Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης και πρέπει να ετοιμάσουμε γρήγορα ένα γεύμα, πολλοί από εμάς βγάζουμε βιαστικά ένα κομμάτι κρέας από την κατάψυξη. Ωστόσο, η λανθασμένη απόψυξη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί στη διατροφή.
Απόψυξη κρέατος: Προσοχή σε αυτήν την επικίνδυνη πρακτική!
Το πιο συνηθισμένο και επικίνδυνο λάθος με το κατεψυγμένο κρέας είναι η απόψυξή του σε θερμοκρασία δωματίου, π.χ. πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Γιατί είναι επικίνδυνο;
Η συγκεκριμένη πρακτική δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα και το Escherichia coli, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Julie Boët, όταν το κρέας παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη λεγόμενη «θερμική ζώνη κινδύνου» (4°C – 60°C), τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με ταχύτατο ρυθμό.
Η ασφαλής μέθοδος απόψυξης
Για να αποφύγετε οποιοδήποτε κίνδυνο, η καλύτερη επιλογή είναι να αφήσετε το κρέας να ξεπαγώσει σιγά-σιγά στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα. Αν χρειάζεστε μια πιο γρήγορη λύση, μπορείτε να το αποψύξετε στο φούρνο μικροκυμάτων με τη σχετική ρύθμιση ή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, αλλά θα πρέπει να το μαγειρέψετε αμέσως μετά.
Επίσης, ποτέ μην ξαναπαγώνετε ωμό κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί, καθώς αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης.
Άλλα 5 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε με το κατεψυγμένο κρέας
Για να απολαμβάνετε το κρέας σας με ασφάλεια, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και αποφύγετε τις κακές συνήθειες στην κουζίνα:
1. Ξαναπάγωμα αποψυγμένου κρέατος
Όπως αναφέραμε, ποτέ μην ξαναπαγώνετε ωμό κρέας που έχει αποψυχθεί. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το μαγειρέψετε πρώτα και μετά, αν το επιθυμείτε, να το ξαναπαγώσετε.
2. Απόψυξη με ζεστό νερό
Αν και φαίνεται λογικό να χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για πιο γρήγορη απόψυξη, στην πραγματικότητα η επιφάνεια του κρέατος ζεσταίνεται υπερβολικά γρήγορα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ το εσωτερικό του παραμένει παγωμένο.
3. Κακή συσκευασία πριν την κατάψυξη
Ένα άλλο σημαντικό λάθος είναι η ελλιπής συσκευασία του κρέατος πριν από την κατάψυξη. Αν το αποθηκεύσετε σε απλό χαρτί ή χαλαρό περιτύλιγμα, μπορεί να υποστεί εγκαύματα κατάψυξης, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η υφή και η γεύση του. Χρησιμοποιήστε πάντα αεροστεγείς σακούλες για καλύτερη συντήρηση.
4. Υπερβολικά μεγάλη διάρκεια κατάψυξης
Αν και το κατεψυγμένο κρέας μπορεί να διατηρηθεί για μήνες, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα το ίδιο ποιοτικό. Η παρατεταμένη αποθήκευση (πάνω από 6-12 μήνες) μειώνει τη γεύση και την υφή του, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο αλλοίωσης.
5. Μαγείρεμα κατευθείαν από κατεψυγμένο
Σε πολλές περιπτώσεις, το να ρίξετε κατευθείαν το κατεψυγμένο κρέας στο τηγάνι ή στον φούρνο δεν είναι καλή ιδέα. Η εξωτερική επιφάνεια θα καεί, ενώ το εσωτερικό θα μείνει ωμό, δημιουργώντας κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Η μόνη εξαίρεση είναι ορισμένα κατεψυγμένα μπιφτέκια ή λεπτά κομμάτια κρέατος που έχουν σχεδιαστεί για γρήγορο ψήσιμο.