Το μπρόκολο είναι ένα σταυρανθές λαχανικό, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα. Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνες και πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και την προστασία από την ταχεία γήρανση. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες που περιέχει λίγες θερμίδες, άρα κάνει καλό στη λειτουργία των εντέρων σας, μπορείτε να φάτε πολύ και σας δίνει ένα αίσθημα κορεσμού.
Η λίστα με τα οφέλη είναι πολύ μεγάλη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το μπρόκολο είναι αρκετά νόστιμο και τρώγεται ευχάριστα από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε τα συστατικά του μπρόκολου είναι το μαγείρεμα στον ατμό.
8 οφέλη του μπρόκολου για την υγεία
1. Μείωση του κινδύνου καρκίνου
Τα αντιοξειδωτικά στο μπρόκολο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Το μπρόκολο είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων καταστάσεων.
Το σώμα παράγει μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες κατά τη διάρκεια φυσικών διεργασιών, όπως ο μεταβολισμός, και το περιβαλλοντικό στρες προσθέτει σε αυτές. Οι ελεύθερες ρίζες, ή τα δραστικά είδη οξυγόνου, είναι τοξικά σε μεγάλες ποσότητες. Μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και άλλες καταστάσεις. Το σώμα μπορεί να αποβάλει πολλά από αυτά, αλλά τα διατροφικά αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν.
2. Βελτίωση της υγείας των οστών
Το ασβέστιο και το κολλαγόνο συνεργάζονται για να κάνουν γερά οστά. Πάνω από το 99% του ασβεστίου του σώματος υπάρχει στα οστά και τα δόντια. Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου. Και τα δύο υπάρχουν στο μπρόκολο.
Επιπλέον, η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα με τον σχηματισμό οστών. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Κ από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών. Το μπρόκολο είναι άριστη πηγή βιταμίνης Κ.
3. Ενίσχυση της υγείας του ανοσοποιητικού
Η βιταμίνη C που περιέχετε στο μπρόκολο είναι ένα αντιοξειδωτικό που παρέχει μια σειρά από οφέλη. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), του καταρράκτη και της αναιμίας. Σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και να συντομεύσει το χρόνο που διαρκεί ένα κρυολόγημα.
4. Βελτίωση της υγείας του δέρματος
Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, το οποίο είναι το κύριο σύστημα υποστήριξης για τα κύτταρα και τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη δερματικών βλαβών αξιόπιστης πηγής, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων λόγω γήρανσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως ο έρπητας ζωστήρας και ο καρκίνος του δέρματος.
5. Βοηθάει την πέψη
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο μπρόκολο μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της κινητικότητας του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένα φλιτζάνι μπρόκολο 76 g παρέχει το 5,4% έως 7,1% της ημερήσιας ανάγκης ενός ατόμου σε φυτικές ίνες.
6. Μείωση της φλεγμονής
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δέχεται επίθεση, μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να είναι σημάδι μιας παροδικής λοίμωξης, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί με χρόνιες αυτοάνοσες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής. Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα καθώς η αντιοξειδωτική δράση της σουλφοραφάνης που περιέχεται στο μπρόκολο συμβάλλει στη μείωση των δεικτών φλεγμονής σε εργαστηριακές δοκιμές.
7. Μείωση του κινδύνου διαβήτη
Έρευνα από το 2017 πρότεινε ότι η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε σουλφοραφάνη. Επίσης, μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που τρώνε λίγες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.
8. Προστασία της καρδιαγγειακής υγείας
Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά στο μπρόκολο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Άτομα που η διατροφή τους είναι πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Αυτή είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Αυτό το όφελος μπορεί να οφείλεται στην αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των σταυρανθών λαχανικών, και ιδιαίτερα στη σουλφοραφάνη.