Prima.grPrima.grPrima.gr
Notification
Font ResizerAa
  • Μόδα
  • Ομορφιά
  • Celebrities
  • Royals
  • Ευεξία
  • Σπίτι
  • Food
  • Κατοικίδιο
  • Ταξίδια
  • Διακόσμηση
  • Αγορές
Reading: Πως να παρασκευάσετε το τέλειο ριζότο. Οι 9 χρυσοί κανόνες.
Share
Font ResizerAa
Prima.grPrima.gr
  • Μόδα
  • Ομορφιά
  • Celebrities
  • Royals
  • Ευεξία
  • Σπίτι
  • Food
  • Κατοικίδιο
  • Ταξίδια
  • Διακόσμηση
  • Αγορές
Search
Follow US
© 2024 Prima.gr. All Rights Reserved.
Prima.gr > Food > Συνταγές > Πως να παρασκευάσετε το τέλειο ριζότο. Οι 9 χρυσοί κανόνες.
TipsΣυνταγές

Πως να παρασκευάσετε το τέλειο ριζότο. Οι 9 χρυσοί κανόνες.

Κάτια Εμμανουήλ
Last updated: 31 Οκτωβρίου, 2023 12:58 μμ
Κάτια Εμμανουήλ Published 31 Οκτωβρίου, 2023
Share
4 Min Read
Risotto with Salmon, Tiger Prawns and Cherry Tomatoes
SHARE

Το ρύζι αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Προερχόμενο από την Ασία, επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία του πλανήτη και ενσωματώθηκε στη μαγειρική νοοτροπία και παράδοση του κάθε τόπου.

Το ριζότο, είναι ένα πιάτο που διαφοροποιείται από τα άλλα πιάτα ρυζιού τόσο λόγω του τρόπου παρασκευής του όσο και της τελικής μορφής και υφής του. Το πιάτο που θα καταλήξει μπροστά μας θα είναι κρεμώδες και χυλωμένο, με μαλακούς κόκκους ρυζιού, που όμως μένουν al dente. Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, τότε το πιάτο αυτό δεν θα πρέπει να λέγεται ριζότο!

Ακολουθήστε τους 9 χρυσούς κανόνες παρασκευής του τέλειου ριζότου

1. Αγοράστε το κατάλληλο ρύζι για ριζότο, δηλαδή μικρόκκοκο και φαρδύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο. Το ρύζι για ριζότο έχει την ιδιότητα να αποβάλλει σιγά σιγά, κατά το μαγείρεμα, το άμυλο και αυτή η συμπεριφορά να δημιουργεί την κρεμώδη υφή. Πιο γνωστές ποικιλίες για ριζότο είναι οι arborio, carnaroli, vialone nano. Αποδεκτό είναι το ρύζι τύπου καρολίνα.

2. Στο ριζότο το ρύζι πρώτα καβουρδίζεται σε βούτυρο ή λάδι ή συνδυασμό και των δύο, μέχρι το ρύζι να γίνει σχεδόν διάφανο. Αυτό συμβαίνει να για μπορέσει ο κάθε κόκκος να περικυκλωθεί από ένα στρώμα λίπους και έτσι να αποβάλλει σταδιακά το άμυλό του για να δώσει την τελική υφή κρεμώδους που θέλουμε.

3. Το πρώτο σβήσιμο γίνεται με ξηρό κρασί, λευκό η κόκκινο ανάλογα με το χρώμα που θέλετε να δώσετε στο ριζότο. Ανακατεύετε και περιμένετε να απορροφηθεί από τους κόκκους πριν προσθέσετε τον ζωμό.

4. Ανακάτεμα. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα σημεία που πρέπει να προσέξουμε κατά την παρασκευή του ριζότου. Το ανακάτεμα θα πρέπει να είναι πολύ συχνό, ώστε να αναμιχθεί το άμυλο του ρυζιού με τα υγρά και να αρχίσει να δημιουργείται το χαρακτηριστικό χύλωμα. Ανακατεύοντας, αναγκάζουμε το άμυλο να βγει από τους κόκκους του ρυζιού, να ομογενοποιηθεί με τα υγρά και να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή.

