Η Γενιά Z και οι Millennials παρατηρούν την εμφάνιση λευκών μαλλιών σε πολύ νεαρή ηλικία, συχνότερα από τις προηγούμενες γενιές. Σύμφωνα με ειδικούς, το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στη γήρανση, αλλά σε έναν συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και αυξημένο άγχος.
Η επίδραση των ελλείψεων και του άγχους
Ειδικός υγείας εξηγεί ότι η φυσική απόχρωση των μαλλιών εξαρτάται από μέταλλα όπως το μαγνήσιο και ο σίδηρος, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στην υγεία της τρίχας. Ωστόσο, το άγχος και η κόπωση μειώνουν τα αποθέματα αυτών των μετάλλων στον οργανισμό.
Όταν το σώμα δεν αναπληρώνει επαρκώς τα αποθέματα αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής ή της ξεκούρασης, αρχίζει να χρησιμοποιεί άλλα μέταλλα, όπως το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος, για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτός ο μηχανισμός αποσταθεροποιεί την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά. Το αποτέλεσμα; Αποχρωματισμός της τρίχας και πρόωρη εμφάνιση λευκών ή γκρίζων μαλλιών.
Μια γενιά υπό πίεση
Η νεότερη γενιά φαίνεται να αντιμετωπίζει αυξημένο άγχος, το οποίο εντείνει τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Ισπαχάν στο Ιράν, έδειξε ότι τα άτομα κάτω των 20 ετών με πρόωρο γκριζάρισμα παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χαλκού στο αίμα. Αυτό το στοιχείο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της τυροσινάσης, ενός ενζύμου που συμμετέχει στην παραγωγή μελανίνης.
Δερματολόγος επιβεβαιώνει: «Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος παίζουν σημαντικό ρόλο στη δραστηριότητα της τυροσινάσης. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων συχνά παρατηρείται σε ασθενείς με αναιμία από έλλειψη σιδήρου»
Υπάρχει λύση;
Αν και η εμφάνιση των πρώτων λευκών μαλλιών είναι αναπόφευκτη για πολλούς, η διατήρηση της ισορροπίας των μεταλλικών στοιχείων στον οργανισμό μπορεί να προσφέρει ελπίδα. Με την κατάλληλη διατροφή και συμπληρώματα, είναι πιθανό όχι μόνο να επιβραδυνθεί η διαδικασία του γκριζαρίσματος, αλλά και να ανακτήσει η τρίχα το φυσικό της χρώμα.