Η γονιμότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την κατάσταση υγείας, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την ψυχολογία. Στις γυναίκες που προσπαθούν για παιδί συστήνεται πάντα να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες ώστε να ενισχύσουν την καλή κατάσταση της υγείας τους και να αποβάλλουν το στρες.
Σχετικά με την διατροφή υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθάνε και ενισχύουν την γονιμότητα.
1. Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό ή φολικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β και θεωρείται απαραίτητη τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο αλλά και το διάστημα των προσπαθειών για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί συστήνουν να προσλαμβάνονται 400 mcg φολικού οξέος την ημέρα για να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.
Το φυλλικό οξύ βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων. Εάν οι γυναίκες αρχίσουν να παίρνουν φυλλικό οξύ λίγους μήνες πριν επιχειρήσουν να συλλάβουν, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί μωρό με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Επιπροσθέτως, το φυλλικό οξύ σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και μέταλλα βελτιώνει τις συνθήκες για τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα.
Πηγές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, οι μπανάνες και οι φράουλες, τα πράσινα φυλλώφη λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, κρέατα όπως το χοιρινό και τα πουλερικά, θαλασσινά.
2. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, ζωτικής σημασίας για τις ορμόνες που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνη D έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν φυσιολογικά. Σημαντικές πηγές βιταμίνης D είναι τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, σολομός, τόνος και μουρουνέλαιο ενώ ζωτικές σημασίας είναι η έκθεση στον ήλιο.
3. Σίδηρος
Ο σίδηρος συμβάλλει στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης η οποία υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Είναι απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή πολλών βασικών ενζύμων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και μειωμένες πιθανότητες σύλληψης. Οι γυναίκες που υποφέρουν από αναιμία ενδέχεται να μην έχουν ωορρηξία επειδή η έλλειψη σιδήρου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια, το σπανάκι, τα παντζάρια και το κόκκινο κρέας.
4. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ενίσχυση της γονιμότητας, τόσο της γυναίκας, όσο και του άντρα, καθώς ενισχύει την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά, κάποια ψάρια, οι τροφές ολικής άλεσης και τα όσπρια.
5. Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα της γυναίκας ενώ βελτιώνει και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Διευκολύνει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του πλακούντα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, φυτικά έλαια και φρούτα όπως το ακτινίδιο και το μάνγκο.
6. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Όλες οι βιταμίνες που ανήκουν στο σύμπλεγμα Β είναι σημαντικές για την σύλληψη και κυρίως η: θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η βιταμίνη Β6 και η Β12. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βοηθούν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο κατά την ωορρηξία. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι τα ρεβίθια, τα πράσινα λαχανικά, ο τόνος, οι μπανάνες, αυγά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
7. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι και αυτά απαραίτητα για τη σύλληψη. Βοηθούν στην απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες κατά την ωορηξία, αυξάνουν τη ροή του αίματος στη μήτρα και βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών. Για να παίρνετε τις απαραίτητες ποσότητες Ω3 λιπαρών οξέων φροντίστε να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια όπως σολομό και τόνο.