Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Παράγει ορμόνες (Τ3 και Τ4) που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την ενέργεια, τη θερμοκρασία του σώματος και τη λειτουργία της καρδιάς. Όταν δυσλειτουργεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές.
Από τι προκαλούνται τα προβλήματα στον θυρεοειδή;
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Hashimoto: Προκαλεί υποθυρεοειδισμό λόγω επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στον θυρεοειδή.
- Graves: Προκαλεί υπερθυρεοειδισμό, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών.
- Έλλειψη ιωδίου
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη ή υποθυρεοειδισμό. - Κληρονομικότητα
Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης θυρεοειδικών διαταραχών. - Ορμονικές αλλαγές
Εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ή ακόμη και το στρες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. - Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Παράγει ορμόνες (Τ3 και Τ4) που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την ενέργεια, τη θερμοκρασία του σώματος και τη λειτουργία της καρδιάς. Όταν δυσλειτουργεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές.Από τι προκαλούνται τα προβλήματα στον θυρεοειδή;
- Όγκοι ή κύστεις
Παρόλο που είναι λιγότερο συνηθισμένο, μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του αδένα.Ποια είναι τα συμπτώματα; - Υποθυρεοειδισμός: Κούραση, αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα, τριχόπτωση, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη.
- Υπερθυρεοειδισμός: Νευρικότητα, ταχυκαρδία, απώλεια βάρους, εφίδρωση, τρόμος χεριών.
- Διογκωμένος θυρεοειδής (βρογχοκήλη): Δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή.Τι πρέπει να κάνεις;
Επισκέψου έναν ειδικό
Ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει αιματολογικές εξετάσεις για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και υπέρηχο του θυρεοειδούς αν χρειαστεί.Ακολούθησε θεραπείαΟ υποθυρεοειδισμός συνήθως αντιμετωπίζεται με θυροξίνη, μια συνθετική ορμόνη.
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να χρειαστεί αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ραδιενεργό ιώδιο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική αφαίρεση.
Διατήρησε υγιεινή διατροφήΕνσωμάτωσε τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο, όπως θαλασσινά και αυγά.
Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση σόγιας ή γογγυλιών που μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή.
Αντιμετώπισε το στρες
Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ενσωμάτωσε ασκήσεις χαλάρωσης, όπως γιόγκα ή διαλογισμό.Παρακολούθησε την υγεία σου
Προγραμμάτισε τακτικές εξετάσεις για να ελέγχεις την πορεία της θεραπείας σου.Συμπέρασμα
Τα προβλήματα στον θυρεοειδή είναι συχνά, αλλά με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά. Μην αγνοείς τα συμπτώματα και συμβουλεύσου έναν ειδικό για να διατηρήσεις την υγεία σου..