Κι αν το πραγματικό μυστικό της αντιγήρανσης δεν κρύβεται ούτε σε κρέμες ούτε σε ενέσεις… αλλά πάνω σε ένα στρωματάκι γιόγκα; Όλο και περισσότεροι ειδικοί προτείνουν την πρακτική της γιόγκα ως έναν τρόπο για να γερνάμε καλύτερα – και να ζούμε περισσότερο. Και ανάμεσα στις διάφορες μεθόδους, ορισμένες αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Για χρόνια η γιόγκα περιοριζόταν σε εντυπωσιακές στάσεις ή αντιμετωπιζόταν ως απλή γυμναστική ευεξίας. Σήμερα, αυτή η πρακτική αναγνωρίζεται ως μια λεπτή σύνθεση κίνησης, σωματικής άσκησης και ενδοσκόπησης, με βαθιά επίδραση στο σώμα. Ανάμεσα στα πολλά της οφέλη, το αντιγηραντικό της δυναμικό κερδίζει ολοένα και περισσότερη αναγνώριση. Αυτό ακριβώς εξηγεί Yoga Instuctor: «Η γιόγκα συμβάλλει στη βελτίωση του κυκλοφορικού και του λεμφικού συστήματος μέσω της κίνησης. Όταν κρατάς το σώμα “ζωντανό”, ενισχύεις τη δραστηριότητα των κυττάρων και τη ροή της λέμφου.»
Η λέμφος παίζει έναν ουσιαστικό αλλά συχνά παραγνωρισμένο ρόλο: καθαρίζει τον οργανισμό, απομακρύνει τις τοξίνες και υποστηρίζει την αναγέννηση των κυττάρων. Γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Επειδή η κυτταρική αναγέννηση αποτελεί το θεμέλιο της νεότητας: όσο πιο αποτελεσματικά ανανεώνονται τα κύτταρά μας, τόσο περισσότερο το σώμα διατηρεί τη ζωτικότητα, τη λάμψη και την αντοχή του στον χρόνο.
Λιγότερο άγχος, περισσότερη νεότητα: η επίδραση της αναπνοής στη γήρανση
Η γιόγκα δεν σταματά εκεί: επηρεάζει επίσης το νευρικό σύστημα, τον βασικό «μαέστρο» της εσωτερικής γήρανσης. Το κρυφό της όπλο; Η αναπνοή. Μέσω της αργής και συνειδητής αναπνοής που συνοδεύει τις στάσεις, η γιόγκα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα – το σύστημα της αποκατάστασης, της πέψης και της βαθιάς ηρεμίας.
«Η γιόγκα, μέσω της σύνδεσης αναπνοής και κίνησης, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα. Αυτό με τη σειρά του μειώνει το οξειδωτικό στρες», διευκρινίζει η ειδικός.
Η ικανότητα επιβράδυνσης της αναπνοής δεν είναι καθόλου τυχαία: επηρεάζει άμεσα το οξειδωτικό στρες, έναν από τους βασικούς παράγοντες κυτταρικής γήρανσης. Στην καρδιά αυτής της διαδικασίας βρίσκεται μια πολύ γνωστή ορμόνη: η κορτιζόλη. Παράγεται σε απάντηση στο άγχος και είναι χρήσιμη βραχυπρόθεσμα… αλλά γίνεται επιβλαβής όταν παραμένει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενισχύει ιδιαίτερα την παραγωγή ελεύθερων ριζών – αυτών των ασταθών μορίων που βλάπτουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση.
«Υπάρχουν πολλές σοβαρές μελέτες που δείχνουν ότι το άγχος αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο σώμα, συμβάλλοντας έτσι στη γήρανση των κυττάρων», επιβεβαιώνει η ειδικός. Με την εξάσκηση ήπιας γιόγκα, που συνδυάζει αναπνοή και απλές στάσεις, μειώνεται η παραγωγή κορτιζόλης, περιορίζεται η εσωτερική οξείδωση και τα κύτταρα δέχονται ένα πραγματικό «λουτρό» ανανέωσης.
Φάσια, κολλαγόνο και πιο σφριγηλό δέρμα: το yin yoga, ο διακριτικός ήρωας
Ανάμεσα στις πολλές μορφές γιόγκα, μία ξεχωρίζει για τα αντιγηραντικά της οφέλη: το yin yoga. Αντίθετα με τις ακροβατικές στάσεις που κυκλοφορούν συχνά στα social media, το yin yoga βασίζεται σε παθητικές διατάσεις, που διατηρούνται για αρκετά λεπτά, επιτρέποντας στους μύες να χαλαρώσουν εντελώς.
«Όταν οι μύες χαλαρώσουν πλήρως – και μόνο τότε – τα φάσια μπορούν να τεντωθούν και να διεγερθούν», προσθέτει η yoga instuctor.
Για χρόνια αγνοημένα από τη σύγχρονη ιατρική, τα φάσια αναγνωρίζονται πλέον ως ουσιαστικά για την κατανόηση – και την επιβράδυνση – της γήρανσης. Αυτοί οι συνδετικοί ιστοί σχηματίζουν ένα λεπτό δίκτυο σε όλο το σώμα, στηρίζοντας, συνδέοντας και προστατεύοντας τους μύες, τα οστά και τα όργανα. Με την ηλικία αφυδατώνονται και χάνουν την ελαστικότητά τους. Το αποτέλεσμα: απώλεια κινητικότητας και χαλάρωση του δέρματος.
«Στο yin yoga, διεγείρουμε τα φάσια, τα ενυδατώνουμε και ενισχύουμε την παραγωγή κολλαγόνου», καταλήγει η ειδικός. Το αποτέλεσμα; Καλύτερη ποιότητα ιστών, επαναφορά της κινητικότητας και αναζωογόνηση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου. Ένα φυσικό, βαθύ και απόλυτα ασφαλές αντιγηραντικό «κοκτέιλ».
Διάβασε: Πιλάτες ή στατική ενδυνάμωση; Τι είναι πιο αποτελεσματικό μετά τα 45