Αν αναζητάτε έναν τρόπο να δώσετε μια εξωτική πινελιά στο καθημερινό σας τραπέζι, τότε αυτή η συνταγή για κοτόπουλο με ρύζι και Zaatar (ζαατάρ) είναι ό,τι πρέπει!
Το ζαατάρ, ένα ιδιαίτερο μείγμα μπαχαρικών της Μέσης Ανατολής, χαρίζει στα πιάτα μια ξεχωριστή γεύση με νότες θυμαριού, σουσαμιού και ελαφριάς οξύτητας από το σουμάκι. Σε συνδυασμό με το τρυφερό κοτόπουλο και το αφράτο ρύζι, δημιουργείται ένα πλήρες γεύμα που ισορροπεί ανάμεσα στο υγιεινό και το απολαυστικό. Ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι αλλά και για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, αυτό το πιάτο υπόσχεται να γίνει από τα αγαπημένα σας!
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 μπούτια κοτόπουλου με κόκαλο και δέρμα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο (περίπου 3 σκελίδες)
- 1 φλιτζάνι ρύζι jasmine, ξεπλυμένο ή κους-κους
- 4 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας ζαατάρ, ένα παραδοσιακό μείγμα μπαχαρικών της Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνει αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, θρούμπι ή θυμάρι, σουσάμι, σουμάκ και αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας σπόροι ροδιού
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
- Φέτες λεμονιού για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σοτάρισμα του κοτόπουλου
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ και κατάλληλο για φούρνο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και τοποθετήστε το στο τηγάνι με την πέτσα προς τα κάτω. Μαγειρέψτε για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Γυρίστε το και μαγειρέψτε για άλλα 1-2 λεπτά. Βγάλτε το κοτόπουλο από το τηγάνι.
Προετοιμασία του ρυζιού
Προσθέστε το σκόρδο στο τηγάνι και σοτάρετε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Ρίξτε το νερό, το ρύζι, 2 κουταλιές αμύγδαλα, 1 κουταλιά ζαατάρ, ένα παραδοσιακό μείγμα μπαχαρικών της Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνει αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, θρούμπι ή θυμάρι, σουσάμι, σουμάκ και αλάτι και το υπόλοιπο αλάτι. Τοποθετήστε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι. Σκεπάστε το τηγάνι με αλουμινόχαρτο ή ένα καπάκι και αφήστε να βράσει.
Ψήσιμο
Ψήστε για 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το κοτόπουλο να φτάσει τους 75°C εσωτερική θερμοκρασία. Βγάλτε το τηγάνι από τον φούρνο, αφαιρέστε το κάλυμμα και αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στη λειτουργία γκριλ. Ρίξτε το υπόλοιπο ζαατάρ, ένα παραδοσιακό μείγμα μπαχαρικών της Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνει αποξηραμένα βότανα όπως ρίγανη, θρούμπι ή θυμάρι, σουσάμι, σουμάκ και αλάτι πάνω στο κοτόπουλο και ψήστε για άλλα 4 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.
Σερβίρισμα
Ανακατέψτε το ρύζι με ένα πιρούνι, προσθέστε τους σπόρους ροδιού και τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε με φέτες λεμονιού.
Αποθήκευση και ζέσταμα
Το κοτόπουλο και το ρύζι μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και τρεις ημέρες. Για ζέσταμα, τοποθετήστε τα σε πυρίμαχο σκεύος, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 175°C για 10-15 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 5 λεπτά.