Μετά την ηλικία των τριάντα ετών, τα φυσικά επίπεδα κολλαγόνου του οργανισμού αρχίζουν να μειώνονται, οδηγώντας στην εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσετε την παραγωγή του. Εκτός από ασκήσεις προσώπου, μια δερματολόγος αποκαλύπτει τις τρεις βασικές βιταμίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση του κολλαγόνου.
Βιταμίνη A
Η βιταμίνη Α θεωρείται η πιο σημαντική για την πρόληψη των σημαδιών γήρανσης. Στα καλλυντικά, εμφανίζεται ως ρετινοειδή, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο στις αντιγηραντικές ρουτίνες.
Οφέλη:
- Προστατεύει το υπάρχον κολλαγόνο από τη φθορά
- Ενισχύει την παραγωγή νέου κολλαγόνου
- Βοηθά στη μείωση των ρυτίδων
Πού θα τη βρείτε:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Αυγά
- Ψάρια
Βιταμίνη B – Νιασιναμίδη
Η βιταμίνη B, και συγκεκριμένα η νιασιναμίδη, είναι εξαιρετική για το δέρμα.
Οφέλη:
- Δρα ως φυσικός φραγμός για την προστασία του δέρματος
- Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου
- Μειώνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές
Πού θα τη βρείτε:
- Λευκό κρέας
- Συκώτι
- Ψάρια
- Δημητριακά ολικής άλεσης
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι βασικός σύμμαχος για τη σύνθεση κολλαγόνου και την αντιμετώπιση των ρυτίδων.
Οφέλη:
- Προστατεύει το δέρμα από ελεύθερες ρίζες και περιβαλλοντικούς ρύπους
- Βοηθά στη δομή του κολλαγόνου, διατηρώντας το δέρμα σφριγηλό
- Καταπολεμά τις κηλίδες γήρανσης
Πού θα τη βρείτε:
- Κρεμμύδι, το οποίο περιέχει και θείο που ενισχύει το κολλαγόνο
- Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα, που είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο
- Εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ
- Κόκκινες πιπεριές
Η ενίσχυση του κολλαγόνου δεν απαιτεί μόνο καλλυντικά, αλλά και διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C. Ενσωματώστε αυτές τις τροφές στην καθημερινότητά σας για νεανικό και υγιές δέρμα.