Α, C, Κ, Β-1 και Β-2.
Το κάρδαμο δρα ως εσωτερικό αντισηπτικό του δέρματος και αυξάνει την κυκλοφορία και την παροχή μετάλλων σε όλα τα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα την ενισχυμένη οξυγόνωση του δέρματος. Πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, τα αντιοξειδωτικά του νεροκάρδαμου μπορεί να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στην εξαφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων μακριά.
8. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές που προάγουν το λείο, ελαστικό δέρμα. Περιέχουν επίσης μια ποικιλία από βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης, όπως βιταμίνες Κ, C, Ε και Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α στο αβοκάντο μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλλουμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντάς μας υπέροχο, λαμπερό δέρμα. Η περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή μπορεί επίσης να βοηθήσει στον αποκλεισμό των τοξινών και των βλαβών από τις ακτίνες του ήλιου και επίσης στην προστασία από καρκίνους του δέρματος. Μπορείτε να το δοκιμάσετε τοπικά ως μια απίστευτη ενυδατική μάσκα για την καταπολέμηση της φλεγμονής, τη μείωση της ερυθρότητας και την πρόληψη των ρυτίδων!
9. Γλυκοπατάτες
Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα-καροτίνη, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη A μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος, στην προώθηση της ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος και τελικά να συμβάλει σε απαλό, νεανικό δέρμα.
Αυτό το νόστιμο λαχανικό είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E – και οι δύο μπορεί να προστατεύουν το δέρμα μας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να διατηρούν την επιδερμίδα μας λαμπερή.
10. Ξηροί καρποί
Πολλοί ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα) είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος, στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV. Τα καρύδια περιέχουν ακόμη και αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της κυτταρικής μεμβράνης του δέρματος, στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και δίνουν στο δέρμα μια όμορφη λάμψη διατηρώντας το φυσικό του φράγμα λιπαρότητας.
Επιπλέον η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων (καρύδια) και διαβήτη τύπου 2 (φιστίκια) και με πιθανή πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (αμύγδαλα).