Ιδανικό πιάτο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, αλλά θα σας αποζημιώσει με την πλούσια γεύση του.
Υλικά για δύο άτομα
Για το κρέας
2 μερίδες μοσχαρίσια φιλέτα
200 γραμμ. μανιτάρια
1/2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τα λαχανικά
1/2 κ. μπρόκολο
Για τη σος
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. κόκκινο κρασί ξηρό
1/2 φλιτζ. ζωμός μοσχαριού
Για τον πουρέ της Δούκισσας
1/2 κιλό πατάτες
1 κρόκος αβγού
2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ.παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220° C
Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό περίπου 20′ μέχρι να μαλακώσουν και τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα για να κρυώσουν ελαφρά. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
Ανακατεύετε λίγο ζεστό νερό με ένα χτυπημένο κρόκο αβγού.
Μεταφέρετε τις πατάτες στο μπλέντερ μαζι με το αβγό, το βούτυρο και το τυρί. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα και αλατίζετε.
Με τη βοήθεια δύο κουταλιών βάζετε τον πουρέ πάνω σε λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε για 10′ μέχρι να ροδίσουν.
Αλευρώνετε ελαφρά τα φιλέτα, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρετε μαζί με τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Βγάζετε τα φιλέτα και τα μανιτάρια από το τηγάνι και πετάτε τα λίπη που έμειναν μέσα.
Ρίχνετε το κρασί, το ζωμό μοσχαριού, το θυμάρι και το φύλλο της δάφνης, ξαναβάζετε τα φιλέτα και τα μανιτάρια στο τηγάνι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν θέλετε το φιλέτο σας καλοψημένο, μπορείτε, πριν αρχίσετε να βράζετε τη σάλτσα, να το βάλετε 15΄στο φούρνο.
Βράζετε τα μπρόκολα σε αρκετό αλατισμένο νερό και μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και πάγο.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και μια σκελίδα σκόρδο, ρίχνετε τα μπρόκολα, τα σοτάρετε και αλατοπιπερώνετε.
Σερβίρετε το φιλέτο με τη σάλτσα και τα μανιτάρια, τα σοταρισμένα μπρόκολα και τον πουρέ.