Η ανεπάρκεια μαγνησίου, επίσης γνωστή ως υπομαγνησιαιμία, είναι ένα πρόβλημα υγείας που συχνά παραβλέπεται. Τα συμπτώματα του χαμηλού μαγνησίου μπορεί να ποικίλλουν. Μπορούν να είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια μπορεί να υποδιαγνωσθεί, καθώς τα προφανή σημάδια συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι τα επίπεδα μαγνησίου να γίνουν πολύ χαμηλά.
Καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης, η κακή απορρόφηση, η χρόνια διάρροια και η κοιλιοκάκη συνδέονται με απώλεια μαγνησίου. Τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας. Τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ανεπάρκεια μαγνησίου είναι σπάνια, αλλά εάν τα επίπεδα μαγνησίου σας είναι χαμηλά μακροπρόθεσμα λόγω άλλων καταστάσεων υγείας όπως ο αλκοολισμός ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως
Υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορεί να ωφελήσουν άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Διαβήτης
Οστεοπόρωση
Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση και τα κατάγματα των οστών, αν και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν αυτόν τον κίνδυνο.
Πονοκεφάλους ημικρανίας
Μυϊκές συσπάσεις και κράμπες
Συσπάσεις, τρόμος και μυϊκές κράμπες είναι σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου. Στα χειρότερα σενάρια, η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ακόμη και επιληπτικές κρίσεις ή σπασμούς
Καταστάσεις ψυχικής υγείας
Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι μια άλλη πιθανή επίδραση της ανεπάρκειας μαγνησίου. Ένα παράδειγμα είναι η απάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από ψυχικό μούδιασμα ή έλλειψη συναισθήματος. Η επιδεινωμένη ανεπάρκεια μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε παραλήρημα και κώμα. Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης
Ποια είναι τα συμπτώματα των συμπτωμάτων έλλειψης μαγνησίου;
Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει: απώλεια της όρεξης, ναυτία και έμετο, κόπωση και αδυναμία, κλονισμό, μυικούς σπασμούς, υπερδιέγερση, υπνηλία, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.
Τι προκαλεί την έλλειψη μαγνησίου;
Η ανεπάρκεια μαγνησίου σε υγιείς ανθρώπους είναι σπάνια, αλλά μπορεί να προκληθεί από:
κακή διατροφή (ειδικά σε ηλικιωμένους ή σε αυτούς που δεν έχουν αρκετό φαγητό)
διαβήτη τύπου 2
πεπτικά προβλήματα όπως η νόσος του Crohn
μακροχρόνιο έμετο ή διάρροια
προβλήματα στα νεφρά
μακροχρόνια χρήση διουρητικών
ορισμένα φάρμακα (για παράδειγμα, υγρά δισκία και φάρμακα για έλκη ή παλινδρόμηση) μπορεί να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου εάν λαμβάνονται για μεγάλες περιόδους
αλκοολισμός
Πώς γίνεται η διάγνωση της ανεπάρκειας μαγνησίου;
Η ανεπάρκεια μαγνησίου διαγιγνώσκεται με εξέταση αίματος και μερικές φορές με εξέταση ούρων. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει την εξέταση αίματος εάν έχετε συμπτώματα όπως αδυναμία, ευερεθιστότητα, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ναυτία ή/και διάρροια ή εάν έχετε μη φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου ή καλίου.
Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη μαγνησίου;
Εάν έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα μαγνησίου. Μερικές φορές αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια, επομένως ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστεί με τη δόση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση μαγνησίου.
Πώς προλαμβάνετε την έλλειψη μαγνησίου;
Για την πρόληψη της ανεπάρκειας μαγνησίου, είναι σημαντικό να κάνετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιέχει τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κυρίως αμύγδαλα, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και μαύρη σοκολάτα.