Σε κάθε στιγμή της ζωής μας, βρισκόμαστε σε άμεση ή δυνητική επαφή με έναν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, ιών και μυκήτων που κατοικούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων αυτών των σπιτιών μας. Εάν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε λερώνεται και παραμελείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε γίνεται το πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό μικροβίων που η άμυνα του ανοσοποιητικού μας δεν επαρκεί για να απορρίψει, και έτσι εκθέτουμε τον εαυτό μας σε βλάβες στην υγεία.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι η υπερβολική υγρασία που προκαλεί την εμφάνιση μούχλας και μυκήτων, τα οποία ευθύνονται άμεσα για προβλήματα υγείας που εκδηλώνονται με αναπνευστικά συμπτώματα, άσθμα και λειτουργικές βλάβες του αναπνευστικού.
Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά, ίσως αφού έχουμε έρθει σε επαφή με ακόμη περισσότερα βακτήρια έξω από το σπίτι, και τα οποία επομένως, αν δεν καθαρίζονται συχνά και δεν απολυμαίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο, μπορεί να προκαλέσουν πολλές διαφορετικές παθήσεις.
Τα χέρια
Δεδομένου ότι τα χέρια είναι πιο συχνά το μέσο μεταφοράς μικροβίων στο σπίτι, το πρώτο μέτρο που πρέπει να θυμάστε είναι να πλένετε τακτικά τα χέρια σας: είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό κάθε φορά που πρόκειται να φάτε, καθώς και όταν πρόκειται να χειριστείτε φαγητό και αμέσως μετά. Επιπλέον, αυτό το μέτρο υγιεινής πρέπει να εφαρμόζεται αφού έχουμε αγγίξει τα κατοικίδιά μας, αφού χρησιμοποιήσουμε τουαλέτες ή καθαρίσουμε το σπίτι, ειδικά στο μπάνιο και την κουζίνα.
Για να είστε σίγουροι ότι έχετε εξαλείψει μικρόβια και βακτήρια, πρέπει να τρίψετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό (και ανάμεσα στα δάχτυλα) για 20-60 δευτερόλεπτα. Ένα πιο επιφανειακό και γρήγορο πλύσιμο δεν απομακρύνει πολλά παθογόνα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικά και αντιμικροβιακά καθαριστικά με βάση το αλκοόλ.
Αερίστε τα δωμάτια
Το φυσικό φως και η ανταλλαγή αέρα είναι δύο από τους καλύτερους συμμάχους μας για την οικιακή υγιεινή, καθώς είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της υγρασίας και το σχηματισμό μούχλας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα πρέπει να αερίζεται κάθε δωμάτιο ανοίγοντας τα παράθυρα με στόχο την ανακύκλωση του αέρα για τουλάχιστον μισή ώρα, ακόμα και το χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η συσσώρευση παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία και μειώνεται επίσης σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης τους. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην συχνή κυκλοφορία αέρα στο μπάνιο ειδικά αν δεν αερίζεται και αν έχετε κάποιο δωμάτιο όπου κρεμάτε τα ρούχα για να στεγνώσουν τον χειμώνα.
Επιπλέον πρέπει να καθαρίζονται τακτικά τα συστήματα εξαερισμού, των αφυγραντήρων καθώς και των κλιματιστικών (με ιδιαίτερη προσοχή στα φίλτρα τους) καθώς αν παραμείνουν βρώμικα για αρκετό διάστημα, καταλήγουν να απλώνουν όχι μόνο τη σκόνη αλλά και όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια που έχουν πολλαπλασιαστεί στη βρωμιά.
Κουζίνα
Η κουζίνα είναι από τα περιβάλλοντα όπου τα μικρόβια και τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν πιο εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που περιέχονται και χρησιμοποιούνται μέσα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται με μεγαλύτερη προσοχή και συχνότητα.
