Το ψυγείο είναι μια από τις πιο σημαντικές συσκευές στην κουζίνα μας καθώς έχει άμεση επαφή με τα τρόφιμα. Ακόμα κι αν προσπαθείτε να συμβαδίζετε με την τακτική συντήρηση, το ψυγείο πρέπει πραγματικά να καθαρίζεται βαθιά περίπου μία φορά κάθε τρεις μήνες.
Εκτός από το προφανές πλεονέκτημα του να έχετε ένα καθαρό ψυγείο, ο τακτικός καθαρισμός του ψυγείου σας θα σας βοηθήσει το ψυγείο σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και αφού θα είναι όλα τακτοποιημένα θα σας εξοικονομήσει χρόνο για να αναζητήσετε αντικείμενα που χρειάζεστε.
Αρχικά συγκεντρώστε όλα τα είδη καθαρισμού σας πριν ξεκινήσετε. Αυτό σας επιτρέπει να καθαρίζετε το ψυγείο πιο γρήγορα και θα ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που χρειάζονται τα τρόφιμα για να μείνουν εκτός ψυγείου. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά μέσα στο ίδιο το ψυγείο, καθώς τα υπολείμματα μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση των τροφίμων ή οι μυρωδιές των καθαριστικών να απορροφηθούν από το φαγητό σας.Θα χρειαστείτε:
ατμοκαθαριστή (προαιρετικό αλλά σας λύνει τα χέρια)
πανιά από μικροΐνες
μπουκάλι ψεκασμού με μείγμα νερού/ξυδιού 50:50
αιθέρια έλαια {προαιρετικά}
παλιά οδοντόβουρτσα για τον καθαρισμό
σακούλες σκουπιδιών
Εάν δεν έχετε ατμοκαθαριστή, διαλύστε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα (θα βοηθήσει στην απορρόφηση των οσμών) σε περίπου 2 φλιτζάνια νερό για να το χρησιμοποιήσετε ως καθαριστικό ή χρησιμοποιήστε κάποιο μη αρωματικό απορρυπαντικό πιάτων.
Πώς να καθαρίσετε το ψυγείο
Βήμα 1: Αδειάστε τα πάντα.
Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε όλο το περιεχόμενο από το ψυγείο. Είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να εξετάσετε όλα όσα υπάρχουν εκεί και να κάνετε έναν ενδελεχή βαθύ καθαρισμό. Εάν ανησυχείτε για τα ευπαθή είδη που βρίσκονται έξω στον πάγκο, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ένα πιο δροσερό μέρος ή να τα αποθηκεύσετε προσωρινά σε φορητό ψυγείο με παγοκύστες. Ως γενικός κανόνας, αποφύγετε να αφήνετε το φαγητό έξω για περισσότερο από μία ώρα.
Εάν το ψυγείο σας χρειάζεται πολύ τρίψιμο και θα χρειαστεί να αφήσετε την πόρτα ανοιχτή για λίγο, είναι καλύτερο το βγάλετε από την πρίζα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Βήμα 2: Αφαιρέστε τυχόν αφαιρούμενα εξαρτήματα.
Γεμίστε τον νεροχύτη σας με ζεστό, σαπουνόνερο και αφαιρέστε τυχόν συρτάρια, θήκες και ράφια από το ψυγείο. Μουλιάστε τους κάδους όσο καθαρίζετε το υπόλοιπο ψυγείο. Ελέγξτε για παγιδευμένες βρωμιές ανάμεσα ή κάτω από τα ένθετα που δεν φαίνονταν πριν.
Βήμα 3: Καθαρίστε το εσωτερικό του ψυγείου – μέθοδος ατμού.
Ο ατμοκαθαριστής είναι ένας από τους πιο γρήγορους και ευκολότερους τρόπους για να καθαρίσετε το ψυγείο. Ο ατμός υψηλής θερμοκρασίας, υψηλής πίεσης χαλαρώνει και διαλύει εύκολα τις πιτσιλιές, τη βρωμιά και τα σωματίδια τροφίμων που κατακάθονται στο ψυγείο. Επίσης, σκοτώνει το 99,9% όλων των μικροβίων και βακτηρίων χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.
