Μια από τις πιο συχνές παρατηρήσεις που ακούμε για την εμμηνόπαυση είναι ότι με την έναρξή της, το κολλαγόνο στο δέρμα μας μειώνεται δραματικά. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα μπορεί να αρχίσει να κρεμάει, οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές να γίνονται πιο έντονες, και το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό και ξηρό. Η αλήθεια είναι ότι το δέρμα μας χάνει κολλαγόνο κάθε χρόνο από την ηλικία των 20 — είναι μια διαδικασία που γίνεται πιο εμφανής στα 50, αλλά συμβαίνει διαρκώς.
Είναι φυσικό. Δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Αλλά αυτό δεν το καθιστά πιο εύκολο να το αντιμετωπίσετε, και μπορεί να αναζητάτε τρόπους να επιβραδύνετε την απώλεια κολλαγόνου όσο το δυνατόν περισσότερο. Η προσοχή στη διατροφή σας είναι ένας έξυπνος τρόπος να λάβετε μέτρα που όχι μόνο ωφελούν τη συνολική υγεία και τη διάθεσή σας, αλλά μπορούν να προστατεύσουν το δερματικό φραγμό.
Η προσθήκη πολλών τροφών που περιέχουν βιταμίνη C (η οποία βοηθά στην αναδόμηση του κολλαγόνου), πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και υγιεινές πηγές λιπαρών στη καθημερινή σας διατροφή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Αποφεύγοντας ορισμένες τροφές, ή διατηρώντας τες στο ελάχιστο, μπορείτε επίσης να βοηθήσετε να μην εισάγετε πάρα πολλά νιτρικά άλατα, συντηρητικά και ζάχαρη στη διατροφή σας, όλα αυτά τα οποία μπορούν να καταστρέψουν το κολλαγόνο πιο γρήγορα.
Ακολουθούν έξι από τις χειρότερες τροφές όσον αφορά την απώλεια κολλαγόνου. Στοχεύστε να τις διατηρείτε στο ελάχιστο στη διατροφή σας για καλύτερα αποτελέσματα στο δέρμα.
1. Έλλειψη Πρωτεΐνης
Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να απολαμβάνετε ένα υγιεινό πιάτο σαλάτας ή λαχανικών. Αλλά αν μειώνετε πολλά τρόφιμα με πρωτεΐνες και λίπη από τη διατροφή σας, το σώμα και το δέρμα σας μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή τροφή για να δημιουργήσουν κολλαγόνο με γρηγορότερο ρυθμό. Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πρωτεΐνες μπορεί να στερεί από τον οργανισμό σας τα απαραίτητα δομικά στοιχεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Προσθέστε πρωτεΐνες όπως άπαχο κοτόπουλο, όσπρια ή τόφου στη σαλάτα σας και μην διστάζετε να προσθέσετε υγιεινές πηγές λίπους όπως ελαιόλαδο και αβοκάντο.
2. Γιαούρτι Χαμηλών Λιπαρών
Αν και η λέξη «λίπος» θεωρείται ταμπού στα τρόφιμα, το σώμα σας επιθυμεί και χρειάζεται υγιεινές πηγές λίπους. Η υπερβολική εξάρτηση από τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, όπως το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, δεν είναι πάντα το καλύτερο για το δέρμα σας. Τα λίπη βοηθούν στη διατήρηση του δερματικού φραγμού και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μερικά από τα αγαπημένα σας τρόφιμα χαμηλών λιπαρών με πλήρη λιπαρά.
3. Αλκοόλ
Το αλκοόλ περιέχει ζάχαρη, και η ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας που καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα. Το αλκοόλ είναι επίσης αφυδατικό και μπορεί να κάνει το ξηρό δέρμα να φαίνεται και να αισθάνεται πιο στεγνό. Η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ είναι εντάξει, αλλά η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και το δέρμα σας.
4. Λουκάνικα και Επεξεργασμένα Κρέατα
Τα λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το βόειο κρέας, είναι υψηλά σε νάτριο, το οποίο είναι αφυδατικό, και μπορούν να περιέχουν νιτρικά άλατα και κορεσμένα λιπαρά που οδηγούν σε φλεγμονή. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με την καθαρότητα του δέρματος, καθώς και με συγκεκριμένες δερματικές καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ακμή. Το περιστασιακό λουκάνικο είναι εντάξει, αλλά η μείωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας.
5. Μαργαρίνη
Για χρόνια, η μαργαρίνη και το βούτυρο χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά. Στην πραγματικότητα, η μαργαρίνη είναι διαφορετική γιατί συχνά είναι πηγή τρανς λιπαρών από μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Τα τρανς λιπαρά συνδέονται με φλεγμονή και ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και είναι επίσης γνωστό ότι υπονομεύουν τον δερματικό φραγμό. Αντικαταστήστε τη μαργαρίνη με βούτυρο και φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το αβοκαντέλαιο.
6. Ζαχαρωτά και Γλυκά
Η ζωή είναι καλύτερη με ένα μπισκότο ή λίγη σοκολάτα. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε όλα τα γλυκά για πάντα, αλλά η μείωση της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνετε μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση περισσότερου κολλαγόνου και ελαστίνης. Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί μια αντίδραση στο σώμα που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, η οποία είναι καταστροφική για τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Η ζάχαρη συμβάλλει επίσης στη φλεγμονή και στο υψηλό οξειδωτικό στρες στο σώμα.
Διατηρώντας αυτές τις τροφές στο ελάχιστο στη διατροφή σας, μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας και να επιβραδύνετε την απώλεια κολλαγόνου κατά την εμμηνόπαυση.