5. Ο σωστός ζωμός θα αποτελέσει τη γευστική βάση για το ριζότο. Το ρύζι είναι ικανό να απορροφήσει έως και τρεις φορές τον όγκο του σε νερό. Αναγκαστικά, λοιπόν, η γεύση του υγρού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τελικού γευστικού προφίλ του πιάτου μας.Η προσθήκη των υγρών πρέπει να γίνεται σταδιακά. Συνήθως χρησιμοποιούμε ζεστό ζωμό κότας, κρέατος ή θαλασσινών. Κάθε φορά που το ριζότο απορροφάει τα υγρά του, ρίχνουμε ζωμό και συνεχίζουμε το ελαφρύ ανακάτεμα. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε να γίνει το σωστό χείλωμα και να έχουμε ως αποτέλεσμα αυτή τη ζηλευτή, μοναδική κρεμώδη υφή. Συνήθως, η σωστή αναλογία είναι 1 προς 3 με 3 ½ , ανάλογα με την ποικιλία ρυζιού και τη δύναμη του βρασμού.

6. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματός τους. Τα πιο νόστιμα ριζότο γίνονται όταν προσθέτουμε ωμά τα υλικά, αν και είναι αρκετά δύσκολο να συνδυάσουμε τους χρόνους μαγειρέματος των διαφόρων υλικών.

7. Προς το τέλος, πρέπει να προστεθούν κύβοι κρύου βουτύρου και λίγη φρεσκοτριμμένη και ψιλοτριμμένη παρμεζάνα με έντονο ανακάτεμα ώστε η υφή του ριζότου να γίνει λεία και κρεμώδης.

8. Προσέξτε την υφή του ριζότου όταν το αποσύρετε από τη φωτιά. Πρέπει να είναι al dente – δηλαδή να κρατάει στο κέντρο-, γιατί συνεχίζει και ψήνεται για τα επόμενα 3 λεπτά με τη θερμότητα που έχει αναπτύξει. Τότε είναι που απορροφάει όλη την κρέμα του και γίνεται κολλώδες.

9. Όταν αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά σκεπάστε την με ένα ποτηρόπανο και καλύψτε με το καπάκι. Το ριζότο πρέπει να ξεκουραστεί μερικά λεπτά για να αποκτήσει την τέλεια υφή του.

αλή σας απόλαυση!

You Might Also Like

Πώς να κάνετε τα ανοξείδωτα τηγάνια σας αντικολλητικά
Συμβουλές για την σωστή συντήρηση του στρώματος
Υπέροχο, πανεύκολο σοκολατένιο μπισκοτόγλυκο
Πώς να οργανώσετε ένα γραφείο χωρίς συρτάρια
Αυτά είναι τα 9 tips από δερματολόγους για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από τα κουνούπια
TAGGED:οδηγίες παρασκευής ριζότουριζότοτέλειο ριζότο
Previous Article Δοκιμάστε αυτά τα 6 σπιτικά γιατροσόφια που θα σας σώσουν από τον βήχα. Τα μυστικά των γιαγιάδων μας
Next Article 30 υπέροχες προτάσεις νυχιών που θα κυριαρχήσουν για να εντυπωσιάσετε αυτόν τον χειμώνα.
- Advertisement -
Ad imageAd image

You Might also Like

Τα μυστικά των influencers για επιδερμίδα τόσο λεία που μοιάζει με φίλτρο

22 Ιουλίου, 2024

Οδηγός σε 7 βήματα για να τοποθετήσετε τα κουρτινόξυλα και να κρεμάσετε τις κουρτίνες.

25 Αυγούστου, 2023

Απώλεια βάρους; Ελέγξτε την διατροφή σας

11 Σεπτεμβρίου, 2022

Έξυπνα tips για να στεγνώνει η μπουγάδα γρηγορότερα τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.

30 Νοεμβρίου, 2022

Σωστή αποθήκευση ρούχων στην ντουλάπα: Οδηγίες και καλές πρακτικές

4 Μαρτίου, 2024

9 κόλπα καθαριότητας για τις μέρες που δεν έχεις κουράγιο ούτε να σταθείς όρθιος

14 Απριλίου, 2025

Νυχτερινές εφιδρώσεις – Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

2 Μαρτίου, 2025

12 φυσικές μέθοδοι για να κρατήσετε τις κατσαρίδες μακριά από το σπίτι σας

29 Μαΐου, 2023

prima

  • Όροι Χρήσης
  • GDPR Privacy policy
  • Σχετικά με εμάς
  • Contact
Subscribe Newsletter
Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
[mc4wp_form]

Find Us on Socials

© 2025 Prima.gr. All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?