Χρησιμοποιώντας ένα ελαφρώς νωπό πανί από μικροΐνες ( με σκέτο νερό ή το σπρέι νερού/ξυδιού 50:50), σκουπίστε γρήγορα το ψυγείο για να αφαιρέσετε τυχόν χαλαρά υπολείμματα και σωματίδια φαγητού. Όταν καθαρίζετε, να εργάζεστε πάντα από πάνω προς τα κάτω, ώστε να μην χρειάζεται να επιστρέφετε σε περιοχές που έχετε ήδη καθαρίσει, εάν τα βρωμιά στάζουν από πάνω.
Μόλις αφαιρεθούν τα χαλαρά υπολείμματα, είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τον ατμοκαθαριστή. Ξεκινώντας από το πάνω μέρος του ψυγείου, χρησιμοποιήστε τον ατμοκαθαριστή σας για να καθαρίσετε τα πλαϊνά του ψυγείου και τυχόν ράφια που δεν αφαιρούνται. Χρησιμοποιήστε ένα στενό ακροφύσιο για να μπείτε σε όλες τις μικρές γωνίες και αυλακώσεις. Οι κολλώδεις ακαθαρσίες γενικά αφαιρούνται χωρίς κανένα τρίψιμο και αφήνουν ένα ωραίο, καθαρό φινίρισμα. Συνεχίστε με ένα στεγνό πανί από μικροΐνες για να απορροφήσετε το νερό που έχει απομείνει.
Καθαρίστε το εσωτερικό του ψυγείου χωρίς ατμοκαθαριστή.
Εάν δεν έχετε ατμοκαθαριστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων χωρίς άρωμα και μερικά πανιά μικροϊνών για να καθαρίσετε. Για πολύ βρώμικα σημεία, φτιάξτε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό. Μπορεί επίσης να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τους μικρότερους χώρους και τις γωνίες. Βουτήξτε το πανί στο καθαριστικό σας διάλυμα και τρίψτε όπως χρειάζεται. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα. Και πάλι, δουλεύουμε πάντα από πάνω προς τα κάτω και τη μία πλευρά του ψυγείου στην άλλη.
Βήμα 4: Καθαρίστε τους κάδους και τα ράφια.
Καθαρίστε τα συρτάρια και τα ράφια του ψυγείου όπως θα καθαρίζατε τα πιάτα σας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι πιάτων και ένα πανί ή σφουγγάρι για να καθαρίσετε τυχόν βρωμιές. Ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό και στεγνώστε εντελώς. Εάν έχετε ατμοκαθαριστή, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα ράφια ή να τον χρησιμοποιήσετε για να τα ξεπλύνετε απολυμαίνοντάς τα ταυτόχρονα. Ένα από τα σημεία που μπορεί συχνά να κρύβει αρκετή βρωμιά είναι η κάτω πλευρά του ραφιού όπου συναντώνται το γυαλί και το πλαστικό.
Βήμα 5: Τοποθετήστε τα αντικείμενα πίσω.
Πριν τοποθετήσετε ξανά τα προϊόντα στο ψυγείο, κάντε έναν κατάλογο με αυτά που έχετε και ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης. Πετάξτε τυχόν παλιά υπολείμματα, ληγμένα τρόφιμα και αντικείμενα που δεν θα χρησιμοποιήσετε.
Ψεκάστε ένα πανί μικροϊνών με ένα μείγμα 50/50 νερού και ξιδιού και σκουπίστε το εξωτερικό όλων των μπουκαλιών και των μικρών κάδων καθώς τα βάζετε ξανά στο ψυγείο. Οργανώστε τα είδη διατροφής σας ανά κατηγορίες, ώστε να είναι πιο εύκολο να βρείτε αυτό που ψάχνετε.
Βήμα 6:Καθαρίστε το εξωτερικό του ψυγείου.
Αν είναι δυνατόν, τραβήξτε το ψυγείο από τον τοίχο και καθαρίστε το από κάτω. Σκουπίστε όλες τις πλευρές του ψυγείου και καθαρίστε με ένα κατάλληλο καθαριστικό για το φινίρισμα του ψυγείου σας. Δείτε και Γρατσουνιές σε inox επιφάνειες; Όχι πια, αν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα.