Η κουζίνα μπορεί να φαίνεται τρομακτική όταν εμφανίζονται άγνωστοι όροι σε μια συνταγή. Ανακαλύψτε τους 10 πιο συνηθισμένους μαγειρικούς όρους που θα σας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσετε κάθε συνταγή και να μαγειρέψετε σαν επαγγελματίας!
1. À la diable
Αναφέρεται σε πιάτα με πικάντικες σάλτσες που περιέχουν συστατικά όπως πιπέρι καγιέν, πίκλες, ξίδι ή σάλτσα Worcester.
2. Bain-marie
Μέθοδος μαγειρέματος στην οποία ένα σκεύος με υλικό τοποθετείται μέσα σε άλλο σκεύος γεμάτο με ζεστό νερό.
- Χρήση: Για να λιώσει σοκολάτα, να ζεσταθούν σάλτσες ή να παρασκευαστούν ευαίσθητες κρέμες.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στον φούρνο όσο και στο μάτι της κουζίνας.
3. Brunoise
Τεχνική κοπής λαχανικών ή φρούτων σε πολύ μικρούς κύβους (περίπου 2 χιλιοστά).
Πώς να το κάνετε:
- Κόψτε σε λεπτές φέτες.
- Κόψτε κάθε φέτα σε λεπτά μπαστουνάκια.
- Κόψτε τα μπαστουνάκια σε μικρούς κύβους.
4. Clarifier
Σημαίνει «διαχωρίζω»:
- Το βούτυρο, διαχωρίζοντας το λίπος από το γάλα.
- Τα αυγά, διαχωρίζοντας τον κρόκο από το ασπράδι.
- Ένα ζωμό, αφαιρώντας τυχόν θολά υπολείμματα.
5. Cuisson à blanc
Μαγείρεμα μιας βάσης ζύμης (για τάρτες ή πίτες) πριν προστεθεί η γέμιση, για να διατηρηθεί τραγανή.
- Θερμοκρασία: 210°C για 10 λεπτά.
- Έπειτα, μειώστε τη θερμοκρασία για να αποφύγετε το κάψιμο.
6. Déglacer
Η διαδικασία αφαίρεσης των καραμελωμένων ζουμιών από ένα σκεύος μαγειρικής προσθέτοντας ένα υγρό (π.χ. κρασί, ζωμό ή ξίδι) και βράζοντάς το.
- Στόχος: Δημιουργία μιας γευστικής σάλτσας.
7. Infuser
Η διαδικασία εκχύλισης αρωμάτων από βότανα ή μπαχαρικά, βυθίζοντάς τα σε ζεστό νερό για 5-10 λεπτά.
- Σημείωση: Η έγχυση διαφέρει από το αφέψημα.
8. Mariner
Η διαδικασία μαρινάδας κρέατος ή ψαριού σε αρωματικό υγρό για να γίνει πιο τρυφερό και γευστικό.
- Συμβουλή: Μην προσθέτετε αλάτι στη μαρινάδα, γιατί «ψήνει» τις ίνες.
- Μέγιστος χρόνος μαριναρίσματος: 24 ώρες.
9. Pocher
Μαγείρεμα ευαίσθητων υλικών, όπως αυγά ή ψάρι, σε υγρό που βρίσκεται λίγο κάτω από το σημείο βρασμού.
- Παραδείγματα: Ποσέ αυγά ή μαγείρεμα οστών για σούπες.
10. Réduire
Η τεχνική βρασμού ενός υγρού (όπως ζωμού ή σάλτσας) για να μειωθεί ο όγκος του και να ενισχυθεί η γεύση και η πυκνότητά του.
Συμπέρασμα
Η κατανόηση αυτών των όρων είναι το πρώτο βήμα για να εξελίξετε τις μαγειρικές σας δεξιότητες και να διαπρέψετε στην κουζίνα. Είστε έτοιμοι να εντυπωσιάσετε με τα πιάτα σας;