Εμείς οι γιατροί είμαστε γεμάτοι συμβουλές, σωστά; Πάρε αυτό, κάνε εκείνο. Λοιπόν, ίσως σας εκπλήξει να μάθετε ότι, ως δερματολόγος, οι συμβουλές μου προς τους ασθενείς συχνά ξεκινούν με το «Σταμάτα να κάνεις αυτό». Ακολουθούν μερικές από τις συνήθειες του δέρματος που πραγματικά θέλω να διακόψουν οι ασθενείς μου.
Σταματήστε να σκαλίζετε το πρόσωπό σας
Αυτό είναι ίσως το πιο συνηθισμένο πράγμα που λέω στους ασθενείς μου. Φαίνεται ακίνδυνο να κυνηγάτε τις ατέλειες με ένα ξύσιμο ή ένα ζούληγμα, αλλά ζητάτε προβλήματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ουλές και ακόμη και λοιμώξεις. Τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο μπορούν να ζήσουν κάτω από τα νύχια σας, οπότε απλά μην το κάνετε. Ιδανικά, καταπολεμήστε τον πειρασμό και απλά αφήστε ένα σπυράκι να κάνει τον κύκλο του. Θα επουλωθεί σε λίγες ημέρες.
Το καλύτερο είναι να αφήσετε τα μαύρα στίγματα και τις ατέλειες στον δερματολόγο σας, αλλά, αν επιμένετε να σκάσετε ένα σπυράκι, υπάρχει σωστός τρόπος. Πλύνετε τα χέρια σας και πλύνετε την πληγείσα περιοχή και, στη συνέχεια, εφαρμόστε μια καθαρή, ζεστή κομπρέσα. Πιέστε απαλά προς τα κάτω και στις δύο πλευρές της κηλίδας. Αν δεν βγει τίποτα, σταματήστε γιατί δεν είναι έτοιμο. Το πολύ σπρώξιμο μπορεί να σπρώξει τα υπολείμματα βαθύτερα στο δέρμα σας. Πλύνετε ξανά την περιοχή μετά.
Αποφύγετε τα σκληρά προϊόντα
Βλέπω συχνά τα επακόλουθα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν σκληρά συστατικά στο δέρμα τους. Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή υπεροξείδιο του υδρογόνου σε πληγές ή για να ελέγξετε το λιπαρό δέρμα ή τα ξεσπάσματα ακμής. Δεν είναι αποτελεσματικά και μπορεί να βλάψουν το δέρμα σας, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε απλώς σαπούνι και νερό για να καθαρίσετε μια πληγή και για την ακμή, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν χωρίς συνταγή με σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.
Μην το παρακάνετε
Ένα ζεστό, λασπωμένο μπάνιο ή ντους μπορεί να αισθάνεστε υπέροχα, αλλά μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, ειδικά το χειμώνα. Το ζεστό νερό είναι καλύτερο. Επιπλέον, όταν δεν κάνετε πολλά πράγματα που να σας ιδρώνουν ή να σας λερώνουν, δεν χρειάζεται να τρίβετε όλο σας το σώμα με σαπούνι κάθε μέρα. Μόνο το πρόσωπο, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, που έχουν αυξημένα βακτήρια, ιδρώτα και έλαια, πρέπει να πλένονται τακτικά με σαπούνι.
Μην περιμένετε ενυδάτωση από ένα μπάνιο. Βάλτε κρέμα
Μόλις τελειώσετε με το μπάνιο, μην περιμένετε να ενυδατωθείτε. Το νερό εξατμίζεται γρήγορα και αφήνει το δέρμα σας ξηρό. Η χρήση ενυδατικής κρέμας αμέσως μόλις βγείτε έξω παγιδεύει λίγο νερό στο δέρμα σας και δημιουργεί ένα ωραίο στρώμα προστασίας.
Λέω επίσης στους ασθενείς μου να μην περιμένουν το ντους τους μετά την προπόνηση. Ο ιδρώτας και τα βακτήρια που παγιδεύονται στα υγρά ρούχα προπόνησης μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα και επίσης να προκαλέσουν ακμή. Αν επισκεφτείτε τα δημόσια ντους στο γυμναστήριο, θυμηθείτε τα παπούτσια του ντους. Βλέπουμε πολλές περιπτώσεις κονδυλωμάτων και μυκητιασικών ή βακτηριακών λοιμώξεων από το να περπατάτε ξυπόλητοι σε υγρούς δημόσιους χώρους, όπως αποδυτήρια και καταστρώματα πισίνας.
Συνήθως δεν χρειάζεστε αντιβιοτικές κρέμες
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα περισσότερα κοψίματα ή γρατζουνιές δεν χρειάζεται να αλειφθούν με αντιβιοτική κρέμα για να βελτιωθεί η επούλωση. Αφήστε το για όταν υπάρχουν κλινικά σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα γύρω από την πληγή, ή κίτρινη ή πράσινη αποστράγγιση, ή αυξημένος πόνος και πρήξιμο γύρω από την πληγή. Επειδή το υγρό δέρμα επουλώνεται καλύτερα από το ξηρό δέρμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια τοπική αλοιφή με βαζελίνη με καθαρό επίδεσμο.
Ποτέ μην μαυρίζετε – ποτέ
Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγετε εντελώς τον ήλιο, αλλά εύχομαι πραγματικά οι άνθρωποι να σταματήσουν να μαυρίζουν επίτηδες. Απλώς δεν είναι υγιές. Όταν το δέρμα μαυρίζει, παράγει μελανίνη ως άμυνα κατά της περαιτέρω βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το μαύρισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος και πρόωρες ρυτίδες, γι’ αυτό σας παρακαλώ να σταματήσετε!
Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30 και επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι/το απομάκρυνση. Θα χρειαστείτε περίπου ένα σφηνοπότηρο γεμάτο αντηλιακό για να καλύψετε επαρκώς ολόκληρο το σώμα σας. Έχω διαπιστώσει ότι τα αντηλιακά στικς είναι ιδανικά για τα ιδιότροπα νήπια. Αν χρησιμοποιείτε σπρέι, μην το αναπνέετε (εφαρμόστε το σε καλά αεριζόμενο χώρο ή σε εξωτερικό χώρο), χρησιμοποιήστε αρκετό για να κάνετε το δέρμα σας υγρό και αφήστε το να στεγνώσει πριν μετακινηθείτε. Θα πρέπει επίσης να φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα με UPF 50+ (όπως SPF για τα ρούχα). Λέω επίσης στους ασθενείς μου να αποφεύγουν τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. και να χρησιμοποιούν προφυλάξεις και τις συννεφιασμένες ημέρες.
Μην αμελείτε τις αλλαγές
Τέλος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό, μην περιμένετε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Νέες αναπτύξεις, αλλαγές στις ελιές ή πληγές που δεν φαίνεται να επουλώνονται μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου του δέρματος. Άλλες δερματικές αλλαγές, όπως ανεξήγητα ή μη ανταποκρινόμενα εξανθήματα, αποχρωματισμός ή αλλαγές στην υφή, μπορεί να σηματοδοτούν προβλήματα υγείας, όπως ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, διαβήτη, αλλεργίες και άλλες ανησυχίες.
Είστε ο καλύτερος ντετέκτιβ του εαυτού σας όταν πρόκειται για το δέρμα σας. Εάν κάτι δεν είναι φυσιολογικό και δεν υποχωρεί με την αγωγή που χορηγείται χωρίς συνταγή, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν ειδικό.