Οι φράουλες ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, και όπως όλα τα μούρα, έχουν σαν χαρακτηριστικό τη μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, βιταμινών και διαιτητικών ινών. Η κατανάλωση φράουλων προσφέρει πλήθος ωφελημάτων στην υγεία. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, προστατεύουν από ασθένειες, βελτιώνουν την υγεία και είναι ιδανικές για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος.
1. Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7.7%). Περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λίπους (0.3%) και πρωτεΐνης (0.7%). Ένα φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (150 γραμμάρια) περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως:
Βιταμίνη C: Ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μαγγάνιο: Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην υγεία των οστών.
Φυλλικό οξύ: Μεταξύ των φρούτων, οι φράουλες είναι μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές φυλλικού οξέος το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της καρδιάς.
Κάλιο: Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Φυτικές ίνες: Βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Περίπου το 26% της περιεκτικότητας των υδατανθράκων στις φράουλες είναι υπό τη μορφή ινών. Ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει 3 γραμμάρια ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων.
Σε μικρότερο βαθμό, οι φράουλες περιέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε.
2. Προστασία από ασθένειες
Καρδιαγγειακές παθήσεις: Οι φράουλες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ουσίες που είναι υπεύθυνες για το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ αυτών και της υγείας της καρδιάς. Επιπλέον, η κατανάλωση φράουλας φαίνεται πως έχει θετικές επιδράσεις στην κατανομή και το μέγεθος των λιπιδίων του αίματος σε παχύσαρκα άτομα, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι φράουλες μειώνουν την LDL κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.
Καρκίνος: Τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κάποιους τύπους καρκίνου όπως του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του οισοφάγου.
Διαβήτης: Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση φράουλας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Φλεγμονές: Οι φράουλες έχουν έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως ελκώδη κολίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα κτλ .
3. Βελτίωση της υγείας
Υγεία του εγκεφάλου: Βελτιώνουν τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή όπως είναι οι φράουλες μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση με το πέρασμα των χρόνων.
Υγεία των ματιών: Προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Υγεία του δέρματος:Τ α αντιοξειδωτικά που περιέχουν συμβάλλουν στην υγεία και την λάμψη του δέρματος καθώς βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων και στην επούλωση των πληγών.
Άλλα οφέλη
Σωματικό βάρος: Ιδανικές για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος.
Δροσιστικές και γευστικές: Μπορούν να καταναλωθούν ωμές, σε smoothies, σε γλυκά και σε σαλάτες.
Συμβουλές
Επιλέξτε φράουλες με έντονο κόκκινο χρώμα και σφικτό δέρμα.
Πλύνετε καλά τις φράουλες πριν τις καταναλώσετε.
Φυλάξτε τις φράουλες στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.