Με την επιστροφή της δροσερής φθινοπωρινής περιόδου και του βροχερού καιρού , πλησιάζει και το ατελείωτο συνάχι που συνοδεύει την εποχή. Αν και μπορεί κανείς να κρυολογήσει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, η πιθανότητα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου και με την πτώση της θερμοκρασίας.
Το κρυολόγημα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποια στοιχεία που δεν γνωρίζατε γι’ αυτό. Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα πιο παράξενα και ενδιαφέροντα στοιχεία για το κοινό κρυολόγημα.
1. Υπάρχουν εκατοντάδες ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα – και πιθανότατα δεν κολλάτε τον ίδιο κάθε φορά
Οι ρινοϊοί είναι υπεύθυνοι για το κοινό κρυολόγημα, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ιοί που μπορούν να το προκαλέσουν, όπως οι κορονοϊοί (διαφορετικοί από τον COVID-19, ο οποίος προκαλείται από τον SARS-CoV-2), οι παραϊνφλουέντσες, οι αδενοϊοί, οι εντεροϊοί και ο ανθρώπινος μεταπνευμονικός ιός. Καθένας από αυτούς τους ιούς προκαλεί τα ίδια συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο.
Η ύπαρξη τόσων ιών σημαίνει ότι οι ενήλικες μπορεί να περιμένουν δύο έως τρία κρυολογήματα ετησίως, ενώ τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν έξι έως οκτώ κρυολογήματα τον χρόνο. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι ιοί μεταλλάσσονται, μας κάνει ευάλωτους σε νέα στελέχη ακόμη και αν έχουμε αναπτύξει ανοσία σε κάποια προηγούμενα. Ο ρινοϊός, ειδικότερα, μπορεί να διασπείρει ταυτόχρονα δεκάδες διαφορετικά στελέχη στον πληθυσμό, κάνοντας πιο δύσκολη την άμυνά μας.
Μπορεί, επίσης, να κολλήσουμε ταυτόχρονα πολλούς ιούς, όπως τη γρίπη ή τον COVID-19 και το κοινό κρυολόγημα.
2. Η βουλωμένη μύτη σας ίσως οφείλεται σε… στυτικό ιστό
Ναι, καλά διαβάσατε! Εκτός από τα γεννητικά όργανα, στυτικός ιστός υπάρχει και μέσα στη ρινική κοιλότητα. Όταν ιοί, όπως ο ρινοϊός, ή αλλεργιογόνα ερεθίζουν τα ρινικά περάσματα, ο ιστός αυτός μπορεί να πρηστεί λόγω της αυξημένης ροής αίματος, προκαλώντας την αίσθηση της βουλωμένης μύτης.
Αυτή η διόγκωση του ιστού είναι και ο λόγος που η αίσθηση του «βουλώματος» δεν φεύγει πάντα με το φύσημα της μύτης. Οι αποσυμφορητικές ουσίες όπως η ψευδοεφεδρίνη βοηθούν κυρίως επειδή μειώνουν το πρήξιμο, επιτρέποντας καλύτερη ροή αέρα.
3. Τα φάρμακα για το κρυολόγημα δεν εξουδετερώνουν τον ιό
Υπάρχουν φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένους ιούς, όπως το Paxlovid για τον COVID-19 και το Tamiflu για τη γρίπη, αλλά δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να θεραπεύει το κοινό κρυολόγημα. Τα φάρμακα που βρίσκουμε στα φαρμακεία απλά ανακουφίζουν τα συμπτώματα για να τα κάνουμε πιο υποφερτά, χωρίς να επιτίθενται στον ιό.
Η καλύτερη μέθοδος ανάκαμψης περιλαμβάνει ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και αυτοφροντίδα. Και να θυμάστε: οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες έως και δύο ημέρες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας για να μειώσετε τη μετάδοση του ιού.
Συμβουλές για προστασία από το κρυολόγημα
Εκτός από το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη διατήρηση της ενυδάτωσης, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς και να αποφύγετε το κρυολόγημα:
- Κάντε ήπια άσκηση: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ήπια άσκηση μπορεί να προλάβει τα κρυολογήματα και να τα κάνει να περάσουν πιο γρήγορα.
- Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας: Μειώστε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας για να μειώσετε την πιθανότητα να κολλήσετε τον ιό.
- Μην μοιράζεστε πετσέτες ή αντικείμενα με άλλους: Αν κάποιος στο σπίτι έχει κρυολόγημα, μην μοιράζεστε ποτήρια ή πετσέτες για να περιορίσετε τη μετάδοση.
- Εμβολιαστείτε ετησίως: Τα εμβόλια για τη γρίπη και την COVID-19 δεν προστατεύουν άμεσα από το κρυολόγημα, αλλά μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσετε σοβαρά από ιούς που θα αποδυναμώσουν τον οργανισμό σας.
- Ξεκουραστείτε: Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους ιούς.