Όταν έχετε πονόλαιμο, το κάψιμο και το άβολο συναίσθημα που προκαλεί μπορεί να δυσκολέψει την κατάποση συνεπώς και την λήψη φαγητού και υγρών. Οι περισσότεροι πονόλαιμοι οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως κρυολόγημα ή γρίπη, ή σε βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος. Πονόλαιμος μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων όπως εποχιακές αλλεργίες, εισπνοή καπνού τσιγάρου ή ακόμα και ξηρός αέρας. Τα άτομα που ροχαλίζουν μπορεί επίσης να εμφανίσουν πονόλαιμο.
Οι πονόλαιμοι συνήθως υποχωρούν μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά συχνά διαρκούν μόνο λίγες ημέρες. Μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο σας με φροντίδα στο σπίτι, ξεκούραση και σωστή διατροφή και ενυδάτωση.
Τροφές που κάνει να τρώτε
Τα τρόφιμα που είναι μαλακά και πολύ εύκολα στην κατάποση είναι συνήθως ασφαλή για κατανάλωση και όταν έχετε πονόλαιμο. Η απαλή υφή θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τον ερεθισμό στο λαιμό σας. Τα ζεστά φαγητά και ροφήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του λαιμού σας. Το να τρώτε και να πίνετε τα παρακάτω τρόφιμα θα σας επιτρέψει να παραμείνετε χορτάτοι χωρίς να ερεθίσετε τον ήδη πονεμένο λαιμό σας.
ζεστά μαγειρεμένα ζυμαρικά πχ φιδές
ζεστό πλιγούρι βρώμης ή δημητριακά μουλιασμένα σε γάλα
ζελέ
απλά γιαούρτια ή γιαούρτια με πολτοποιημένα φρούτα
μαγειρεμένα λαχανικά
smoothies φρούτων ή λαχανικών
πατάτες πουρέ
ζωμό και σούπες βελουτέ
ζεστά ροφήματα όπως γάλα και τσάι
μέλι
μη όξινους χυμούς, όπως ο χυμός σταφυλιού ή μήλου
αυγά ομελέτα ή βραστά
Ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφεύγετε;
Θα πρέπει να αποφεύγετε τροφές που μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το λαιμό σας ή που είναι δύσκολο να καταπιείτε. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν:
σκέτες φρυγανιές και κράκερ
ψωμί με κόρα
πικάντικα καρυκεύματα και σάλτσες
αναψυκτικά
καφές
αλκοόλ
ξηρά σνακ, όπως πατατάκια και τα συναφή, κουλούρια ή ποπ κορν
φρέσκα, ωμά λαχανικά
όξινα φρούτα, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ, ντομάτες και γκρέιπφρουτ.
Πώς να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο
Ο πρώτος και πιο οικονομικός τρόπος για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο σας είναι να κάνετε γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι. Ρίξτε περίπου μια κουταλιά της σούπας αλάτι σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Ανακατέψτε το αλάτι ώστε να διαλυθεί στο νερό. Στη συνέχεια, πιείτε μερικές γουλιές, αναποδογυρίστε το κεφάλι σας και κάντε γαργάρες. Φροντίστε να μην καταπιείτε, φτύστε το και επαναλάβετε.
Ορισμένες θεραπείες με βότανα μπορεί να βοηθήσουν. Το φυτικό σπρέι για το λαιμό, οι σταγόνες ή τα τσάγια που περιέχουν ρίζα γλυκόριζας ή άνθος μελισσόχορτου μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Οι παστίλιες για το λαιμό που μπορείτε να προμηθευτείτε στα φαρμακεία ανακουφίζουν τον πονόλαιμο για λίγο και πολλές έχουν και μια ευχάριστη γεύση.
Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα ήπιο αναλγητικό για μικρούς πόνους το οποίο μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.
Πότε να δείτε το γιατρό σας
Εάν καμία από αυτές τις μεθόδους δεν σας προσφέρει ανακούφιση και ο πονόλαιμος συνεχίζεται, ίσως χρειαστεί να πρέπει να πάρετε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν ο πονόλαιμος σας έχει γίνει αφόρητος και αρχίζετε να αισθάνεστε χειρότερα ή εάν εμφανίσετε άλλα συμπτώματα όπως: δυσκολία στην κατάποση που επιδεινώνεται, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετός που δεν υποχωρεί, εξάνθημα, πρησμένοι αδένες, ανεξήγητος πόνος ή πόνοι στις αρθρώσεις ή αν υποψιάζεστε ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη.
Θα πρέπει επίσης να δείτε το γιατρό σας εάν ο πονόλαιμος σας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να αποκλείσει οτιδήποτε χρειάζεται περαιτέρω προσοχή.