Αναρωτιέστε αν οι μάσκες προσώπου στο σπίτι αξίζουν τον κόπο; Εξετάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων θεραπειών στο σπίτι και πώς να επιλέξετε την καλύτερη για το δέρμα σας.
Στη σημερινή εποχή όπου το κόστος ζωής αυξάνεται, πολλοί από εμάς στρεφόμαστε σε λύσεις ομορφιάς στο σπίτι αντί για θεραπείες σε σαλόνια ομορφιάς.
Ένας κόσμος γεμάτος επιλογές για μάσκες προσώπου
Αρκεί να πληκτρολογήσετε #facemask στο TikTok για να καταλάβετε πόσες μάσκες υπάρχουν στην αγορά, όλες υποσχόμενες λαμπερά αποτελέσματα. Παλαιότερα περιορισμένες σε κρέμες ή πηλό, οι σημερινές μάσκες προσώπου καλύπτουν τα πάντα, από μάσκες με ένζυμα έως σεντόνια εμποτισμένα με ορούς.
Οι μάσκες προσώπου στο σπίτι έχουν βελτιωθεί σημαντικά και περιλαμβάνουν πλέον προηγμένα συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ και φυτικά εκχυλίσματα, που μπορούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα δέρματος όπως η ξηρότητα, η γήρανση και η λάμψη.
Δείτε επίσης: 7 συμβουλές για αποτελεσματική περιποίηση του δέρματος ξεκινώντας από τα 35
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μάσκες ίδιες, και κάποιες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή σπυράκια αν περιέχουν αρώματα ή σκληρά χημικά.
Πώς να επιλέξετε τη σωστή μάσκα προσώπου για εσάς
Το κλειδί είναι να γνωρίζετε το δέρμα σας και τι θέλετε να πετύχετε.
Μάσκες σε σεντόνι (Sheet face masks)
Κατασκευασμένες από υλικά όπως βαμβάκι ή υδρογέλη και εμποτισμένες με ορούς πλούσιους σε δραστικά συστατικά, οι μάσκες σε σεντόνι μπορούν να είναι μια γρήγορη λύση για ενυδάτωση, λάμψη και καταπράυνση του δέρματος.
Αναζητήστε συστατικά όπως κεραμίδια, νιασιναμίδη και βούτυρο καριτέ που μπορούν να ενυδατώσουν και να φουσκώσουν προσωρινά το δέρμα, καθώς και καταπραϋντικά συστατικά όπως πράσινο τσάι και εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας.
Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα πρέπει να είναι προσεκτικά με τη βιταμίνη C, η οποία, ενώ είναι χρήσιμη για τη λάμψη και την καταπολέμηση της γήρανσης, μπορεί να είναι πολύ ισχυρή για το ευαίσθητο δέρμα.
Απολεπιστικές μάσκες (Exfoliating face masks)
Οι απολεπιστικές μάσκες, συμπεριλαμβανομένων των μασκών με ένζυμα, έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, να ξεμπλοκάρουν τους πόρους και να αποκαλύπτουν μια πιο λαμπερή, πιο λεία επιδερμίδα.
Όταν επιλέγετε μια απολεπιστική μάσκα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ήπια χημικά απολεπιστικά συστατικά όπως το γαλακτικό οξύ, αντί για μηχανικά απολεπιστικά όπως η ελαφρόπετρα που μπορούν να βλάψουν τον φραγμό του δέρματος. Και μην το παρακάνετε.
Μάσκες με πηλό (Clay face masks)
Ορισμένες από αυτές προωθούνται ως αναζωογονητικές, αλλά δεν υπάρχει πολλή επιστημονική υποστήριξη πίσω από τους αντιγηραντικούς ισχυρισμούς τους – η κύρια χρήση του πηλού ή του άνθρακα είναι στην αντιμετώπιση της ακμής.
Για άτομα με κανονικό δέρμα, μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό και την καθαριότητα.
Μάσκες ματιών (Eye masks)
Σχεδιασμένες για να μειώνουν το πρήξιμο, τους μαύρους κύκλους και τις λεπτές γραμμές, οι μάσκες ματιών έρχονται σε διάφορες μορφές, όπως επιθέματα και τζελ, συχνά εμποτισμένες με συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, καφεΐνη και πεπτίδια.
Αν είστε πρησμένοι κάτω από τα μάτια, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά για να αποσυμφορήσει. Καταπραϋντικά συστατικά όπως το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας είναι επίσης ευεργετικά στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών.
Μάσκες σιλικόνης (Silicone face masks)
Μια οικολογική εναλλακτική, οι μάσκες σιλικόνης έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται με τους αγαπημένους σας ορούς και κρέμες και δημιουργούν μια σφραγίδα πάνω από το δέρμα, ενισχύοντας την απορρόφηση των δραστικών συστατικών.
Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτές απαιτούν τακτικό καθάρισμα για την υγιεινή και τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τόσο άμεσα όσο οι μάσκες εμποτισμένες με ορό.
Φυσικές μάσκες (Natural masks)
Απλές μάσκες DIY με φυσικά συστατικά μπορούν να είναι πιο απλές από ό,τι νομίζετε. Συστατικά όπως το μέλι που είναι ενυδατικό και αντιβακτηριακό, το γιαούρτι που είναι απολεπιστικό και καταπραϋντικό, η βρώμη που είναι αντιφλεγμονώδης και ο κουρκουμάς για τη λάμψη, μπορούν να κάνουν θαύματα.
Αλλά πάντα κάνετε ένα τεστ πριν από τη χρήση. Και αποφύγετε συστατικά όπως ο χυμός φρούτων που μπορεί να είναι όξινος, η μαγειρική σόδα και το ξύδι που είναι αλκαλικά, και τα ασπράδια αυγών που μπορεί να προκαλέσουν βακτηριακές λοιμώξεις.
Για τις DIY μάσκες αποφύγετε το έλαιο τεϊόδεντρου και άλλα αιθέρια έλαια, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική και ερεθιστική δερματίτιδα.
Θυμηθείτε, διασκεδάστε
Με τη σωστή γνώση και λίγη πειραματική διάθεση, μπορείτε να βρείτε τη σωστή μάσκα για να ενισχύσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας – απλώς θυμηθείτε να ελέγχετε τη λίστα των συστατικών και να κάνετε ένα τεστ πριν από τη χρήση!
Μάσκα στο πρόσωπο, λάμψτε και αφήστε το δέρμα σας να κλέψει την παράσταση.