Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας. Είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν ορμόνες, να παραχθεί βιταμίνη D και να αυξηθεί ο μεταβολισμός. Υπάρχει λοιπόν η καλή χοληστερόλη ή η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) που χρειάζονται για την οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών ιστών.
Εάν ωστόσο, έχουμε υψηλές ποσότητες κακής χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στην κυκλοφορία του αίματός μας, αυτή μπορεί να μετατραπεί σε λιπαρές εναποθέσεις και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την υψηλή χοληστερόλη, οι επιλογές του τρόπου ζωής και της διατροφής μας συμβάλλουν σημαντικά.
Εδώ είναι οι 5 χειρότερες τροφές για τη χοληστερόλη:
1. Βούτυρο
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την λεγόμενη κακή χοληστερόλη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης LDL) στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου. Αποφύγετε να προσλαμβάνετε οποιοδήποτε είδος επεξεργασμένου βουτύρου, καθώς επιπλέον περιέχει πολύ νάτριο και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
2. Παγωτό
Το παγωτό ίσως σας φαίνεται σχετικά αθώο και σίγουρα αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή του καλοκαιριού. Ένα παγωτό όμως δεν είναι ίσως η καλύτερη επιλογή γλυκού για άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Συχνά παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας γάλα πλήρους λιπαρών, κρέμα γάλακτος και σε ορισμένες περιπτώσεις, χαμηλής ποιότητας υδρογονωμένα φυτικά έλαια που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
3. Λάδι καρύδας
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το λάδι καρύδας είναι υγιεινό, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Το λαυρικό οξύ που υπάρχει στο λάδι καρύδας μπορεί να καταλήξει να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το μαγείρεμα με αραβοσιτέλαιο ή κραμβέλαιο καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά καθώς επίσης κάθε είδους επεξεργασμένη τροφή που τα περιέχει, όπως σνακ και μπισκότα.
4. Κόκκινο κρέας
Εάν είστε κάποιος που του αρέσει να τρώει κρέας και έχει υψηλή χοληστερόλη, τότε θα πρέπει να αποφύγετε το κόκκινο κρέας με κάθε κόστος. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα ζωικά λίπη και μπορεί να αυξήσει δραστικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Προτιμήστε κρέας κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
5. Πατάτες τηγανιτές
Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης. Τα τηγανητά φαγητά γενικότερα είναι από τις χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη ιδίως αν καταναλώνονται σε εστιατόρια ή ταχυφαγεία.