Όλες έχουμε ένα (ή και τρία) lip balm στην τσάντα μας. Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, ειδικά το καλοκαίρι που ο ήλιος, το αλάτι και ο αέρας αφυδατώνουν τα χείλη. Κι όμως, έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι όσο περισσότερο βάζεις, τόσο πιο ξηρά νιώθεις τα χείλη σου; Δεν είναι τυχαίο. Ορισμένα lip balm όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά χειροτερεύουν την κατάσταση.
1. Lip balm με πετρελαιοειδή: φραγμός χωρίς ουσία
Βασικά συστατικά όπως petrolatum ή mineral oil δημιουργούν ένα «φιλμ» στα χείλη που δίνει την αίσθηση ενυδάτωσης. Στην πραγματικότητα όμως δεν ενυδατώνουν – απλώς εγκλωβίζουν την υγρασία αν υπάρχει ήδη. Αν τα χείλη σου είναι ήδη αφυδατωμένα, το αποτέλεσμα είναι να ξηραίνονται ακόμα περισσότερο με τον χρόνο.
Τι να προτιμήσεις: Φυσικά έλαια όπως jojoba, καρύδα ή καριτέ. Αν ψάχνεις κάτι με πραγματικό αποτέλεσμα, ρίξε μια ματιά σε αυτά τα lip gloss που δίνουν όγκο χωρίς τσούξιμο – συνδυάζουν ενυδάτωση με χρώμα και λάμψη.
2. Lip balm με μέντα, καμφορά ή ευκάλυπτο: πιο δροσερά, πιο ερεθιστικά
Μπορεί να δίνουν αυτή την «δροσερή» αίσθηση που αγαπάμε, όμως είναι ερεθιστικά συστατικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα των χειλιών. Προκαλούν συχνά ξεφλούδισμα, αίσθημα καψίματος και τελικά… ακόμα περισσότερη ανάγκη για lip balm. Μπαίνεις δηλαδή σε έναν φαύλο κύκλο.
Τι να προσέχεις: Αν δεις στο INCI λίστα “menthol”, “camphor” ή “eucalyptus”, καλύτερα απόφυγέ τα. Αντί γι’ αυτό, προτίμησε προϊόντα με ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ ή το κερί μέλισσας.
Κι επειδή ο ήλιος δεν αστειεύεται, δες πώς να προστατέψεις σωστά τα χείλη σου με ειδικά προϊόντα SPF για την περιοχή.
Επίλογος: Διάβασε την ετικέτα πριν το αγοράσεις
Το lip balm δεν είναι «όλα ίδια». Επίλεξε συνειδητά προϊόντα που σέβονται την ευαίσθητη επιδερμίδα των χειλιών και μην αφήνεσαι στο marketing της συσκευασίας. Όταν ένα balm ενυδατώνει σωστά, δεν χρειάζεται να το βάζεις κάθε 10 λεπτά.