Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η μυθική ζωή της οικογένειας Κούστα, η κουμπαριά στο Κάπρι και το ρίσκο εκατομμυρίων στη νυχτερινή Αθήνα που κινδυνεύει να τιναχτεί

Άννα Μακρή
Άννα Μακρή
3' ανάγνωση

Στην εγχώρια ελίτ, τα όρια ανάμεσα στην προσωπική φιλία, την κοσμική επιρροή και τις στρατηγικές επενδύσεις υπήρξαν πάντοτε λεπτά. Όταν όμως ένας από τους ισχυρότερους παίκτες της παγκόσμιας ποντοπόρου ναυτιλίας αποφασίζει να ρίξει κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων στον απρόβλεπτο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, το παραμικρό ρήγμα στο καλλιτεχνικό παρασκήνιο μπορεί να προκαλέσει οικονομικούς τριγμούς.

Η υπόθεση της εξαγοράς του ιστορικού νυχτερινού κέντρου «Αθηνών Αρένα» από τον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και τη σύζυγό του, Δήμητρα Μέρμηγκα-Κούστα, αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ένα επιχειρηματικό masterplan συνδέθηκε άρρηκτα με τη λάμψη της Άννας Βίσση — για να βρεθεί σήμερα αντιμέτωπο με τις αναταράξεις της πολύκροτης ρήξης της τραγουδίστριας με τον Νίκο Καρβέλα.

Από τη Σύμη και το Κάπρι στην ιερή κουμπαριά

Η σχέση που συνδέει το זεύγος Κούστα με την κορυφαία Ελληνίδα σταρ δεν χτίστηκε σε επιχειρηματικά γραφεία, αλλά μέσα από μια στενή φιλία χρόνων, γεμάτη αποδράσεις με υπερπολυτελή σκάφη, ιδιωτικά πάρτι στα κανάλια της Βενετίας και κοινές κοσμικές εμφανίσεις.

Ο δεσμός αυτός σφραγίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο το 2025 στο γραφικό νησί της Σύμης, όταν η Άννα Βίσση έγινε η νονά του γιου του ζευγαριού. Το θρησκευτικό μυστήριο διαδέχθηκε ένα μυθικό τριήμερο εορτασμών στο κοσμοπολίτικο Κάπρι της Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας πως η απόλυτη σταρ δεν ήταν απλώς μια φίλη, αλλά ισότιμο μέλος του στενού οικογενειακού τους πυρήνα.

Ποιος είναι ο Dr. Γιάννης Κούστας: Ο τεχνοκράτης των θαλασσών

Πίσω από τη διεθνή λάμψη και την πρόσφατη ναυπήγηση του επιβλητικού mega yacht 80 μέτρων σε ιταλικά ναυπηγεία, βρίσκεται ένας άνδρας με ασυνήθιστο προφίλ για τον παραδοσιακό εφοπλισμό. Ο Γιάννης Κούστας, επικεφαλής εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας που διαχειρίζεται στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τεράστιας αξίας, έχει κατακτήσει κατ’ επανάληψη θέσεις στις διεθνείς λίστες του Forbes.

Δεν πρόκειται ωστόσο για έναν κλασικό διαχειριστή πλοίων. Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, ο κ. Κούστας κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Επιστήμη των Υπολογιστών και διδακτορικό δίπλωμα στους Αυτοματισμούς Υπολογιστών από βρετανικό πανεπιστήμιο. Αυτή η αυστηρά τεχνοκρατική και αναλυτική σκέψη ήταν που καθοδήγησε την επέκταση του ναυτιλιακού του ομίλου από το 1987 έως σήμερα.

Η είσοδος στη νύχτα: Το «χρυσό» στοίχημα των 20 εκατομμυρίων ευρώ

Με παρότρυνση της συζύγου του, Δήμητρας Μέρμηγκα-Κούστα, η οποία διαθέτει ισχυρό αισθητήριο για τις κοσμικές τάσεις και την ψυχαγωγία, η οικογένεια αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στη live entertainment σκηνή.

Η κίνηση υλοποιήθηκε με την απόκτηση του θρυλικού «Αθηνών Αρένα» στην οδό Πειραιώς —μια επένδυση που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς άγγιξε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο χώρος μπήκε αμέσως σε τροχιά ριζικής ανακατασκευής, με στόχο να μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο συναυλιακό venue διεθνών προδιαγραφών, σχεδιασμένο σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τη σκηνική παρουσία και το εκτόπισμα της κουμπάρας τους, Άννας Βίσση.

Το ναρκοπέδιο της ρήξης με τον Καρβέλα και τα αναπάντητα ερωτήματα

Το φιλόδοξο εγχείρημα, ωστόσο, συνέπεσε με τον μεγαλύτερο καλλιτεχνικό σεισμό των τελευταίων ετών: την ξαφνική και βαθιά ρήξη ανάμεσα στην Άννα Βίσση και τον ιστορικό της συνθέτη, Νίκο Καρβέλα.

Η διάσταση αυτή δεν μένει στο στενό δημιουργικό κομμάτι, αλλά εγείρει σοβαρά ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, ρεπερτορίου και καλλιτεχνικής κατεύθυνσης. Με τον σχεδιασμό για την πρεμιέρα της τραγουδίστριας στο «Αθηνών Αρένα» να βρίσκεται μετέωρος, η επένδυση των 20 εκατομμυρίων ευρώ αποκτά αναπόφευκτα υψηλό ρίσκο.

Μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι οριστικές αποφάσεις των πρωταγωνιστών, το μέλλον του ιστορικού χώρου παραμένει ανοιχτό: θα καταφέρει η Άννα Βίσση να εγκαινιάσει τη νέα εποχή του κέντρου ως απόλυτη αυτόνομη δύναμη, ή η επιχειρηματική κίνηση του εφοπλιστή θα αναγκαστεί να αλλάξει ρότα μπροστά στα απόνερα της καλλιτεχνικής διαμάχης;

Πώς σε έκανε να νιώσεις;

Μοιράσου το άρθρο
ΠροηγούμενοΝυχτερινή σύσκεψη κορυφής στο σπίτι του εφοπλιστή Κούστα: Συντετριμμένη η Άννα Βίσση με τον Δημητρακόπουλο – Η μάχη για το 1.000.000 ευρώ και το παρασκήνιο της απάντησης στον ΚαρβέλαΕπόμενοΞέσπασμα-χείμαρρος από τον Νίνο: «Δεν έγλειψα ποτέ σαύρες» – Τα ονόματα στη μαύρη λίστα και η οργή για όσους εκμεταλλεύονται τον θάνατο του Μαζωνάκη