Το καθάρισμα των βραστών αυγών είναι μια απλή αλλά συχνά εκνευριστική διαδικασία, ειδικά όταν το τσόφλι κολλάει στο ασπράδι και το αυγό διαλύεται. Υπάρχει όμως ένα απλό μυστικό που κάνει τη διαφορά και θα σε βοηθήσει να έχεις κάθε φορά τέλεια, καθαρά αυγά – χωρίς ταλαιπωρία.
Γιατί κολλάει το τσόφλι στα αυγά;
Πριν δούμε τη λύση, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε το γιατί το τσόφλι κάποιες φορές αρνείται να ξεκολλήσει.
Ο βασικός λόγος είναι η φρεσκάδα του αυγού:
- Τα πολύ φρέσκα αυγά έχουν χαμηλότερο pH και το ασπράδι τους κολλάει πιο σφιχτά στη μεμβράνη του κελύφους.
- Όσο πιο παλιό είναι το αυγό, τόσο πιο εύκολα ξεκολλάει το τσόφλι όταν βράσει.
Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένεις να παλιώσουν τα αυγά σου. Υπάρχει κόλπο που λειτουργεί σχεδόν πάντα.
Το μυστικό που κάνει τη διαφορά
Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσεις μαγειρική σόδα ή ξίδι στο νερό του βρασμού.
Δύο επιλογές:
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό πριν αρχίσει να βράζειή
- 1-2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι στο νερό
Αυτά τα υλικά αυξάνουν το pH του νερού, με αποτέλεσμα το ασπράδι να αποκολλάται ευκολότερα από τη μεμβράνη όταν καθαρίζεις το αυγό.
Συμπληρωματικά tips για τέλειο καθάρισμα
Εκτός από το βασικό κόλπο, ακολούθησε και τα παρακάτω για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα:
- Ξεκίνα με αυγά σε θερμοκρασία δωματίου: μειώνεις τον κίνδυνο να ραγίσουν.
- Μόλις βράσουν, βάλ’ τα αμέσως σε παγωμένο νερό ή κάτω από τρεχούμενο νερό για 5-10 λεπτά. Αυτό βοηθά στη συστολή του ασπραδιού και δημιουργεί απόσταση από το τσόφλι.
- Χτύπα ελαφρώς το αυγό σε σκληρή επιφάνεια και ρολλάρισέ το με την παλάμη σου για να ραγίσει παντού πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα.
- Καθάριζε τα αυγά κάτω από νερό: βοηθά το τσόφλι να αποκολληθεί ευκολότερα.
Πότε να βράζεις τα αυγά για καλύτερο καθάρισμα
Αν έχεις τη δυνατότητα, βράσε αυγά που έχουν μείνει 5-7 ημέρες στο ψυγείο. Είναι πιο κατάλληλα για εύκολο καθάρισμα και δεν έχουν καμία διατροφική διαφορά από τα φρέσκα.