Στην κουζίνα, όλες οι επιφάνειες εργασίας πάγκοι και ξύλινα αντικείμενα όπως σανίδες κοπής και κουτάλες που έρχονται σε επαφή με πολλά διαφορετικά παρασκευάσματα πρέπει να απολιπανθούν, να πλυθούν και να στεγνώσουν.Το ίδιο ισχύει για τον τακτικό καθαρισμό του νεροχύτη, του φούρνου και των εστιών, ακόμη και του ψυγείου.
Μπορείτε να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό με ένα απολυμαντικό του εμπορίου ή να φτιάξετε τα δικά σας φυσικά καθαριστικά και απολυμαντικά απορρυπαντικό με βάση το ξύδι, την μαγειρική σόδα, το λεμόνι και άλλα.
Έχετε επίσης σφουγγάρια και πανιά μικροϊνών ξεχωριστά για την κουζίνα. Όλα αυτά θα πρέπει στη συνέχεια να πλένονται με χλωρίνη περιοδικά και να αντικαθίστανται περίπου κάθε 3 μήνες. Ειδικά για τα σφουγγάρια πιάτων, θα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση και περιστασιακά να αφήνονται να μουλιάσουν σε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή οινόπνευμα και μαγειρική σόδα όλη τη νύχτα. Όταν όμως αρχίσουν να μαυρίζουν ή να ξεκολλούν, ήρθε η ώρα να τα πετάξετε.
Μπάνιο
Στο μπάνιο, μην αφήνετε τις πετσέτες και τα μπουρνούζια να κρέμονται πολύ κοντά στο ντους ή την μπανιέρα, για να μην απορροφήσουν την υγρασία. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι στεγνά και σε κάθε περίπτωση να αλλάζονται μετά από δύο ή τρεις ημέρες. Οι οδοντόβουρτσες, θα πρέπει να φυλάσσονται έτσι ώστε οι τρίχες τους να καλύπτονται, και η λαβή τους να παραμένει στεγνή. Αντικαταστήστε τες κάθε 3 μήνες με καινούργιες.
Δώστε έμφαση και στον σωστό εξαερισμό του μπάνιου σας ειδικά αν δεν διαθέτει παράθυρο.
Οικιακά ρούχα και λευκά είδη
Καλό είναι να θυμόσαστε να πλένετε τα διάφορα ρούχα με προσθήκη απολυμαντικών (φυσικών ή εμπορίου) όταν δεν μπορείτε να τα πλύνετε σε υψηλές θερμοκρασίες ιδίως όσα χρησιμοποιούνται στη δουλειά ή στο γυμναστήριο.
Τα σεντόνια, πρέπει να αλλάζονται κάθε εβδομάδα και να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Το πλυντήριο πρέπει επίσης να διατηρείται σε καλή κατάσταση: το πολύ κάθε λίγους μήνες να καθαρίζετε τα φίλτρα, να πλένετε την θήκη απορρυπαντικού, καθώς και τα λάστιχα της πόρτας σε μηνιαία βάση για να αφαιρέσετε τη μούχλα και να απολυμάνετε τη συσκευή. Μετά από κάθε πλύση, κρατήστε την πόρτα ανοιχτή για να αποφύγετε όχι μόνο δυσάρεστες οσμές, αλλά και πιθανή μελλοντική ανάπτυξη μούχλας.
Πριν αποθηκεύσετε ή χρησιμοποιήσετε ρούχα και λευκά είδη οικιακής χρήσης, βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα τέλεια στεγνά.
Παπούτσια στο σπίτι
Όταν συνειδητοποιήσετε την τεράστια ποσότητα μικροβίων που φέρνετε στο σπίτι με τα παπούτσια που έχουν έρθει σε επαφή με δάπεδα και δρόμους έξω, τόσο περισσότερο θα κατανοήσετε τη σημασία μιας συνήθειας που συνδέθηκε κυρίως με ανατολίτικους πολιτισμούς. Αφήστε λοιπόν τα παπούτσια που φοράτε στην είσοδο του σπιτιού και κυκλοφορήστε στο σπίτι μόνο με παντόφλες. Αυτό βοηθά πολύ να διατηρηθεί το πάτωμα καθαρό από μικρόβια και βρομιές.