Το όνομα «μαχαίρι του σεφ» κάνει την χρήση αυτού του απαραίτητου εργαλείου κουζίνας να ακούγεται περίεργη. Χρειάζεται να είστε σεφ για να το χρησιμοποιήσετε σωστά; Φυσικά και όχι! Αυτό είναι ένα απαραίτητο μαχαίρι για κάθε κουζίνα – και με τις πολλές χρήσεις του, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να το χρησιμοποιείτε πιο συχνά από τα υπόλοιπα μαχαίρια σας μαζί. Στην πραγματικότητα, το μαχαίρι του σεφ αναφέρεται συχνά ως το πιο σημαντικό εργαλείο στην κουζίνα.
Ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι μαχαιριών σεφ, αυτή η ανάρτηση εστιάζει στο κλασικό μαχαίρι σεφ. Είτε είστε επαγγελματίας είτε όχι, μπορεί να είναι το καλύτερο μαχαίρι για σχεδόν κάθε εργασία κοπής που συναντάτε καθώς είναι το πιο ευέλικτο μαχαίρι στην κουζίνα.
Η λεπίδα του είναι τριγωνική και κάποιες φορές είναι κυρτή στην άκρη της λεπίδας για να διευκολύνει την κίνηση κατά τη κοπή. Επίσης, έχει αιχμηρή μύτη, κυμαίνεται σε μήκος στα 18-35 cm. Το πιο δημοφιλές και χρήσιμο είναι στα 21 εκατ. Το μαχαίρι σεφ χρησιμοποιείται για βασικές κοπές φρούτων και λαχανικών και είναι ιδανικό για γρήγορο ψιλοκόψιμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν γενικής χρήσης καθώς μπορείτε να κόψετε με αυτό οτιδήποτε θέλετε. Θεωρείται το πιο σημαντικό μαχαίρι που θα πρέπει να έχει κάθε μάγειρας στο οπλοστάσιό του ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα προμηθευτεί κανένα άλλο μαχαίρι.
Τα πράγματα που πρέπει να έχετε στο νου σας όταν αγοράζετε ένα μαχαίρι σεφ είναι α) το βάρος: να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά για να μην κουράζουν το χέρι σας. β) η λαβή: το υλικό και το σχήμα της λαβής τους για να είναι άνετη. Θα πρέπει είναι αντιολισθητική από μη πορώδες – ανθεκτικό υλικό. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνει καλή εφαρμογή στην παλάμη σας και να είναι σαν φυσική προέκταση του χεριού σας ώστε να γίνεται εύκολα και γρήγορα η κοπή. γ) Η λεπίδα: να μην έχει πολύ μεγάλο μήκος και να κάνει ελαφριά καμπύλη στην άκρη της ώστε να βοηθά την χαρακτηριστική κίνηση κατά τη διάρκεια χρήσης. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ στις πρώτες σας απόπειρες. Επιπλέον, είναι σημαντική η ποιότητα και η ανθεκτικότητα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένη η λάμα.
Διαβάστε παρακάτω για μια επισκόπηση των πολλών χρήσεων του
Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι σεφ για την προετοιμασία των λαχανικών
Η προσθήκη φρέσκων λαχανικών στα περισσότερα γεύματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε, ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα κάνετε υπέροχη γεύση!
Για να χωρίσετε τα λαχανικά σας σε κατάλληλα μεγέθη για μαγείρεμα και φαγητό, χρησιμοποιήστε το μαχαίρι του σεφ σας. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας για αυτές τις εργασίες εξαρτάται από το τι ετοιμάζεται και πώς θα σερβιριστεί. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι του σεφ σας για να ψιλοκόψετε τα λαχανικά σας, να τα κόψετε σε φέτες, ή σε κύβους για να προσθέσετε επιπλέον γεύση σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή.
Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι σεφ για την προετοιμασία των φρούτων
Η χρήση ενός μαχαιριού σεφ για φρούτα περιλαμβάνει πολλές από τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των λαχανικών. Για ορισμένα φρούτα, ένα μικρότερο μαχαίρι θα κάνει τη δουλειά εξίσου καλά, αλλά το μαχαίρι του σεφ θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε γρήγορα πολλές διαφορετικές εργασίες. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όπως το να κόψετε το καρπούζι σε φέτες ή να κόψετε μήλα σε φέτες για ένα σνακ, ή να καθαρίσετε και να κόψετε μερικά διαφορετικά φρούτα (όπως ο ανανάς) για να φτιάξετε μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα.
Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι σεφ για να προετοιμάσετε φρέσκα βότανα και μπαχαρικά
Είναι γνωστό πως η χρήση προπαρασκευασμένων συσκευασιών μπαχαρικών δεν είναι το ίδιο με τη χρήση φρέσκων συστατικών. Και όταν πρόκειται για μαγείρεμα με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά, το μαχαίρι του σεφ θα σας φανεί και πάλι χρήσιμο. Είναι το τέλειο εργαλείο για να ψιλοκόψετε λίγο κόλιαντρο για μερικά τάκος ή φρέσκο μαϊντανό, θυμάρι ή δεντρολίβανο για να ρίξετε στις ψητές πατάτες. Όποια και αν είναι τα σχέδια για το δείπνο σας, κρατήστε το μαχαίρι του σεφ κοντά σας.
Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι σεφ για την προετοιμασία κρέατος
Χωρίς αμφιβολία, η προετοιμασία του κρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολες εργασίες για κάποιον που έχει ελάχιστη εμπειρία στην κουζίνα. Μπορεί να αισθάνεστε λίγο άβολα όταν δουλεύετε με ωμό κρέας στην αρχή και πιθανότατα δεν θα έχετε την παραμικρή ιδέα για το τι πρέπει να κάνετε με αυτό. Μην ανησυχείτε, το μαχαίρι του σεφ μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος σας καθώς μαθαίνετε.
Όταν πρόκειται για την προετοιμασία κρεάτων, το μαχαίρι του σεφ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη δουλειά, καθώς έχει το βάρος και το μήκος της λεπίδας που απαιτούνται για να σπάσει το κρέας και να το κόψει χωρίς υπερβολική δύναμη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για σχεδόν οποιοδήποτε είδος κρέατος που θα ετοιμάζατε στην κουζίνα, όπως βοδινό, πουλερικό, χοιρινό, αρνί, κρέας κυνηγιού, ακόμη και ψάρι.