Είναι γεγονός πως πολλά πιάτα μπορούν να γίνουν πολύ πιο νόστιμα προσθέτοντας λίγο αλάτι. Οι λευκοί κόκκοι προσθέτουν ακριβώς αυτή τη λίγη επιπλέον γεύση σε ένα πιάτο. Γι’ αυτό μπορεί να είναι δελεαστικό να προσθέσετε μια γενναιόδωρη ποσότητα όταν μαγειρεύετε, αλλά καλύτερα όχι.
Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διάφορων χρόνιων ασθενειών, όπως η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρόλο που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι 5 γραμμάρια, η μέση κατανάλωση αγγίζει τα 10 γραμμάρια στις ανεπτυγμένες χώρες. Η αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων της υπερβολικής πρόσληψης νατρίου είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την πρόληψη δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.
Αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα; Τότε το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι τρώτε πολύ αλάτι.
1. Κατακράτηση υγρών
Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα χέρια, τα πόδια, τα πόδια και το πρόσωπο. Έχετε πρησμένα δάχτυλα; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας κάνει κατακράτηση υγρών που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού. Η λύση είναι πολύ απλή: πίνετε περισσότερο νερό. Αυτό θα διώξει το αλάτι από το σώμα σας.
2. Δίψα
Όταν έχετε φάει κάτι αλμυρό, όπως πατατάκια ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να αισθανθείτε δίψα μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι απομακρύνει την υγρασία από το σώμα σας και αυτό προκαλεί διαταραχή της ισορροπίας νατρίου/νερού. Για να ανακτήσετε την ισορροπία στο σώμα σας, πρέπει να ενυδατώνεστε σωστά. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό πίνοντας νερό ή τσάι. Αυτά τα ποτά είναι πιο αποτελεσματικά κατά της αφυδάτωσης σε σχέση με την κατανάλωση χυμών ή αναψυκτικών.
3. Πιο συχνή ούρηση
Παρατηρείτε ότι πρέπει να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο; Τότε πιθανότατα έχετε φάει πάρα πολύ αλάτι, το οποίο κάνει τα νεφρά σας να δουλεύουν υπερωρίες για να το επεξεργαστούν. Εκτός από το να πρέπει να επισκέπτεστε την τουαλέττα πιο συχνά, τα ούρα σας μπορεί επίσης να φαίνονται πιο σκούρα από το κανονικό.
4. Λαχτάρα για ανθυγιεινό φαγητό
Εάν καταναλώνετε πολύ αλάτι, μπορεί να έχετε περισσότερη λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα όπως καραμέλες και πατατάκια. Μπορεί επίσης να πιστεύετε ότι το φαγητό έχει ήπια γεύση χωρίς επιπλέον αλάτι. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα μειώνοντας αργά την κατανάλωση αλατιού. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, αυξάνοντας την επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα.
5. Πονοκέφαλοι
Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους; Αυτό, επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολύ αλατιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας ενήλικας που καταναλώνει 3,5 γραμμάρια αλάτι κάθε μέρα έχει πονοκεφάλους σχεδόν το ένα τρίτο πιο συχνά από τους ανθρώπους που έχουν καταναλώσει μόνο 1,5 γραμμάριο.
6. Πιο συχνές μυϊκές κράμπες
Εάν αντιμετωπίζετε συχνά μυϊκές κράμπες μετά την άσκηση, μπορεί να έχετε πλεόνασμα νατρίου. Αυτό έχει να κάνει με την ισορροπία μεταξύ νατρίου και καλίου. Το νάτριο κάνει τους μύες σας να συστέλλονται ενώ το κάλιο τους κάνει να χαλαρώνουν. Έτσι, εάν τρώτε πολύ αλάτι, η ισορροπία διαταράσσεται και οι μύες σας θα συστέλλονται κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
7. Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί επίσης να έχει αυξήσει την αρτηριακή πίεση ως αποτέλεσμα. Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ υψηλή, θα πρέπει κατά προτίμηση να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού ή να σταματήσετε να το τρώτε εντελώς. Στο τέλος, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και κατεστραμμένα νεφρά.
Πόσο αλάτι την ημέρα;
Οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από πέντε με έξι γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού είναι να τρώτε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα. Γενικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν το περισσότερο αλάτι.
Συμπερασματικά
Η αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού αποτελεί το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Η μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η ανάγνωση των ετικετών τροφίμων, η επιλογή φρέσκων και μη επεξεργασμένων τροφίμων, η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών αντί για αλάτι, και η προετοιμασία σπιτικού φαγητού. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με εστίαση στην μείωση της πρόσληψης νατρίου, συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας και της ευεξίας.